Jaan läheneb mühinal ja käes on õige hetk šašlõki hingeellu jälle süveneda. Ei ole midagi parata. Vardasse lükitud mahlasel sealihal on oma võlu. Võib ju vahepeal maksa grillida, juustu mustsõstralehe sees küpsetada, kala paberis põletada või piimas mahedaks marineeritud lambalihaga maiustada. Ja siis saabub jälle see hetk, kus tahaks midagi lihtsat ja klassikalist. Nagu näiteks sealihast šašlõkki. Minu käesoleva ja mulluse šašlõkihooaja ideelisteks isadeks on olnud Heimar ja Tauri. Meeste nõu liha tegemise osas tasub kuulda võtta. Heimari šašlõkki sain maitsta ühel enda initsiatiivil läbiviidud kokakoolitusel, kus isegi pliidil ja grillpannil valmistanuna oli see liha super! Tauri šašlõkiteemalisi heietusi ja õpetussõnu...
Karamellise pähklikattega hapukoore rabarberi-maasikakook ja minu fotokatsetused
See postitus sündis pea iseenesest ehk siis kogu selle kirjapandud ja avalikuks sätitud materjali taga on tulemus, mis osutus liiga heaks, et seda mitte avaldada. Ehk siis tegin üht juba mõnda aega tagasi silma hakanud kooki rabarberi ja hapukoorega BBC Good Food 101 Bakes&Cakes raamatust. Lisasin omalt poolt veel maasikaid. Saatsin paar koogitükki naabritele ja siis hakkasin tegelema sellega, et proovisin täitsa ise pilte teha (seni on kogu pildimaterjali jäädvustamise taga olnud minu elukaaslane, kes on üllatavalt rahulikult talunud seda, et teda privaatfotograafina kohtlen. Olgu siinkohal talle väga suured tänud edastatud, sest ma ei ole just kõige lihtsam klient). Pilte tegin puhtalt...
Grillitud arbuus Kreeka pähklite, Kreeka jogurti ja ohtra meega
Mõni kooslus kõnetab kohe ja valjul häälel. Täpselt nii tegi see arbuusiretsept Gordon Ramsay “Maailma köök” raamatust. Kreekapärane moodus, kuidas esmalt arbuusi grillida või praadida ning siis mesiste karamelliste pähklite ja jogurti embuses serveerida, pani minul küll fantaasia ja maitsemeeled täisvõimsusel tööle. Ja siis ei jäänud muud üle, kui ära oodata aeg, kus arbuusid jälle magusaks-mahlaseks muutuvad. Ühe sellise täisküpsuses korraliku arbuusijuraka tõin igal juhul nädalavahetusel koju ja sain lõpuks ometi järele kontrollida, mida siis täpsemalt see intrigeeriv kooslus endast kujutab. Kujutas üht mõnusalt lahedat ja tõeliselt Kreekapärast magustoitu. Mina soovitan kindlasti kogu toit enne serveerimist veel vedela meega üle...
Kellele ema, kellele tütar. Maks (ema) ja kana (tütar) vardasse ja kogu pere saab söönuks
Mitte et ma oma vabast tahtest alati mitmeid erinevaid lihasid grilliksin, aga paraku tuleb mul lähtuda kahest vaatenurgast – üks toit, mis endale maitseks ja siis teine valik selline, mis lastele ka maitseks. Ja tuleb tunnistada, et kanafileega laste puhul alt ei lähe, eriti kui kasutada ajaproovile vastupidanud tõeliseid lemmikuid sidruni-tüümiani- ja tilli-jogurtimarinaadi. Kellele ema… … ja kellele tütar Eks ma ikka hellitan lootust, et ükspäev muutub ka minu laste maitse lihatoitude osas veidi rafineeritumaks ja nad saavad aru, et kogu lihamaailma ei valitse mitte kanafilee, vaid sealt leiab ikka palju-palju põnevamaid algaineid grillimiseks. Hetkeolukorda arvesse võttev grillilt tulnud lihase kraami valik sai...
Leib Resto ja Aed ning kaheksa ablast blogardit
Kes on kunagi käinud või siis kuulnud Šoti klubist, siis täpselt selles rohelises aias keset vanalinna müüre tegutsebki nüüd juba päris mõned päevad Leib Resto ja Aed. Armas väike roheline oaas kesk kuumusest hõõguvat kivilinna ja sulavat asfalti ning eestikeelne ja -meelne söögikoht kesk turistide horde ja rahvusvahelisele klientuurile suunatud pippuripihvi-söögikohti kehva teeninduse, kalli õlu ja õigustamatult astronoomiliste hindadega. Meie blogardite-õgardite segarühm (Priit ehk Profa õnneks siiski valdavalt naissoost karja tasakaalustamas) sättis ennast uue koha kolmandamal ametlikul tööpäeval päeval laua taha, teritas maitsemeeled vahedaks ja kompas uue kolmepäevase lapsukese varjamatu uudishimuga läbi. Kristjan Peäske – üks selle koha vaimseid juhte. Veinissooovitusi küsige kindlasti tema käest. Baltikumi parim sommeljee...
Restoranid lähevad festivalile. Tule sina ka!
Siinkohal peaksid taustaks kõlama pasunahelid ning trummipõrin. Valjul häälel tahan teile teatada, et juba sel reedel ja laupäeval peavad kõik toiduhuvilised inimesed pealinnast ja kaugemaltki ennast Tallinnasse Rotermanni kvartalisse sättima, taskud 2 EUR-iseid münte täis toppima ning maitsemeeled ergud hoidma. Esmakordselt pakutakse rahvale absoluutselt suurepärast võimalust käia läbi mõne tunni jooksul 14 (!) suurepärase restorani ajutist väljapanekut ja tutvuda selle toiduga, läbi mille iga restoran tahab ennast rahvale tutvustada. Iga portsu hind on täpselt 2 EUR-i ja hõrgutisi siin jagub. Toimub Restoranide Festival Saime meiegi näpuotsaga katsuda ja keeleotsaga maitsta osa sellest, mis kahel päeval teie kõigi jaoks laiali laotub....
Rabarberitriipudega kondenspiimane jäätis
Magus-koorene kondenspiim sobib rabarberi hapuka erksusega imeliselt. Tulemuseks on tõeline südametemurdja jäätis ja seni ei ole veel kedagi kohanud, kelle see jäätis külmas jätaks. Valmistamine on hästi lihtne ning jäätisemasinat ei ole valmistamise juures vaja. Kui sul on aga masin olemas, siis võib loomulikult selle abil rabarberijäätise veel kohevamaks segada. Vaja läheb: 500 ml vahukoort 300 gr magusat kondenspiima 200-300 gr rabarberit 1-2 dl suhkrut soovi korral värsket riivitud ingverit Koori ja haki rabarber. Lisa suhkur ning keeda vaiksel tulel kuni rabarber on pehme ning vedelik veidi kokku keenud. Kui soovid särtsakust lisada, sega rabarberile juurde värsket riivitud ingverit. Magusus timmi...
Šokolaaditäpiline mündijäätis
Õhetavalt mündine jahutav jäätis, millel tumedast śokolaadist täpiline muster – kas saab olla suurepärasemat maitseduot. Eriti tugeva mündimaitse saab kodumaisest ja suviselt mahlasest piparmündist ning selle rohelise ürdi lisamisega ei tasu koonerdada. Vaja läheb: 6 dl värskeid mündilehti 200 ml piima 500 ml vahukoort 1,5 dl suhkrut 6 munakollast 100 gr tumedat śokolaadi näpuotsaga soola Esmalt valmista münditõmmis. Selleks sega kastrulis 200 ml piima ja 200 ml vahukoort, pane sinna sisse mündilehed ning kuumuta segu kuni see hakkab aurama, kuid ära keeda. Jäta tõmmis kaane alla umbes tunniks tõmbama. Kalla suuremasse potti ülejäänud koor. Kurna sinna sisse läbi sõela ka...
Mango-jogurtijäätis. Figuurisõpradele jahutuseks
Veidi kergem variant jäistest maiustest on jogurtist valmistatud jäätis. Kerge ja jahutav troopilise mango maitsega jogurtijäätis on kaunilt kuldkollane ning särtsu annab jäätisele juurde laimimahl. Mango asemel võib kasutada ka küpsete virsikute, aprikooside või muude päikeseviljade püreed. Kerge ja tervislik maius, mis sobib hästi rannahooaega. Vaja läheb: 700 ml paksemat jogurtit (kui võimalik, eelista Kreeka jogurtit, mis on hästi paks ja kreemine) 1 dl suhkrut 450 gr mangopüreed (East End on konkurentsitult parim) 1 laimi mahl ja riivitud koort Sega jogurt suhkru ja mangopüreega. Lisa värskelt pressitud laimimahl. Kalla jäätisenõusse ja lase ca 1 tund sügavkülmas jahtuda. Kalla segu jäätisemasinasse...
Maasikavahused jäätisekoogid kondenspiimaga
See on tõeliselt õhuline maasikamaius kõikidele maasikasõpradele. Valmistada võib nii väikeste maasikavahuste koogikestena kui ka ühe suure koogina. Vaja läheb: Valmis õhuke biskviitpõhi (või isevamistatud biskviiti) 300 gr maasikaid 1 laimi riivitud koor ja mahl 1 purk suhkruga kondenspiima 2 sl rummi 400 ml vahustatud vahukoort kaunistamiseks vahukoort, maasikaid, mündilehti Valmistuskäik: Purusta marjad koos laimikoore, -mahla, kondenspiima ja rummiga ühtlaseks massiks. Vahusta koor. Sega marjasegu ettevaatlikult vahukoorega. Aseta segu sügavkülma umbes tunniks, et ta veidi taheneks. Lõika ümmarguse piparkoogivormi-laadse vormiga biskviidist välja ümmargused koogipõhjad. Jäta need vormi põhja. Vormide alla aseta toidukile. Võta tahenenud maasikavaht külmkapist ning kalla bisviidist põhjale...
Heeringajäätis kuumade kartulitega
Jäätis ei pea alati magus olema. Suurepärase suvise jahutuse saab jääkülmast massist, kus peaesinejaks hoopis heeringas. Tegemist on külma kastme laadse toiduga, mis sobib suurepäraselt värskete kuumade kartulitega ning maitseb kõige paremini kuumal suvepäeval. Kodumaised ürdid veel lisaks ja midagi mõnusamat on raske välja mõelda. Vaja läheb: 200 gr heeringafileed 200 gr hapukoort 2 dl vahustatud 35%-list koort 2 keedetud muna 1 sibul sidrunimahla värsket tilli, murulauku, rohelist sibulat soola, pipart Haki heeringas, muna, maitseroheline ja sibul peeneks. Sega hapukoorega läbi. Vahusta vahukoor ning lisa hapukoore-heeringasegule. Maitsesta soola ja pipra ning sidrunimahlaga. Aseta heeringajäätis kas jäätisemasinasse (sealt välja võttes on...
Mulgi kuues dolma ehk mustsõstraleht on uus tegija
Olgu koheselt ära mainitud, et algne idee mängida mustsõstralehega pärineb ajakirjast “Ruoka ja Viini” ning sealt edasi meie kodumaisest toiduajakirjast “Oma Maitse”. Kogu loo mõte on selles, et meie armas mustsõstraleht, mida me kurkidele maitseks lisame, annab märkimisäärselt laiemaid võimalusi kasutamiseks. Sööme selle lehe hoopis ära! Maitse on ju mõnusalt mustsõstralehene ehk mõrkjas ja vürtsikas üheaegselt. Lisaks sellele tuli mul taaskord peopesaga otsaesisele laksata – mustsõstralehe kuju on ju pea identne viinamarjalehega ning soovi korral saab sinna lehe sisse igasugu väärt kraami keerata. Miks ma seda seni veel ise taibanud ei olnud! Nii see idee materialiseeruski ning esimesed katsetused ei...