Nonii. Nüüd on ka Eestis oma maffia. Üsna avalik ja üsna …. oranž. Nimelt on alustanud tegevust porgandimaffia ja tegevus on alanud hoopis õilsa idee nimel. Sotsiaalne vastutustunne on see, mis tiivustab ühe porgandimaffia tegevust. Lähemat infot kogu ettevõtmise kohta tasub otsima minna Porgandimaffia Facebooki lehele või ka Carrotmob rahvusvahelist liikumist tutvustavale lehele. Porgandimaffia avalöök Eestis saab olema 16. märtsil Mamos ja kõik huvilised on oodatud uudistama, kuidas porgandite pealetung Eesti moodi toimuma saab. Omalt poolt proovisin toetada porganditeemat mõnede porganditeemaliste suupistetega. Mõeldes porgandile, kargavad pähe… koriander… ingver…. seesamiseemned …. või …petersell…. tüümian…balsamico….muskaat…. kõrvetatud suhkur…. kookospiim…. rukis…. kõrvitsaseemned … päevalilleseemned...
Hiinapärases marinaadis seafilee
See mõnus hiinapärane marinaad sai lemmikuks täpselt samal hetkel, kui seda esimest korda proovisime. Valmistamine ei ole keeruline ning sarnast maitsekombinatsiooni ehk sama marinaadi võib julgelt kasutada ka näiteks ribide marineerimiseks, mida hiljem grillil hea küpsetada. Marinaadi jaoks vajaminevat Hiina viie vürtsi pulbrit leiab Piprapoest, ise toon seda sageli reisidelt kaasa ning tellida saab näiteks selliselt toredalt lehelt nagu Umami. Kes aga eriti tubli, võib selle pulbri ise kokku segada. Juhiseid saab Nami-namist. Hiina stiilis sealiha valmistamise jaoks läheb vaja: 400-500 grammine sea sisefilee 2 spl Hoisin kastet 2 spl mett 1 spl seesamiõli 2 spl sojakastet 1/2 -1 tl...
Tomatises karrikastmes kalkunihakklihapallid
Sellised tomatikastmes kalkunihakklihast pallid, kus kasutatud India köögi maitseaineid, olid mõnus vaheldus tavapärastele hakklihatoitudele. Seni ei olnudki India maitseaineid hakkliharoogadele taibanud lisada ja seesama katsetus andis küll sedavõrd mõnusa tulemi, et tasub edaspidigi katsetada. Kalkuni hakkliha või õigemini hakitud kalkuni kintsuliha on hakklihadest üks lemmikuid, kuna jääb toitudes mõnusalt mahlane ja tavapäraste seguhakklihadega võrreldes on ka oluliselt selgem, millisest lihatükist on hakkliha tehtud. Mida hakkliha kohta alati küll öelda ei saa, eriti kui jälgida, kuidas liha pannil käituma hakkab. Hakklihapallid: 450 gr hakitud kalkuni kintsuliha 2 hästi peeneks hakitud sibulat 2 küüslauguküünt hakituna 2spl riivitud värsket ingverit 2 tl Mango...
Musta tee sai
Must tee saia – justnimelt, pildil on sai, millel tänu mustale teele värv pigem musta leiba meenutav- idee oli üks neist, mis koheselt innustas kööki astuma, et seda kooslust katsetada. Selle põneva saia sisse läheb päris korralik kogus kanget musta teed. Tulemuseks on täiesti ootamatu maitsekombinatsioon, selline mõrkjas ja sügav, mis sobib magusate rosinatega ideaalselt. Väga mõnus! Retseptiidee päris Good Foodi selleaastasest seinakalendrist ning märtsikuu lehekülg ette keerates vaatase see rosinane sai mulle kutsuvalt vastu. Mõnus on saia ülim lihtsus. Koostisaineid on üsna tagasihoidlikult ja tegevuskäik ka mitte mingit pingutust nõudev. Vaatamata sellele, et saia sisse ei lähe grammigi rasvainet,...
Mõnusa ja taskukohase lõuna võimalikkusest Raekoja platsil. Kohalikele
Esmalt tuleb alustada tõdemusega, et kui Eesti Maitsed alustas aktsiooniga Maitsering, mis peaks pildile tooma Raekoja platsil ja selle ümbruses asuvad toidukohad, siis ei teadnud ma kedagi kes teaks kedagi kes kohalikest näiteks kokkusaamise või ärilõuna Raekoja platsile sätiks. Mõned erandid välja arvatud, aga reeglina kohalik hoiab selle kandi toidukohtadest ikka kaugele eemale. Nüüd on olnud mul võimalus päris mitu Raekoja platsi toidukohta läbi käia ja mõnedki eelarvamused on kummutatud saanud. Pigem olen särasilmil pidanud sütitavaid kõnesid sellest, mida kõike põnevat siinsamas Tallinnas pakutakse. Maitseringi ettevõtmisega ühinenud restoranid ja kohvikud pakuvad kuni 18. märtsini 5 EUR-i eest kohta tutvustavat komplektmenüüd...
Kanamaksaterriin ürtide, kardemoni ja õunaveiniga
Kanamaks on üks väärt tooraine. Valmib kiirelt ja vajab üsna vähest vaeva, et toorena suhteliselt eemaletõukava välimusega maksast saaks valmis midagi, mida saab hõrgutiseks nimetada. Seekordne tõeliselt kauni lõpptulemuse andnud köögikatsetus algas sellest, et Rannamõisa ja Santa Maria andsid oma tooteid katsetada, et leida kana + maitseaine uusi kooskõlasid. Pasteedilisted kuuluvad minu lemmikute hulka, seetõttu läks kanamaks ka pikemalt mõtlemata seekord veidi pidulikumaks pasteediks ehk, kui soovite, terriiniks. Minu jaoks oli üllatuseks, kuivõrd maitsva ja teistlaadse maitsenüansi andis ürtide, kardemoni ja magusa õunaveini kasutamine. Tulemus jääb kindlasti üheks lemmikuks. Vaja läheb: 500 gr jahutatud kanamaksa piima kanamaksa leotamiseks 200 gr...
Heeringas sidrunimarinaadis
Selline mõnus sidrunine heeringas hakkas mulle silma Soome ajakirjast Maku, mille toimetust meil koos teiste blogarditega veidi aega tagasi oli võimalik ka väisata. Maku on Soome suurim toiduajakiri, mis ilmub üle kahe kuu ja mida millegipärast Eestis ei müüdagi. Nii et kui ülelahe satute, siis haarake kaasa. Sisukas, ilus ja asjalik on see ajakiri kindlasti. Aga heeringatest, mis sidruniga marineeritud. Millegipärast jäi see pilt ja retsept mulle Maku’st kohe silma. Vahelduseks korralikule soolaheeringale meeldib vahel vägagi Soome-Rootsi tüüpi magusam heeringatüüp. Siinkohal muidugi on magususel oma piir – ajakirja retsetpis toodud suhkrukogust vähendasin ma rohkem kui poole võrra ja lisasin marinaadi...
Natuke räime moodi vürtsikilud musta tee puruga
See retsept on pärit minu hindamatust allikast ehk Našalt, kellel on otselink olemas nii Peipsi äärde kui ka slaavipäraste toitude juurde, kes valmistab ise fantastilisi hoidiseid (ja muid toite muidugi ka) ning kes ei ole sugugi kade ja jagab koos edasijagamiseõigusega alati ka kõiki huvipakkuvaid retsepte. See konkreetne retsept pärineb tema vanaemalt ning otsapidi viivad retsepti jäljed välja Kirovi Kalurikolhoosi köögisaladuste juurde. See variant vürtsikilust on veidi erinev ja tavapäraste kiluvürtside asemel on kasutusel ka musta tee puru. Esmalt muidugi tuleb ära klaarida ka see väike mure, et kilu on päris keeruline leida ja need “kilufileed” on tegelikult väiksemad räimefileed....
Keelesalat
Keedetud keelega valmistatud salat on vana klassikaline roog, mida ikka pidupäeval lauale sätiti. Keel jääb koorestes salatites hästi mõnus tihke ja taine ning isegi tavalise kartulisalati või ka rosolje muudab keel hoopis teistlaadselt maitsvaks. Selles keelesalatis annavad porgand ja hernes lihasele maitsele mõnusat magusust lisaks ja oma olemuselt peaks see kooslus olema just selline oma Eesti pühade pidulauale sobiv. Kohe-kohe ju EV sünnipäev tulekul. Keele keetmine ei ole keeruline. Üldjoontes on tegevuskäik järgmine (arvestuslikult ca 1 kg sea-või veisekeelele): aseta potti poolekslõigatud koorega sibul, üks pisem porgand, veidi pastinaaki, üks sellerivars, igasugu ürtide jääke (mina ei viska kunagi peterselli, tüümiani või...
Kõrvitsakollane salveiga sõir
Kuidagi on juhtunud nii, et EV aastapäeva, vastlapäevade ja talve teise poole tuisuste ilmadega liiguvad mõtted ikka meie kliimale ürgomaste toitude juurde. Sellised tummised ja toitvad road on esiplaanil ning kepsakalt kerged salatid ootavad veel kevadet. Sõira valmistamisest olen SIIN päris põhjalikult kirjutanud ja ka pildilisi seletusi lisanud. Mõnus mässamine ja tõeliselt maitsev tulemus. Seekord, sõirateo käigus, oli parasjagu kõrval laual äsja ahjust tulnud muskaatkõrvits ja kiiresti tuvastasin ka külmkappi eelmisel päeval ootele jäänud värske salvei varud. Nii see kooslus tekkis ja sai väga maitsev lisand. Ilusast päikesejuustu värvist rääkimata. Muu tegevuskäik on sarnane sõirapostituses kirjutatuga. Seekord kasutasin 5%-list pakikohupiima,...
Kaks täis. Istu! Mõtle!
Kaunist sõbrapäeva kõigile armsatele sõpradele nii reaalses kui ka blogi virtuaalmaailmas! Eile oli siis see päev, kus minu blogil sai täis kaks aastat ja loendama saab hakata kolmandat. Ühest küljest justkui palju, teisalt on aasta-paar muutunud möödumise kiirust arvestades üsna tühiseks ajajärguks. Blogipidamise puhul on kaks ikka pigem palju kui vähe. Eriti kui arvestada seda, kuivõrd on blogimise kriteeriumid selle ajajärgu kulgedes muutunud või teisenenud. Kui palju toredaid toidukiiksuga inimesi on tänu blogimisele minu tutvusringkonda tekkinud. Kuidas on ka pildiline keel muutunud (vahel on kohe väga piinlik esimesi fotosid vaadata ja arvestades, et ise hoian fotoaparaati käes alles napp pool...
Karamelliste küüslaukudega kitsejuustupirukas
Magusad karamellised küüslaugud rikkalikus kitsejuustuses-kooreses pesas võivad pakkuda ootamatult täiuslikku maitsenaudingut. Omamoodi uskumatu on see, kuivõrd magusalt maitseb palsamiäädika-karamellikastmes haudunud küüslauk, kes muidu nii hammustavalt terava iseloomuga kipub olema. 350 gr lehttainast3 küüslaugupead, küüslauguküüned kooritud2 spl palsamiäädikat200 ml vett1-2 spl pruuni suhkrut1 spl hakitud värsket rosmariini1 spl hakitud värsket tüümiani150 gr kitsepiima toorjuustu (võid asendada ka tavalise toorjuustuga)150 gr kõvemat kitsejuustu riivituna (sobib ka Parmesan või Pecorino)2-3 muna1 spl Dijoni sinepit200 ml 35%-list koortOliiviõliSoola ja pipartValmista ette piruka põhi. Selleks vooderda ca 26-28 cm läbimõõduga ümmerguse lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri vormi küljed õliga. Või kasutada ka kandilist eemaldatava põhjaga...