Hiina teemunad. Marmorimustriline suupiste

Hiina teemunad ei ole teps mitte lihavõtete toit. Pigem on tegemist Hiinas tavapärase tänavatoiduga. Teisalt on marmorja mustriga munad sedavõrd kaunid, et miks mitte adopteerida see mõnus moodus mune valmistada just pühadeaegseks suupisteks. Süüdistama pean jälle selles idees oma sõpru, kelle juures külas käies sai neidsamu Hiina teemunasid eelroaks ampsatud, eelnevalt sinna peale musta soola raputades ja kokkuvõtvalt nenditud, et on üks mõnus munavalmistamise moodus see teemuna küll. Need munad on siin vutimuna mõõdus, sest kanamunade puhul oleks tõenäoliselt veidi kurnav üht muna teise järel eelroaks ampsata. Ühe käeliigutusega põske pista on seda ka …. no ütleme, et veidi ebaviisaks...

Värsked kevadrullid suitsupardi, mungoanuudlite ja mangoga

Need värsked kevadrullid on midagi sellist, millest sain esimest korda aimu aastatagusel Vietnami reisil. Mul ei olnud seni pähegi tulnud, et kevadrulle võib süüa ka ilma friteerimata ja et imeõhukese riisipaberi sisse keeratuna võib üks väärt kraami täis rullike nii puhtaid ja selgeid maitsekooslusi moodustada. Kõige meeldejäävama elamuse pakkusid Vietnamis olles Mekongi Delta kodumajutuse õhtusöögil pakutud värskelt püütud ja küpsetatud kalast valmistatud kevadrullid (Elephant Ear Fish – see peaks olema mingi just Mekongi Deltale väga iseloomulik kala, millel tõenäoliselt eestikeelne nimetus lihtsalt puudub). Praetud kalast tuli tükikesi rebida, neid riisipaberile sättida koos rohelise mango ribadega, riisinuudlite ja ohtra rohelise kraamiga,...

Sidruni-sibula marinaadis kilud – iga kalasõbra kiusatus

See hästi ahvatlev retsept jäi mind kummitama jõulukuisest Oma Maitse ajakirjast, kus need kilud olid kahe päeva kilude nime all. Kilulembus vaevab mind juba ammu ja igasugused mõnusad retseptid kilu tarvitamiseks on seetõttu kõrgendatud tähelepanu all. Mõni aeg tagasi turult värskele kilule peale sattudes (kilu oli nii värske, et turumüüja haukas ise kilukasti kõrval sedasama kala musta leiva ja soolaga. Parimat garantiid värskusele vist annab otsida) ei olnud kahtluski, et jätaksin need ostmata. Korralik ports kilu koju tassitud sai kahepäevaste kilude retsepti nende peal kohe ka ära testitud. Esmalt tuli muidugi kala puhastada ja see protseduur on sarnane räime puhastamisele,...

Iiri soodaleib

Soodaga kergitatud leivad on kergendav vaheldus neile, kes tahaksid küll ahjusooja leiba, kuid korralikku juuretise-kääritusega leivategu ei ole mahti ette võtta. See peaks olema klassikaline Iiri soodaleib, millest on tekkinud hulganiselt variatsioone rosinate-pählklite jm lisamisega. Tulemus on küll veidi teistlaadne kui meie harjumuspärane must leib, kuid mõnusalt maalähedane saab tulemus kindla peale olema. Boonuseks on tõik, et leiva valmistamseks kulub aega vähem kui tunnike. Tervislik on see leib niikuinii, seemned ja kliid muudavad leiva kiudainerikkaks ning igati turgutavaks ja toitvaks suutäieks. Soojalt, ohtra võiga on sellised leivad võrratud. Jahude puhul ei ole põhjust täpselt näpuga retseptis järge ajada ning erinevaid...

Täiesti patuvaba ja ikkagi häbematult maitsev peedibrownie

See tuli nüüd selline kook, mida võiks isegi apteegis müüa 🙂 Vaadates kõiki komponente, mis retseptis kirjas, ei ole kohe ühegi üle võimalik norida. Ja kui sageli kipuvad kookide puhul määratlused “maitsev” ja “tervislik” olema skaala erinevates otstes, siis seekord tuleks rekordpunktid anda mõlemas kategoorias. Rukkijahu, peet, pruun roosuhkur, suure kakaosisaldusega šokolaad, pähklid ning vaid tagasihoidlik kogus võid teevad sellest koogilisest igati tervisesõbraliku ja täisväärtusliku toidu ideoloogiasse sobituva maiuse. Idee brownie’des nisujahu rukkijahuga asendada sain Siljalt. Needsamad rukki-brownie’d olid häbematult maitsvad. Röstitud sarapuupähklid olid ka Silja retseptist inspireeritud. Peet sobitub šokolaadiga imeliselt, andes kogu koogile mõnusa mahlasuse ja kohandudes koogi...

Marineeritud räimed minu ema moodi

Mingil põhjusel on mulle hakanud tunduma, et marineeritud räimed on selliseks toiduks, mis seostub ikka emadega. Vähemalt on mitmel minu tuttaval olnud emadel samasugune kalade marineerimise meeldiv komme. Ja teadagi, ema tehtud kala on alati maarilma parim. Erandiks ei olnud siin ka minu ema, kes ikka vahel priske kausitäie – selleks oli meil keraamiline suur salatikauss siniste maalitud servadega – praetud räimi (või ka muud kala) marinaadi sisse pistis. Kevadiste räimedega tuli kaasa lisaboonus, et priskemate pugudega kaladel on ka mari kõhus. Mari oli eriti maitsev ja millegipärast kippusd need marjased kalad ikka esimesena otsa saama. Mina ei teadnud sellest...

Porgand. Leivas, pestos, hummuses

Nonii. Nüüd on ka Eestis oma maffia. Üsna avalik ja üsna …. oranž. Nimelt on alustanud tegevust porgandimaffia ja tegevus on alanud hoopis õilsa idee nimel. Sotsiaalne vastutustunne on see, mis tiivustab ühe porgandimaffia tegevust. Lähemat infot kogu ettevõtmise kohta tasub otsima minna Porgandimaffia Facebooki lehele või ka Carrotmob rahvusvahelist liikumist tutvustavale lehele. Porgandimaffia avalöök Eestis saab olema 16. märtsil Mamos ja kõik huvilised on oodatud uudistama, kuidas porgandite pealetung Eesti moodi toimuma saab. Omalt poolt proovisin toetada porganditeemat mõnede porganditeemaliste suupistetega. Mõeldes porgandile, kargavad pähe…  koriander… ingver…. seesamiseemned …. või …petersell…. tüümian…balsamico….muskaat…. kõrvetatud suhkur…. kookospiim…. rukis…. kõrvitsaseemned … päevalilleseemned...

Hiinapärases marinaadis seafilee

See mõnus hiinapärane marinaad sai lemmikuks täpselt samal hetkel, kui seda esimest korda proovisime. Valmistamine ei ole keeruline ning sarnast maitsekombinatsiooni ehk sama marinaadi võib julgelt kasutada ka näiteks ribide marineerimiseks, mida hiljem grillil hea küpsetada. Marinaadi jaoks vajaminevat Hiina viie vürtsi pulbrit leiab Piprapoest, ise toon seda sageli reisidelt kaasa ning tellida saab näiteks selliselt toredalt lehelt nagu Umami. Kes aga eriti tubli, võib selle pulbri ise kokku segada. Juhiseid saab Nami-namist. Hiina stiilis sealiha valmistamise jaoks läheb vaja: 400-500 grammine sea sisefilee 2 spl Hoisin kastet 2 spl mett 1 spl seesamiõli 2 spl sojakastet 1/2 -1 tl...

Tomatises karrikastmes kalkunihakklihapallid

Sellised tomatikastmes kalkunihakklihast pallid, kus kasutatud India köögi maitseaineid, olid mõnus vaheldus tavapärastele hakklihatoitudele. Seni ei olnudki India maitseaineid hakkliharoogadele taibanud lisada ja seesama katsetus andis küll sedavõrd mõnusa tulemi, et tasub edaspidigi katsetada. Kalkuni hakkliha või õigemini hakitud kalkuni kintsuliha on hakklihadest üks lemmikuid, kuna jääb toitudes mõnusalt mahlane ja tavapäraste seguhakklihadega võrreldes on ka oluliselt selgem, millisest lihatükist on hakkliha tehtud. Mida hakkliha kohta alati küll öelda ei saa, eriti kui jälgida, kuidas liha pannil käituma hakkab. Hakklihapallid: 450 gr hakitud kalkuni kintsuliha 2 hästi peeneks hakitud sibulat 2 küüslauguküünt hakituna 2spl riivitud värsket ingverit 2 tl  Mango...

Musta tee sai

Must tee saia – justnimelt, pildil on sai, millel tänu mustale teele värv pigem musta leiba meenutav- idee oli üks neist, mis koheselt innustas kööki astuma, et seda kooslust katsetada. Selle põneva saia sisse läheb päris korralik kogus kanget musta teed. Tulemuseks on täiesti ootamatu maitsekombinatsioon, selline mõrkjas ja sügav, mis sobib magusate rosinatega ideaalselt. Väga mõnus! Retseptiidee päris Good Foodi selleaastasest seinakalendrist ning märtsikuu lehekülg ette keerates vaatase see rosinane sai mulle kutsuvalt vastu. Mõnus on saia ülim lihtsus. Koostisaineid on üsna tagasihoidlikult ja tegevuskäik ka mitte mingit pingutust nõudev. Vaatamata sellele, et saia sisse ei lähe grammigi rasvainet,...

Mõnusa ja taskukohase lõuna võimalikkusest Raekoja platsil. Kohalikele

Esmalt tuleb alustada tõdemusega, et kui Eesti Maitsed alustas aktsiooniga Maitsering, mis peaks pildile tooma Raekoja platsil ja selle ümbruses asuvad toidukohad, siis ei teadnud ma kedagi kes teaks kedagi kes kohalikest näiteks kokkusaamise või ärilõuna Raekoja platsile sätiks. Mõned erandid välja arvatud, aga reeglina kohalik hoiab selle kandi toidukohtadest ikka kaugele eemale. Nüüd on olnud mul võimalus päris mitu Raekoja platsi toidukohta läbi käia ja mõnedki eelarvamused on kummutatud saanud. Pigem olen särasilmil pidanud sütitavaid kõnesid sellest, mida kõike põnevat siinsamas Tallinnas pakutakse. Maitseringi ettevõtmisega ühinenud restoranid ja kohvikud pakuvad kuni 18. märtsini 5 EUR-i eest kohta tutvustavat komplektmenüüd...

Kanamaksaterriin ürtide, kardemoni ja õunaveiniga

Kanamaks on üks väärt tooraine. Valmib kiirelt ja vajab üsna vähest vaeva, et toorena suhteliselt eemaletõukava välimusega maksast saaks valmis midagi, mida saab hõrgutiseks nimetada. Seekordne tõeliselt kauni lõpptulemuse andnud köögikatsetus algas sellest, et Rannamõisa ja Santa Maria andsid oma tooteid katsetada, et leida kana + maitseaine uusi kooskõlasid. Pasteedilisted kuuluvad minu lemmikute hulka, seetõttu läks kanamaks ka pikemalt mõtlemata seekord veidi pidulikumaks pasteediks ehk, kui soovite, terriiniks. Minu jaoks oli üllatuseks, kuivõrd maitsva ja teistlaadse maitsenüansi andis ürtide, kardemoni ja magusa õunaveini kasutamine. Tulemus jääb kindlasti üheks lemmikuks. Vaja läheb: 500 gr jahutatud kanamaksa piima kanamaksa leotamiseks 200 gr...