Saigi siis teoks meie kaunikene kohvik “Blogi” Solarise aatriumis. Meie suurim hirmuunenägu oli see, et kell 18, kohviku sulgemise ajal, jagame kõik need koogid, mis kolmest külastajast järele on jäänud, omavahel laiali ja järgmisel nädalal toitume kookidest. 12 tartaletti + 4 suurt kooki pohla-martsipani põhjal ja beseekattega Ja väike valikuvõimalus ka – kas besee mandlilaastudega või ilma Hommikul läks igal juhul meie majast Carmen Cateringi autosse kastide sees pildil näha olev kogus martsipanist pohlakooki beseekattega. Umbes samasugune saadetis tõsteti auto peale ka Mari-Liisi ukse all, kes valmistas pavlovaid Mari-Liis hõrgutavad pavlovad saavad viimast lihvi Liina juurest, kes etendas oma kolmevaatuselist koogietendust (lugege seda ja nautige, see pole mitte mingi...
Head Jäneseaastat ehk siidris hautatud küülik õuntega
/prindi retsept/ Pühendatud alanud Jäneseaastale! Kõrvad reipalt kevade ootuses kikki. Head Uut Jänkuaastat! Loodan teid kõiki homme Solarises Blogi kohvikus kohata, aga kui kord juba nädalavahetus käes, miks siis mitte seda ka ühe mõnusa õunase küülikuhautisega tähistada. Küüliku leidmine kaubandusvõrgust on nüüd ka veidi lihtsam – Sadamaturule pidi sel nädalavahetusel kohale tulema ilus kodumaine küülik ja küülikumaks (mmm!). Muul ajal pakub Rannamõisa lausa supermarketis (näiteks minu kodupoes Prismas on alati olemas) terveid küülikuid. Küülik siidris oli mul juba mõnda aega kinnisidee. Tahtsin lihtsalt ära proovida, sest kõhutunne ütles, et see võiks olla hea. See seletab seda, miks ei mõelnud ma pikalt, kui leidsin Normandia...
Midagi täiesti uut! Toidublogijad avavad Solarises kohviku
Sel nädalavahetusel ehk 5-6.veebruaril on Solarise keskuse aatriumis üks üsna teistmoodi kohvik. Nimelt avab kaheks päevaks uksed pop-up kohvik. Kohviku kondiitriteks on toidublogijad, kellest igaüks küpsetab kohviku külastajatele valmis ühe oma lemmikkookidest. Nagu aru võite saada, siis olen ka mina oma “Ise tehud. Hästi tehtud” blogiga ennast üles rivistamas. Kogu selle ürituse taga on MTÜ Maitseklubi, kes käis detsembris 10-le toidublogijale välja idee üheskoos koos oma küpsetistega materialiseeruma. Seega, kes vähegi huvi, võib nädalavahetusel Solarise aatriumist läbi astuda ning kogu seda ettevõtmist lähemalt kaeda. Kohvik teeb oma uksed lahti mõlemal päeval kell 12 ja kohvik on lahti niikaua, kuni kooke jagub. Laupäevasel päeval...
Laimi-kohupiimakook beseekatte all
Väike edasiarendus meie pere firmakoogist ehk pisarakoogist. Üsna sarnase retsepti riputas veidi aega tagasi ka Elis oma blogisse. Koogi teevad võluvaks ikka need klassikalised kooslused – hapukas kreemine vahekiht, muredaks küpsenud põhi ning õhuline kerge beseest pealiskate. Kook ise on üsna lihtne. Põhja jaoks kasutan kas valmis muretainast või teen ise. Ise tehes kulub põhja jaoks: 100 gr võid (mina ei soovita küpsetusmargariiniga asendada, maitses on kohe vahe tunda) 1 dl suhkrut 1 tl küpsetuspulbrit 1/2 tl soola 2 dl jahu Sega jahu, sool, küpsetuspulber ja suhkur. Sega kuivained toasooja võiga ühtlaseks massiks (kui tundub, et tainas on liiga kuiv, lisa...
Krõbeda nahakooriku all õnnelik ahjukana à la Thomas Keller
Esmalt tuleb alustada tõdemusest, et õnnelikud ehk vabakäigu kanad tunduvad kohati olevad midagi kummituselaadset – kõik on neist kuulnud, kuid vähesed kohtunud. Samas on suurem osa ingliskeelsetest kokaraamatutest juba aastaid soovitanud kasutada vabakäigu kanasid. Paraku ei meie kaubandusvõrgust ega ka turgudelt neid naljalt ei leia. Hädast aitab välja kas tuttav tibutädi või siis sel korral ka SADAMATURG. Õnnelikku kana ja farmikana eristab paar olulist asja – esmalt on liikuda saanud kanal lihasmass teistsugune, kuna a) seda ei ole kunstlikult ja kosmilisel kiirusel kasvatatud; b) kuna ta on saanud liikuda ning liha on lihas. Loomulikult lisandub siin ka kanade elu mõtte küsimus...
Jossu kaeraküpsised ja küpsise-šokolaadikook issile
Õiendan võla lapse ees. Poja lubas ühele sõbrale kaeraküpsiste retsepti ja mina lubasin oma blogi vahendusel aidata. Ja lapsele antud lubadus on püha. Tegelikult tuli minu keskmisele pojale kaeraküpsiste tegemise mõte sõbral Kadil külas käies, kes tegi meile hästi maitsvaid šokolaaditükkidega kaerahelbeküpsiseid Inglise kooli kokandustunnis jagatava retsepti järgi. Kadi retsepti järgi tehtud küpsised tulevad järgmisena tegemisele. Aga Jossu tahtis natuke omamoodi teha ja nii sai tema versioon selline: 2 muna, lahtiklopituna 75 gr võid sulatatuna pool klaasitäit (muskovaado) suhkrut 2-2,5 klaasitäit kaerahelbeid veidi riivitud sidrunikoort 1/2 tl vanillisuhkrut 1,2 tl soola paar supilusikatäit jahu Klopi munad lahti, lisa munadele suhkur ning sulatatud...
Härjasaba hautis ehk oxtail bredie
Härjasabast kui väärt kraamist olen ka enne SIIN kirjutanud. Härjasaba on parim just korralikult pehmeks hautatuna ja nii, et liha on kontide küljest lahti löönud. Rikkalik maitse ja tihe tume liimjas liha saavad pikalt haududes kogu oma hiilgust näidata. Seekord katsetasin saba teha veidi teistsugusel moel – nimelt tomatikastmes, tšilli ja vürtsidega maitsestatuna ning Slow Cooker potis 10 tundi hautatuna. Pärit on selline kooslus Lõuna-Aafrikast, kust pärit bobotie’d oli meil reede õhtul külas käies õnn nautida. Bredie nimetus tähendabki tomatikastmes ja vürtsidega hautist. Mõnusad lihased-vürtsised toidud mõlemad. Sama retsepti võib edukalt ka tavalises ahjus teha, siis tuleks arvestada vähemalt 3-4-tunnise hautamisajaga (aga miks mitte ka pikemalt). Härjasaba võib leida turult ja nädalalõppudel...
Sfääriline Juuri
Eilsest, ehk siis 19. jaanuarist alates pesitseb mõneks põgusaks päevaks meie oma mõnusasse Sfääri Soome eelmise aasta parimaks retoraniks tituleeritud Juuri. Ärevus on suur ja ootused kõrged. Foto: Lauri Laan See on suurepärane võimalus saada aimu Juuri restorani ideest ja kontseptsioonist ilma laevasõitu ette võtmata. Juuri näol on tegemist väikese, kuni 45 inimest mahutava lihtsa interjööriga restoraniga, mis viljeleb Põhjala köögi loogikal tuginevaid toite. Juuri on tegutsenud nüüdseks 6 aastat ning on tuntud just oma sapaste (sapas = Soome tapas) ehk eriilmeliste ja äärimiselt põnevate suupistete poolest, mida on menüüs 15 erinevat. Enim elevust tekitavad nii hobuseliha kui põhjapõdra süda. Eksootilised ja...
Jäine juustukook – siidiselt jahutav hõrgutis
Tihti on head ideed üllatavalt lihtsalt. Nii ka selle jäise juustukoogiga. Või nagu algretseptis nimetatud: jäätise juustukoogiga. Idee pärineb rootsi kööki tutvustaval raamatust, mille on välja lasknud Rootsi Nokia ehk Ikea. Tõenäoliselt jagatakse nüüd igal pool, kus Ikea oma hiiglaslikud kauplused ehitanud, toidukaupade nurgas seda kokaraamatut. Paraku õpetavad umbes pooled retseptid Ikea food-store’is müüdavatest sügavkülmutatud lihapallidest või vorstidest midagi söödavat tegema. Samas leiab sealt päris mitu vägagi vahvat ja kulme kergitama panevat toredat ideed. Ja eraldi peatükk on kilu ja heeringaga toitudele. Selle viimase eest andestan isegi sügavkülmatoidud. Üks vahvatest ideedest oli juustukoogi jäine variant. Retsept ise on põhimõtteliselt meile tuttav ja tuntud...
Kammkarbi ceviche à la Marco Pierre White
Vahel tahaks midagi teistmoodi ja tõeliselt head. Mitte et kodune kiluvõileib või omatehtud leib murulaugusõiraga (meie selle nädalavahetuse menüü) kehvem oleks. Aga ikka tahaks vahel midagi eriti teistmoodi ja head. See “midagi muud” kirg jälitas mind täpselt sellest hetkest alates, kui silmasin Marco Pierre White’i “Marco made easy” raamatus aasiapärast kammkarbi ceviche’i. Oma kirest lõhe ceviche’i vastu olen pajatanud SELLES postituses. Selline näeb Marco ise välja (küll oluliselt nooremana kui praegu ehk sel ajal, kui ta Michelini tärne püüdis). Kas pole tegus ja dramaatiline noormees 🙂 Marco Pierre White on muide üks kolmest Briti kokast, kellele on kolm tärni omistatud (lisaks siis majandusraskustes restoranide turgutamisega visklevale...
Liiga hea, et olla tõsi. Slow Cooker ja rogan josh
/prindi retsept/ Kas te kõik ikka teate, et on olemas selline geniaalne köögiriist nagu Slow Cooker? Spetsiaalne elektril töötav agregaat, millega saab madalal temperatuuril ja varustusse kuuluvas keraamilises potis kerge altkuumusega pikalt haudunud toite valmistada. Mina veidi aega tagasi ei osanud sellisest köögiabilisest veel unistadagi. Kahjuks pidin selle küll endale reisilt kaasa tooma, kuna Eestist ei suutnud leida. Loodame väga olukorra paranemisele! Aimu sain SC olemasolust järk-järgult. Esmalt pakkus suure lombi taga elav T mulle kokaraamatut “Slow Cooking” ja ülespildistatud sisukorraga tutvudes sain aru, et retseptid on mõeldud eraldi köögiriista jaoks. Loobusin ja rumal olin. Siis uurisin veidi märtsikuisesse Oma Maitsesse aeglaselt küpsevate...
Kulebjaaka lõhe-toorjuustu täidisega
/prindi retsept/ Vene köögi pidupirukas kulebjaaka on tõeliselt rikkalik ja kaunistus igale lauale. Kulebjaaka oma täidisega sobib väga hästi täiesti iseseisvaks toiduks. Täidist võib teha ka nii, et kõik koostisained tükkideks lõigata, ja omavahel segada, kuid minu lemmik on just selline erinevate kihtidega pirukas ning kindlasti lisan täidisele ka toorjuustu, mis annab eriti mõnusa kreemise maitse. Tainast nokitsetud kaunistused muudavad kulebjaaka tõeliseks piduroaks Tainas: 300 gr jahu 200 gr võid 150-200 gr kuivemapoolset kohupiima (NB! Kui on väga vedel kohupiim, siis pane vähem, muidu läheb tainas liiga vedelaks) 1/2 tl soola 1 munakollane Sega toasoe või ülejäänud taigna...