Seda kooki jäin ma alati silmitsema kui sattusin lappama “101 Cakes and Bakes” raamatut. Tundus kuidagi mahlane ja ahvatlev. Nii oligi, kui nüüd lõpuks ja südamerahustuseks järele proovisin. Oli tõesti mõnus. Õuna magusmahlane maitse sobis kuivatatud aprikoosi ja apelsinikoore magusa mõrkjusega imehästi. Kook ise on aga üsna lihtne vaatamata sellele, et valmistada tuleb kolm kihti. Põhi: 100 g võid, toasoojana 1 dl heledat muscovado suhkrut 175 g jahu (mina kasutasin Rimi Eco sarja täistera nisujahu ja rukkijahu segu) Sega toasoe või suhkruga, vahusta kergeks vahuks ning lisa siis jahu. Näpi tainas ühtlaseks ning suru siis 24 cm koogivormi põhjale ja...
Peperoni alla Piemontese ehk tomati ja anšoovise täidisega paprikad
See Piemonte piirkonnast pärit ülilihtne ja samas uskumatult maitsev moodus paprikaid ahjus valmistada on olnud meil ammune lemmik. Huvitav on see, et kunagi ei söönud ma üldse paprikat ning nüüd oskan vaevu ette kujutada midagi maitsvamat üldse, kui ahjus röstitud suvine maitsetest tulvil paprika. Tegelikult tean küll, kust mu paprikapõlgus lapsena tuli: omal ajal oli suveti saada Bulgaaria pipra (vk bolgarskii perets) nimelist paprikat. See oli see roheline ja üsna murumaitseline. Ema tegi vahel kodus täidetud paprikaid nendest samadest rohelistest paprikatest ja minu meelest muutus igasugune täidis ka lootusetult mõruks ja murumaitseliseks. Ei armastanud ma neid paprikaid. Kui aastate möödudes...
Ürtide ja küüslauguga marineeritud paprika
Nom-nom-nom! Selline purkitehtud paprika on lihtsalt keelt alla ja meelt peast viiv. Loodetavasti jagate minu arvamust. Võrratuid kooslusi saab sellise paprikaga moodustada nii salatites kui ka ahjus küüslauguga röstitud krõbesaiade (tuntud kui crostinid või bruschettad) kattel. Seltsiks kitsejuust (täiuslik kooslus) või muu meelepärane. Hetkel on selle hoidise valmistamiseks parim aeg, sest turul müüdavad veidi ebastandardse kujuga värvilised paprikad annavad oluliselt parema tulemuse kui talvel supermarketis müüdavad suured punased ja pahatihti üsna vesised paprikad. Kogused on kõik umbkaudsed ning marinaadi valmistades võib vabalt lasta oma maitsemeeltel kätt juhtida. Alustada tuleb seemnetest vabastatud paprikate röstimisest, mida võib teha grillil (ideaalne variant, sest...
Kaerahelbe purukook õunte ja pohladega. Emade kättemaks*
Kaunist kooliaasta algust kõigile Juhanitele ja Jukudele. Jõudu ja jaksu emadele, kes nüüd kuni kevadeni malbe ema rolli peavad minetama ja kehastuma papagoiks, kelle põhitekst on: “Kas sul õpitud on?”, “Kus su kehalise asjad on?” jms kooliskäivate laste emadele liigagi hästi tuntud standardlaused. Ei ole erandiks siin ka mina ning jälle tuleb oma kaks vanemat poega uksel lehvitades kooli poole saata. Üks neist põhikooli viimasesse klassi, teine täpselt kaks aastat allapoole ehk seitsmendasse. Suured mehed juba ja isegi ei ole veel oma imestamist mehehäälsete ja peajagu minust pikemate (okei-okei, minust pikem olemine ei ole nüüd eriline näitaja) poegade üle lõpuni...
Mõnus hapu moos. Punase tikri ja kardemoniga
Kui inimene otsustab kaks korda suve jooksul reisidel käia, siis on üsna suur tõenäosus, et hooajalistes suvistes tegemistes sugenevad sisse suured ja korvamatud augud. Üürike, nagu meie suvi on, on iga nädal ja päev arvel. Ja kui saagirohkel augustikuul kaheks nädalaks ära karata kuumusest pragunevasse Horvaatiasse, siis oledki hetkega rongist maha jäänud just nii lootusetult, et isegi rongi saba enam ei paista. Aga sellegipoolest – vahepeal otsa saanud tikriaeg ei ole siiski nii otsa saanud, et turult veel mõnd ülevalminud tikritega karbikest ei leiaks. Ja, teadagi, need ülevalminud on need kõikse paremad. Igal juhul, parem hilja kui mitte kunagi ja...
Grillitud tomati supp
Tomatisupp on täiesti vastupandamatu. Ja vastupandamatuim kõigist suppidest on minu jaoks grillitud tomati supp. Suvisel ajal grillil hea teha, sest ülejäänud supivalmistamise osa on ikka väga lihtne. Kui aga juhtub, et grilli käepärast ei ole, siis aitab hädast välja ahju grillelement, mille all saab ka ilusti grillimaitse tomatitele juurde. Ja tegelikult ei juhtu ka midagi, kui tomatid lihtsalt ilma eelneva grillita supi sisse lisada, kuigi see veidi suitsune mõrkjas grillimaitse on selles supis nagu kirss tordil. Tasub kindlasti järeleproovimist, olgu ainult hoiatatud, et sellest supist on võimalik üsna lihtsalt sõltuvusse sattuda. Tomatisupi (ja ka tomatikastme) jaoks käin mina turul kiibitsemas...
Hiina kalamaitseline baklažaan
Kalamaitseline baklažaan ehk pommu on tõsiselt mõnus Hiina toit, millest sai reisil kohe peale esimest proovimist meie lemmik. Lisaks sellele on selle retsepti üles riputamine ka väikeseks võla kustutamiseks. Nimelt lubasin juba mõnda aega tagasi oma sõpradele (kellele seda toitu pakkusin), et see retsept on blogisse tulemas. Olgu siis vanad võlad kustutatud 🙂 Nüüdseks olen umbes nelja erinevat moodust ka kodus katsetades proovinud ja vaieldamatuks lemmikretseptiks on saanud telekokk Bobby Chinni World Cafe Asia sarjast Chengdu linnale (ikka seesama linn, kus me ka ise käisime) pühendatud saates kohaliku koka valmistatud variant. Kalamaitseline on selle toidu nimetus mitte seepärast, et sinna...
Punasesõstra tarretis tšilli ja rosmariiniga
Punane sõstar on tegija! Ei ole Eestis vist ühtegi marjaaeda, mille nurgas ei laiutaks punasesõstrapõõsas ning tihti ollakse hädas liigselt vohama kippuvate sõstardega, mida keegi ei viitsi korjata ja millega keegi ei viitsi midagi ette võtta. Tõsi ta on, et oma seemnerohkuse ja kestade tõttu ei ole punane sõstar just paljude lemmik moosimari. Ja vanaemade meetodil selge ilma seemneteta tarretise tegemine oli päris põhjalik ettevõtmine. Mäletan lapsepõlvest suure reheköögi keskele asetatud toole, mille vahele seoti marli ja marli alla asetati suur anum, marlile visati nõrguma läbikuumutatud punased sõstrad, millest siis hiljem kogu mahl mitme inimese vahel marlit väänates välja pressiti....
Purukattega mustikamuffinid
Praegu on käes just see magus-marjane aeg, kui kõik marjad on järjest küpsemas ning iga päev saab söödud ilma igasuguse häbitundeta suuri marjakausse tühjaks. Mingi vastupandamatu võlu on neis kodumaistes suvemarjades, mida ei asenda muul ajal ei ükski teine magus võõramaine puuvili ega ka talveks sügavkülmutatud portsud. Suvel lihtsalt ON täiesti kordumatult täiuslik maitse kõigil viljadel. Marjad on tänuväärne materjal igasuguste mõnusate marjakookide ja küpsetiste jaoks. Seekord said muffinise sätitud mustikad, aga sama retsepti võib rahulikult nii sõstarde-, vaarikate, tikrite vm marjade jaoks kohendada. Või ka õuna-, virsiku, ploomi vm puuvilja tarbeks. Mustikas ja muffin on kui loodud teineteise jaoks....
Küpsetatud ricotta
No see on järjekordselt nüüd üks selline toit, mille puhul termin “retsept” tundub ilmselge liialdusena. Lihtsad koostisosad, lihtne valmistusviis ja samas mõnus ning üllatav lõpptulemus. Ricotta uus elu või varjatud pool 🙂 Kuna selle küpsetatud ricotta jaoks on vaja vormis püsivat toodet, siis olen kasutanud Itaalias toodetud ricottat, mida müüakse ümmarguses topsis. Tõenäoliselt võiks proovida ka kodumaiste mitte liiga vedelate ricottatega esmalt liivakookide metoodikat kasutades see topsi pressida ja siis välja kummutada. Ise ei ole veel jõudnud proovida, seega ei julge sellele soovitusele oma õnnistust kaasa anda. Küpsetatud ricottat võib teha nii soolase kui ka magusana. Minu versioon on soolane...
Jõulujook ja raamatuloos
Üks väike võlg on vaja ära klaarida. Jookide raamatut tutvustades lubasin kõigi kommenteerijate vahel välja loosida kaks raamatut. Suured tänud kõigile, kes oma rohkem-vähem joogiteemalise kommentaari blogisse jätsid. Oli tõeliselt põnev lugemine ja tuleb välja, et ühelt poolt on joogieelistused kohati väga sarnased ja kohati ka üllatavalt erinevad. Hästi tuttav tuli ette Ilse jõulujook, väga sarnane minu emalt pärit retsept on ka Sahvri raamatus sees, kus suve läbi purki laotud marjad jõuludeks mõnusaks napsiks valmivad. Hästi põnev oli ka Põnnidega kodune veinivalik – kõrvitsa-, aroonia-õuna- ja rabarberi-õunavein kõlavad juba iseenesest nii intrigeerivalt ja kui sinna loetellu veel lisandumas rabarberi-maasika rosé,...
Toorjuustu ja valge šokolaadi kook. Lihtsamast lihtsam
Suvisel ajal ringi sahmerdades on oluline, et maasikakoogist tehtud pilt jõuaks ikka blogisse enne, kui maasikahooaeg lõplikult otsa saab. Halb uudis on see, et nii täpselt juhtuski. Hea uudis on aga see, et selle imelihtsa ja tõeliselt meela maitsega koogi peale võib sättida kõiki hooajalisi marju alates vaarikatest kuni sõstardeni välja. Nii et ei jäta midagi seda retsepti uut maasikahooaega ootama 🙂 Koogi täidis ei vaja küpsetamist ja omavahel segunevad veidi imal valge šokolaad koos soolaka toorjuustu ja sidruni kerge hapukusega täiuslikuks kombinatsiooniks, millele värsked suvemarjad (olgu need siis kasvõi sõna otses mõttes kirsid tordid) oma lõppviimistluse lisavad. Koogi põhja...