Güneş ve Estonya’da sıcak sesi. * * Lähen Türki maitseaineid tooma. Toon päikese ja sooja ka Eestisse (t.k.)—————————– Pretensioonid tõlke osas palun suunata otse Google Translatorile.Kohtumiseni veidi rohkem kui nädala pärast.
Karamellise küüslauguga kitsejuustu pirukas
Idee ja inspiratsioon selle piruka osas minu uuest lemmikust Yotam Ottolenghi “Plenty” raamatust, mille ametlik ilmumisaeg on 5. mai 2010. Nii et peaaegu et link tulevikku.Täna, peamiselt väikesest igavusest tingituna ja kuna kõik vajalikud ained olid kodus olemas, otsustasin proovida. Ja ei kahetse. Kaugel sellest 🙂 Magusa nüansiga rikkalik küüslauk, kitsejuust ja maitseürdid joonistavad välja vägagi muljetavaldava koosluse. Suurepärane vaheldus tavapärastele köögivili-juust-muna-koor-(liha) pirukatele, mis ka ju hääd, aga valdavalt jääb vauuu! efekt olemata-tulemata. Veidike muudatusi viisin sisse – lehttaina asendasin maalähedasema ja tervislikuma graham jahust põhjaga ning kahe erineva kitsejuustu asemel kasutasin kitsejuustu ja fetajuustu.Vaja läheb põhja jaoks:3 dl jahu...
Õrnsoolalõhe
Kõikidele kalasõpradele hästi sobiv et mitte öelda kohustuslik toit. Tuntud ka graavilõhe nime all, kuid keeleasjatundjad on soovitanud eestipärast varianti kasutada 🙂 Meil küpseb väikeste vaheaegadega ikka külmkapis mõni ports mõnusat värske maitsega lõhefileed. Hea vahel salatisse panna, röstsaiale sättida, ürdiõliga soojaks lasta, niisama külmkapist mööda minnes ampsata, pidulauale suupisteid nokitseda jne. Arvestades seda, kuivõrd lihtsa vaevaga valmib, siis tasub ette võtta küll. Vaja läheb: 0,5 kg lõhefileed (seda tasub teha ainult väga värskest kalast) 1 – 1,5 spl helbelist meresoola (kasuta kindlasti kvaliteetset soola, nt Maldon, Fleur de Sel vms) 1 tl suhkrut (võib olla ka Demerara vm pruun...
Salatihooaeg
Ühe korraliku suvise grillimise juurde käib kindlasti salat. Salatiained hetkel kõik otsapidi mullas jõudu ja rammu kogumas. Varsti piisab sellest, et korviga kasvuhoones või peenarde vahel (või ka turul) jalutamas käia ja vitamiinidest pakatavad koostisosad salatisse ongi olemas. Kasuta ainult oma fantaasiat nende kombineerimisel.Seetõttu ei hakkagi iga veidi erineva koostisega salatit siia kohe üles riputama, vaid panen kirja hoopis ühe lihtsa, kuid äärmiselt lollikindla salatikastme. Maitsev lõpptulemus on garanteeritud.Salatikaste valem on järgmine:1 osa (valge veini) äädikat (võid asendada ka sidrunimahlaga)3 osa oliiviõli1 tl Dijoni sinepit (see teraline sinep siis)1 hästi peeneks hakitud šalottsibulsoola pipartLisaks võid veel juurde panna mett (annab...
Shish kabob. Või siis šašlõkk.
Ei leidu vist ühtegi eestlast, kes poleks suve saabudes takerdunud šašlõkivarrastesse. Shish kabob on varda otsas küpsetatud liha nimetus tema päritolumaal ehk Türgis. Esimesed viited sel moel küpsetatud lihale pärinevad muide juba Ottomani impeeriumi aegsetest pärsiakeelsetest tekstidest.Lisaks erinevatele lihadele pannakse varda otsa ka erinevaid juur- ja aedvilju. Mina olen juba ammu loobunud liha äädikas leotamisest (äädikal see paha omadus, et tõmbab liha kuivaks). Lihtsalt ja kiiresti on võimalik valmistada oluliselt paremaid marinaade liha grillimise jaoks. Üks neist, hästi mahe ja mõnus, on toodud siin. Retsept pärineb Bevely le Blanci “Mezze” raamatust. Lihaks oli tallekael (vabandust kõikide hellahingeliste ees), varrastele sai...
Rabarberi-ingveri toorjuustu kook hapukoorekattega
Tegin täna oma lemmikut rabarberi-ingveri-toorjuustu kooki. Asssa, kui hea see ikka on! Koogi jaoks läheb vaja: Põhi: 150 grammi Digestive küpsiseid 50 grammi sulatatud võid 1 tl jahvatatud ingverit (soovituslik) Täidis: 0,5 kg rabarberit 2 dl suhkrut Pöidlasuurune jupp riivitud ingverit 450 grammi toorjuustu 400 grammi magusat kohupiimapastat 4 muna 2 spl tärklist Kate: 100 grammi hapukoort paar lusikatäit hapukoort + pool teelusikatäit vaniljesuhkrut Põhja jaoks purusta küpsised köögikombainis ning sega sulavõi ja ingveriga. Kata lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru vormi põhjale. Täidise jaoks lõika rabarber tükkideks, koori ja riivi ingver ning keeda koos suhkruga ca 15 minutit....
Ahvenamari ehk reedene rõõm
Tundub, et reede on kalateemaliste imede päev. Alles kirjeldas Liina, oma blogis, kuidas ta Solarises kalmaari-ilmutist nägi ja endast veidi sellise imeasja peale väljus. Ja Kristel oma kommentaarides viitas taramale, mis ka kalamarjaline. Täna oli siis minu ime kord. Käisin oma nädalalõpusel poetuuril (minu ostukoha valik on otses sõltuvuses ilmast, ilusa ilmaga eelkõige turg, näru ilmaga pigem Stockmann). Täna oli siis Stockmann päevakorral, kuna mööda Tartu maanteed kesklinnas NATO tippkohtumise auks üles seatud barrikaadide vahel ekseldes tuli taevast jääkülma vihma, mida ilmestas läbilõikavalt hammustav põhjatuul. Brrrr. Tuppa poodi ja turg jääb ilusamat ilma ootama!Stockmanni kalaletist värkset lõhefileed valides jäi mu...
Hummus
Grillihooaja saabumisega seoses on igasugu võided-määrded jälle päevakorras. Hea suupistelauale pista ja grilliroogade kõrvale ampsata. Hummus on üks neist, mis suvisele lauale hästi sobib. Hummuse nimi pärineb araabia keelest ning roog on pärit Kesk-Aasiast. See on üks äraütlemata mõnus toit, mis kuulub kindlasti mezze (suupistelaud) roogade nimekirja erinevates Kesk-Aasia ja Ida-Vahemere riikides. Retsepte on seetõttu ringlemas päris hulganiselt ja umbes pooled neist väidavad, et täpselt see on õige ja autentne 🙂 Hummuse tuuma joonistavad välja kikerherned ja tahini ehk seesamiseemne pasta, lisatakse veel sidrunimahla, küüslauku, oliivõli ja erinevaid maitseaineid. Minu hummuse retsept on selline: 400 grammine purk kikerherneid 2 küüslauguküünt...
Bolani ehk kartuli-koriandri täidisega leib
Bolani e kachaloo on päris taaskord Afgaani köögist (nagu ka minu viimase aja üks vahvamaid avastusi ehk koriandri-mündi tšatni) ja tegemist on ülimõnusa tõhusa ampsuga, kus figureerib ka eesti köögi alustala ja peategelane kartul. Bolani on siis kartuli, koriandri ja rohelise sibulaga täidetud leib (i.k. bread, meie mõistes küll pigem sai või pirukas). Tegemine liiga kaelamurdev katsumus ei ole 🙂Vaja läheb taina jaoks:6-7 dl jahu2 dl toatemperatuuril vett1 tl soola1 spl oliiviõliSelle etapi võib ka vahele jätta ja kasutada valmis tortillasid.Täidise jaoks:2 keskmise suurusega keedetud kartulit1 dl hakitud värsket koriandrit1 dl hakitud värsket rohelist sibulat (sh valged osad)2 spl oliiviõli1...
Grillihooaeg alaku! Kreekapärased grillvardad pitaleiva ja tzatzikiga ning ürdimarinaadis kanavardad
Tegelikult vedasime grilli juba eelmisel nädalavahetusel välja, aga väga märkimisväärseid grilliroogasid tookord ei teinud. Seekord sai ekstra ette valmistatud ja kogu pere toitlustamise raskuspunkt grillimisele lükatud. Ja Eesti kliimale kohaselt läks ilm keskpäevast alates pilve ja tekkis mingi vastik külm tuul, nii et õues müttamine oli kõike muud kui meeldiv. Nojah, eks tulevad taaskord meelde tuletada meie suve eripärad. Aga grillisime sellegipoolest ja tegemisele läksid kreekapärased sealiha vardad (souvlaki stiilis), ürdimarineeritud kanafilee ning ürdiõli marinaadis aedvili-seened. Muidu teeksin igal kümnel juhul grillimise jaoks lammast, aga kuna mu kaks vanemat last siiani keelduvad lammast söömast, siis sai kompromissile mindud ning siga-kana...
Kohupiimakook sidruni ja rosinatega
See on kook, mille retsept on ema poolt käsitsi kirjutatuna veidi kolletunud rebitud servadega paberilehel minuga aastaid kaasas käinud. Kook, mis võluv oma lihtsuses ja maitsev igas olukorras. Vajaminevate ainete järgi üsna traditsiooniline nõuka aja kook: kasin oma koostisainetelt. Kook sisaldab ka sidrunit, selle jaoks oli emal külmkapis väike purk, kus õhukesed sidruniviilud suhkru sees. See purgike aitas hädast välja, kui parasjagu poest jälle sidrunid olid otsa saanud. Retsept ise järgmine (kui tahad teha suure ahjuplaadi koogina, võta topelt kogus): Põhja jaoks on vaja 120 grammi võid, 2,5 dl jahu, 1 tl soola, 0,5 dl suhkrut, 1 muna. Sega kõik...
Suvikõrvitsa-kana penned
See pasta on meil menüüs ka juba aastaid ja pärit on ta “Pastaraamatust”. Midagi eriliselt mõnusat on selles suitsukana-suvikõrvits pluss basiilik ja tomat koosluses. Kes vähegi pastasõber, siis soovitan kindlasti järele proovida. Leidsin poest veel mõnusad väikesed suvikõrvitsad, mis jäävad selles roas palju ilusamad, kui jämeda suvikõrvitsa latakad. Pasta jaoks läheb vaja: ca 300 gr pennesid 300 gr suvikõrvitsat 200 gr suitsukana tükke (mina kasutasin Rannamõisa suitsutatud fileed) 200 gr kirsstomateid 1 dl valget veini 200 ml vahukoort 1 sibul paar küüslauguküünt tüümiani, basiilikut, parmesani, soola, pipart, õli. Alusta pastakastme tegemist sellest, et kuumuta pannil õlis läbi tükeldatud suvikõrvits. Lisa...











