Baklažaani ja Hiina toidu sõpradele. Mugavusroog baklažaanist ehk pommust

Selle lihtsa ja suurepärase baklažaanisalati idee sain kokakoolist, kus oma retsepte (tegelikult isegi mitte retsepte, vaid lihtsalt üldsõnalisi valmistuskäigu kirjeldusi) jagas tõenäoliselt üht ehedamat Hiina toitu pakkuva restorani Dao Hua peakokk. Mõnus vürtsikas baklažaanisalat sai kohe lemmikuks ja kodus olen päris mitu korda sama salatit teinud. Eriti mõnus on salati juures üsna ootamatu valmistuskäik – baklažaan esmalt aurutatakse pehmeks, siis segatakse maitseained kuumutatud õliga ning aurutatud baklažaanile kallatakse peale maitseainete ja õli kaste. Selline valmistusviis aitab hästi vältida baklažaaniga kaasnevat kõige suuremat peavalu – praadides suudab see käsnataoline vili käituda pannil tõelise ahjualusena ja õlikogus, mida ta neelata suudab, on...

Pavlovast röstitud rabarberiga, sepikust ning KitchenAid mikserist

Pean tunnistama, et minu köögis kulgeb ajaarvamine “enne ja pärast KitchenAidi” järgi. Omamoodi naljakas, kuidas ühest köögimasinast võib sõltuvus tekkida. No ei armastanud ma enne pärmitainast ega tulnud beseed ka liiga kohevad ja krõbedad. Mis seal parata, nigel tulemus vaatamata pingutustele võib tuju ikka ära rikkuda küll. Nüüd on juba mõned aastad minu pärmitainad laitmatult sõtkutud ja kohevad ning beseed õhulised. Lisaks sellele on köögikapil ka disainiklassika ja silmailu. Tuleb tunnistada, et see 1927. aastast pea muutumatuna püsinud disain on ikka ajatu küll ja kõik kumerused ning kaared on sümpaatselt silmipaitavad. Beseepõhja tegemine KitchenAidi abil on kättevõtmise asi. Peale vahukoort,...

Balsamico-marinaadis kesksuvised maasikad

Südasuvisel maasikahooajal ei ole nauditavaks äraolemiseks vajagi muud, kui kodumaiseid küpseid maasikaid ja head seltskonda. Muu on ilus juba niikuinii. Kui niisama maasikate söömisest veidi villand saab, siis imeliselt maitsev on magus maasikas ja kreemine rikkalik balsamico. Delikaatsete ja hõrkude maitsetega marineeritud maasikad on kindel suvise söögikorra hitt nii suurte kui väikeste jaoks. NB! Balsamico kreem on paks ja tihe, tavaline palsamiveiniäädikas siin ei sobi, kuna on liiga happeline. Küll on võimalk aga palsamiveiniäädikas poole võrra kokku keeta ja tulemuseks ongi balsamico kreem. 500 g maasikaid, puhastatuna ja tükeldatuna 4 sl balsamico-kreemi (häid tooteid leiad nt Frizza valikust) 3-4 sl...

Arbuusi-fetajuustu salat

Arbuusi-fetajuustu salat on kooslus, mis sobib kuumade suvepäevadega täiuslikult. Kerge, üllatav, sõltuvust tekitav ja järjest rohkem poolehoidjaid koguv väga lihtne salat. Esmapilgul ootamtuna tunduv kooslus – arbuus ja soolakas fetajuust – suudavad üllatada jälle ja jälle. Igal hooajal leidub neid, kes peale esmakordset proovimist selle lihtsa salati oma püsimenüüsse lülitavad. Tegemist on Vahemere äärest pärit kooslusega, millel on päris palju variatsioone. Välja võib jätta sibula, kasutada võib oliive, fetajuustu võib asendada kitsejuustuga, salati võib ehitada salatipadjale jne. Igaüks töötab ise oma lemmiku välja. Täpseid koguseid on keeruline anda, kõike peab olema parasjagu ja nii, et salatimeister ise rahule jääks.  Arbuusi...

Kala ja krevetid savigrillil. Kõige lõpus veel head jaaniuudised ka

Grillihooaeg on täies hoos ja alates aprillikuust hõljub Eestimaa kohal kõrbeva searasva suviselt tuttav hõng. Nagu ka eelmistel aastatel. Korralik grillifanaatik suudab reeglina jaanipäevaks oma grillimise isu ja tuhina vaigistada ja vääramatult saabub hetk, kui grillitud šašlõkk ei tundugi enam nii hea mõttena. Täpselt sel ajahetkel oleks hea mõte vaadata ringi ning leida alternatiive meil justkui rahvuroaks kujunenud šašlõkile. Meie ammuseks lemmikuks on kõikvõimalikud kalad ja mereannid, mida grillil valmistada. Juurde kergelt grillilt üle käinud köögiviljad ning maitsvamat ja mõnusamat toitu annab välja mõtelda. Sel suvehakul oleme enda jaoks avastanud savist kala grillimisaluse. See ilus punane Emile Henry keraamiline alus kannatab kuumale...

“Üks-kaks-kolm” rabarberikook. Või rabarbrikook

Vahel on kiired ajad. Päevad ja nädalad kaovad märkamatult käest, nii et järjekordsel reedel tardud korraks, et imestada taas kord nädala möödumise üle. Lükkad aga tegemist ootama jäävad asjad järgmisesse esmaspäeva, need, mida saad ise teha, proovid nädalavahetusega korda sättida ja tormad edasi. Pere toidulaud on ka kuidagi fantaasiavaeseks kuivanud ja poest kiirelt valmivaid õhtusöögi komponente kärusse kuhjates vaatad ärevalt ringi, et keegi, kes sinu toidufilosoofiat teab ning tunneb, ei satuks seekord nägema. Kolmekihilistest kookidest ja muudest kööginikerdustest ei tasu hetkel rääkida. Õnneks terendab silmapiiril juba veidi rahulikum aeg ja tegelikult tõded ikka ja jälle, et kui tegeled asjadega, mis...

Grillitud kanafilee rabarberimarinaadis

Meie armas kevadine esimene vili rabarber ei ole mitte ainult mõnus kisselli- ja koogivili, vaid sobib suurepäraselt ka marinaadide valmistamiseks. Rabarberi hapusus lisab lihale särtsakust. Reeglina sobivad hapu alatooniga marinaadid kõige paremini linnulihale, sealihale ja ka punasele kalale. Tasub katsetamist, suure tõenäosusega on meeldiv üllatus garanteeritud. Meie teeme peale mõne aasta tagust esimest proovimist rabarberimarinaadi igal kevadel. Üks kindel kevadekuulutaja ja grillihooaja esimese poole lemmikmarinaad.  1 kg kana rinna- või kintsufileed, veidi õhemaks vasardatuna ja parajateks tükkideks lõigatuna 300 g rabarberit, vajadusel koorituna ja tükeldatuna 2 sl mett Pöidlasuurune jupp ingverit, riivituna 2 sl sojakastet Paar küüslauguküünt Ühe apelsini mahl 1 tl apelsinipipart või Hiina...

Ürdisool kuivatatud kuusevõrsetega

Kätte on jõudnud see võrratu aeg, kus värskete ürtide järgi võib paljajalu kasvuhoonesse või ürdikastide juurde lipata. Kõik on nii ehe ja värske ja päris. Pikkade pimedate kuude kaupa oodatud roheline suvi on oma võimu võtnud. Usin hoidistaja hakkab jube kohe suve algusest peale talvevarusid koguma. Karulaugupestoga topsid pistsin juba sügavkülma. Maitseb imeliselt keset külma talve. Purgitäied kuusevõrsesoola said ka riiulile valmis laotud. Kuusevõrsesool on vaid üks mitmest võimalikust variandist, kuidas suviseid ürte hoidistada. Samasugust ürdisoola võib teha kõikvõimalike loodusest korjatud või kodus kasvatatud ürtidega. Kuusevõrsesool on omamoodi mõnus vaheldus ning mõrkjas kuusevõrsete maitse näiteks kodusele leivale määritud võile puistatuna...

Kuusevõrsetega pasta. Mõjutatud Alpidest ja boheemlaste köögist

Olgu siin nüüd üles tunnistatud, et iga kord, kui kohtan retspetides mõnd intrigeerivat kiiksu, üllatavat koostisainet või ootamatut tegevuskäiku, käivitub uudishimust kannustatud rahutus ning üsna peatselt leian end köögist seda toitu järele proovimas. Selliste katsetuste tulemused jagunevad kahte tulpa – vahel leiab niimoodi köögikatsetusi tehes geniaalselt kokkukõlavate ja uusi maitseelamusi pakkuvate kooslusteni või siis „Tore oli proovida. Aitäh! Rohkem ei soovi“ tulemuseni. Kui minuni jõudis Menu Kirjastuse poolt välja antud Boheemlaste köögi raamat, mille autoriks on Ann Ideon ja mille fotod on Gabriela Liivamäelt, siis kõige esimese roosa sildikese kleepisin just kuusevõrsetega pasta kohale. Tundus täiesti välistatud olevat variant, et...

Kuusevõrsetega focaccia. Peaaegu saviahjust

Esmalt alustaksin sellest, et ma mõneti olen muutunud põhimõtteliseks igasugu mugavus- ja ise-ka-enam-ei-tea-mida-tahta vidinate vastaseks. Munakeetjad ja banaaninagid on minu meelest naeruväärsed. Vabandust, kui kellegi veendumusi riivasin, aga no tegelikult elab inimkond üsna kvaliteetselt ka ilma nende nimetatud vidinateta. Ja ikka leidub keegi tubli turunduaja (sic! ka minu professioon), kes sulle mingi vidina ühel hetkel väljakannatamatult vajalikuks üritab muuta. Kuni reaalsus prioriteedid jälle paika paneb. Üldiselt olen aastate jooksul muutunud pigem skeptikuks, sest kui on olemas pliit, ahi, mikser ja mõned vajalikud nõud, saab suurema osa toite tegelikult üsna edukalt tehtud. See eelnev pikk monoloog oli sissejuhatus ühe tõsiselt silmi särama paneva...

Rabarberikook kookoskatte all

Möödunud nädalavahetusel oli käes SEE magusvalus aeg, kui kuude kaupa varjusurmas püsinud loodus on justkui tärkamise, ärkamise, õitsemise ja puhkemise joovastuses veidi hullunud. Kõike on nii palju, kõik on nii lõhnav, roheline, õitsev ja külluslik, et kohati hakkab veidi valus. See on ju vaid korraks. Pikad pimedad ja külmad kuud lõputut ootamist, et siis kiirendatud korras kõigest ootamisväärsest läbi joosta. Kohe varsti muutuvad valges pitsivahus toomingad pruune närbunud kroonlehti mahapuistavaks põõsaks, et siis hillitsetult kogu ülejäänud suve lihtsalt ühe rohelise puhmana aasadel troonida. Ei imesta, kui hetkel on just see aeg, kus valgetel öödel ennastunustavalt laksutava ööbiku saatel nii mõnedki armuvalust läbiimbunud värsiread...

Poulet a l’estragon ehk kana estragonikastmes

Prantsuse köögi klassika veidi lihtsustatud võtmes. Praegusel ürtide istutamise ajal ka piisavalt mõjuv põhjendus, miks oma ürdiaeda üks estragonipuhmas istudada, sest kooslus on elegantselt võluv. Mõelge Jacqueline Kennedy peale. Stiil, väljapeetus ja klassika kombineeritud uudsuse elegentse võluga. See toit oli üheks tema lemmikuks. Pikemalt seletama vist ei pea. Estragonikana on väga maitsev ja hästi lihtsalt valmiv. Peamiseks maitseüllatajaks ongi maitseürt estragon. Estragon, muide, on ka legendaarse rohejoogi Tarhuni üks põhikomponent ja mingi maitsenüanss selles toidus on täiesti sarnane ja äratuntav.  Koorene veinikaste, mis estragonist maitset saanud, sobib kana juurde võrratult. Kuigi tegemist on pigem lihtsa toiduga, sobib seda kindlasti ka pidulikel puhkudel serveerida. 4 kana...