Marineeritud kaheksajalg Kreeka moel. Minestamist väärt

Sellest Kreeka koolitusel valmistatud kaheksajalast ei ole võimalik mitte rääkida. Kaheksajalg on olnud minu üks kindel lemmik, kui seda kusagil menüüs näen. Samas tunnistan ausalt, et väga sageli minu kodukööki ei ole kaheksajalad eksinud. Esmalt on kindlasti põhjuseks tooraine kättesaadavus ehk siis pigem mitte-kättesaadavus. Teisalt olen kuulnud nii palju juttu selle kohta, et kaheksajala keetmine on ikka omaette teadus – ei tohi liiga vähe keeta ja liiga palju keeta. Hakka nüüd siis endale peavalu tekitama esmalt kaheksajala otsimisega ja siis hiljem pea vaevamisega, millal see kaheksajalg parasjagu keedetud saab. Nagu tuleb välja, on asi kõike muud kui keeruline. Tuleb lihtsalt...

Grillitud seafilee Hoisin kastmes

Seafilee on üks selline tükk, mille puhul olen kõige rohkem kartust tajunud. Kui oleme rääkinud, et grillime ja suitsutame seafilee, on kõige sagedasem reaktsioon see, et see läheb ju kuivaks. Ma nüüd ei oska öelda, aga kui seda pilti vaadata, siis kõige kuivema lihaga just tegu ei ole vist 🙂 Tegelikult on seafilee üks lihtsamaid lihatükke üldse. Meie teeme seda kõige sagedamini tervelt, samas saab ristikiudu lõigates ka mõnusaid steike, mis sobivad nii kiireks grillimiseks või pannil praadimiseks. Kuivaks läheb seafilee üleküpsetades ja siin kehtib taaskord reegel, et pigem vähem kui rohkem. Liha peab olema vaevu-vaevu läbi küpsenud. Grillil oleme...

Maasikarullid valge šokolaadiga

Magus maasikaaeg on vaatamata kohati talve meenutavale temperatuurile siiski lõpuks käes. Naabrinaise aiast päris pirakates maasikates sisaldub kogu suve magusus ja mahlasus. Imetlusväärne on ainult see, kuidas need suve sümboliks olevad marjad on suutnud napi suvesooja nii täiuslikult endasse talletada. Minu sügav imetlus ja tänu taevale ei maitse Eestimaised maasikad sugugi nii kargelt, nagu meie juunikuine suvi A.D. 2014. Juunikuise ajakirja Oma Maitse jaoks sai maasikateema üsna põhjalikult läbi töötatud. Sinna mahtus nii seafileed maasikase tšillikastmega, maasikaäädikat, värsket salatit maasikate ja krõbedate ramen nuudlitega kui ka loomulikult maasikast magustoite. Üks mõnus lihtne küpsetis, mida olen nüüd mitmel korral teinud, on...

Lihtne grillitud lõhefilee mee ja ingveriga

Taaskord tuleb alustada sellega, et mõned kooslused toimivad veatult. Mingeid liigseid trikke ei ole vaja, maitsete kaunis kooslus räägib kõik. Sellist ingveri ja meega grillitud lõhet oleme me sageli teinud. Mänguruumi jääb siin ka piisavalt – vahel lisame veidi hakitud küüslauku, vahel ürte, hapukat maitset võib lisada sidruni või laimiga, vahel võib lisada veel mõnd meelepärast ürti või muud. Baasmaitse moodustub aga ingveri, mee ja sojakastme triost – ingveri vürtsikus, mee magusus ning soja sügav umamine soolakas maitse toimib perfektselt. Valmistamise puhul ei tasu ka kindlasti liialt näpuga järge ajada. Umbes kilose lõhefilee jaoks kulub orienteeruvalt: üks korralik jupp riivitud...

Aurutatud kala vietnamipäraselt

Hetkel, kui ilm on kõike muud kui grillimissõbralik, tasub vahelduseks võtta ette aurutamine. Igavesti mõnus ja lihtne ning ülitervislik toiduvalmistamise moodus.Näiteks terve kala valmistamiseks on aurutamine suurepärane lahendus. Aurutamiseks sobivad erinevad võtted. Mida olen viimasel ajal vaimustusega kasutanud oma uue sõbra Electroluxi kombineeritud auruahju võimalusi. Auruahi võimaldab erineva astmega aurutusrežiime kasutada. Soovi korral võib näiteks toorjuustukookidele mahlasuse lisamiseks ja pragunemise vältimiseks kerget auru lisada ja soovi korral võib ahjus täisauruga kasvõi muna keeta. Mune ma küll keetnud ei ole, küll aga päris mitu kala auruga valmistanud. Kui muidu potis valmistades tuleks kala panna aurutusrestile ja poti peale, siis ahjus piisab...

Grillitud halloumi juust maasikatega ja ingverimoosiga. Lihtsuse võlu!

Mõned kooslused on hämmastavad oma toimivuses. Paned paar üsna tavalist toorainet kokku ja 1+1 ei ole mitte 2, vaid 3 või 4. Tööle hakkavad mingid uued maitsekategooriad, mida eelnevalt oma tajupagasis ei ole talletanudki. Üks selliseid lihtsaid ja toimivaid kooslusi oli grillitud halloumi juust SELLE Ginger People ingverimoosiga ja lisaks lõikasime juurde kodus olevaid maasikaid. Tulemus üllatas ennastki. Kolm lihtsat komponenti ja nii mõnus tulemus! Ingverimoosi peaks olema võimalik leida ka suuremates ning paremini varustatud kauplustes või siis saab seda tellida veebilehelt. Mõnusaid ingeritooteid on teisigi ja nendega saab tutvuda SIIN. Halloumi on juust, mis kannatab ideaalselt grillimist. Ta ei...

Värska šašlõkk. Vana kooli tegija

Värska šašlõkk oli eelmise aasta tegija. Maks ja Mooritsa kaubamärgi all müüdav täpselt sellenimeline toode oli ootamatult maitsev just selline aus vana kooli šašlõkk, mis muudab meeled härdaks. Šašlõkk, mille maitse toob meelde lapsepõlve jaanipäevad, kus lubati koolivaheajale komandeeritud  kriimuliste põlvedega lastel kord suve jooksul kuni hommikuni koos teiste samasuguste suvejoovastuses pägalikega ringi mütata ja suurtes kogustes grillitud liha ja jäätist vaheldumis sisse ahmida. Need maitsed ja natuke metsistunud olek vahelduseks kooli korrapärasele kellast-kellani režiimile ja maitsetule koolisöökla jahukastmele, on senini selgelt meeles. Seepärast sai proovitud sedasama vana hea Värska abil tehtud šašlõkki ka kodus valmistada. Ja tulemuses pettuma ei...

Kananagitsad mandlipaneeringus

Ütlen kohe ära, et tegemist on meie pere ühe lemmiku ehk SELLE maisipaneeringus kananagitsate edasitöötlusega. Ja õnnestunud töötlusega. Neid nagitsaid süües kostus katkematu mõnumõmin sööjate poolt ning hiljem pigistati mult välja lubadus, et ma neid kohe varsti uuesti teeksin. Eelnev kanafilee leotamine ja paneeringus küpsetamine aitab tagada mahlast sisu ja sellisel moel tehtud kanafilee on kõike muud kui kuiv. Ega siin midagi keerulist ei ole. Kana on seekord sattunud troopilisse keskkonda ehk siis enne nagitsate valmistamist leotasin ma kanafileed kookospiimas. See andis kanalihale mõnusa kookose maitse. Paneeringuks kasutasin aga mandlijahu. Ja oligi kogu nipp ehk siis enam-vähem kolme komponendi toit,...

Ürtidega marineeritud mozzarella ja tomatisalat

Vahel on nii, et mõned maitsed jäävad kuidagi vereringesse ja neid toite tahaks ikka ja jälle. Üheks selliseks korduseid nõudvaks maitsekoosluseks on minu jaoks saanud Yotam Ottolenghi “Plenty” raamatust pärit ürtidega marineeritud mozzarella salat. Esmalt oli üllatava selle salati üks maitsekomponent ehk siis fenkol. Esmapilgul komplekti mittesobituv, kui mozzarella juustu peale mõelda. Tegelikkuses pigem vastupidi. Teiseks tasub seda salatit valmistades olla kompromissitu koostisainete suhtes – tomat peab olema küps, basiilik mahlane, mozzarella pühvlipiimas ja oliiviõli parimate seast. Kui kirjeldatud eeldused on täidetud, võid tõenäoliselt üsna kerge vaevaga ka ise selle salati lõksu langeda. Retsept ise järgmine: üks suur pall mozzarellat...

Ilma jahuta rabarberikook. Pähkline ja mahlane

Tegelikult ei plaaninud ma seda kooki üldse mitte kohe blogisse panna, vaid tahtsin lihtsalt mõnd jahuta rabarberikooki katsetada. Tulemus üllatas ennastki – iseenesest väga lihtsa retseptiga valmis hästi mahlane ja pähkline kook. Jahu asemel sai kasutatud mandlijahu, mistõttu sobib kook ka gluteenitalumatuse käes kannatavatele inimestele. Kui paar tükki koogiteost veel alles oli, otsustasin selle maitseüllataja siiski pildile jäädvustada, et mõnusa koogi retsepti ka teiega jagada. Lisaks sellele, et see kook on hästi maitsev, on ta keskmisest koogist tunduvalt tervisesõbralikum. Valge suhkur ja valge jahu ei ole teadagi tervisesõbrad ja siin on kasutatud palmisuhkrut ning mandlijahu. Koduaia rabarberit ka. 120 g...

Üsna täiuslik Brita kook. Kodujuustu ja rabarberi vahekihiga

Brita koogist ja tema häädusest ei ole vist kellelegi vaja pikalt rääkida. Õhuline beseekiht koos värskete marjadega ja vahukoorese vahekihiga – erinevate tekstuuride ja maitsete harmooniline kooslus, olgu see siis maasikate, vaarikate, rabarberi või muu lisandiga tehtud. Brita kook on Skandinaavia päritolu hõrk küpsetis, mis on hästi levinud Rootsis ja Soomes. Ka Eestis on kook juba korralikult kanda kinnitanud ja paljude lemmikuks saanud. Pean tunnistama, et klassikaline Brita koogi tehnoloogia, mida võib vaadata näiteks SELLEST retseptist, on mulle vahel peavalu valmistanud. Vahel kipub tainale kallatud beseekiht ära vajuma ja tulemuseks on üsna õhuke ja nätske kiht, mis ei sarnane sugugi...

Hiina mõjutustega kurgisalat

Ma loomulikult hindan ja armastan klassikalist tilli ja äädikaga kurgisalatit, kuid samamoodi lummab mind vahelduseks Hiina päritolu kurgisalat. Mõnus kerge ja nauditavalt maitseküllane suutäis. Tavaliselt teen endale kohe korraliku taldrikutäie ja söön siis ise kõik ära. Vahel teen kohe kiirelt uue portsu ka, sest see maitsekooslus on lihtsalt võrratu. Sellise salati tegemine on äärmiselt lihtne.  1 pikk kurk, köögiviljakoorijaga ribad tõmmatud 1 tšillipipar, peeneks hakituna 1 sl sojakastet 1 sl riisiäädikat 1 tl mett 1 sl sarapuupähkli vm meelepärast õli paar tilka seesamiõli seesamiseemneid ja/või sibulaseemneid (neid saab Umami.ee poest) Sega kausis sojakaste, äädikas, mesi ja õlid. Sega juurde ka...