Pommu on baklažaaani uus soovituslik eestipärane nimetus, kes veel ei teadnud 🙂Ja pommu on äraütlemata mõnus vili. Eestis paraku ei osata temast eriti midagi meisterdada.Ise sain aimu pommu erinevatest kasutuvõimalustest Krimmis, kus toidukultuuris Tatari mõjutused ja turul käies hullasin mõnuga just pommutoitude müüjate vahel – tädid andsid kõiki roogasid meeleldi maitsta ja skaala kõikus suitsutatud pommust tšillise pommuni välja. Maitstud kooslused olid kõik väga mõnusad. Siin siis üks väga mõnus roog, mille hallikas välimus kindasti ei peegelda maitset. Tegemist hästi meeldiva ja maitsva toiduga – naudi seda siis eelroaks, võileiva peal või prae kõrvale. Retsepti leidsin Nami-namist.Tegin väikesed muudatused omalt...
Koriandri-mündi tšatni
Tuleb tunnistada, et hinges rõkkab rõõm ja maitsemeeled mõmisevad rahulolevalt uue lemmiku üle.Leidsin nimelt mõni aeg tagasi ühe vahva blogi, kus kaks Ameerikas elavat afgaani naist jagavad oma parimaid retsepte. Salvestasin endale sealt retsepti, kus lambalihale assisteeris koriandri-mündi tšatni. Kuna talvisel ajal müüakse värsket koriandrit paari oksakese kaupa alusele pakitult, siis otsustasin ära oodata selle aja, kui keskturult korraliku pundiga saab jälle kindza’d osta.Täiesti ootamatult on see aeg juba saabunud! Ei tea küll millise nipiga kasvatatud, aga värsket koriandrit on võimalik osta ja vihad on korralikult jämedad.Seega sai siis ära proovitud see meeles mõlkunud tšatni ja see maitses oi-oi kui...
Sidrunikook. Meie pere lemmik.
Pean alustama sellest, et tegelikult oli mul sidruni- või ka pisarakoogi retsept kõikide nende retseptide hulgas juba olemas, mida ühe portsuna kokku tõstsin oma blogiga avalikuse ette tulles. Kuna pilt oli kehvakene, siis pildistasime auväärse koogi ümber ja selle värske postitusega parandan tema positsiooni teiste kookide reas. Siinkohal peangi märkima, et tegu ei ole mingi tavalise koogiga. See on meie pere koogikuningas juba viimased 10 aastat. Lapsed on tellinud korduvalt seda kooki oma sünnipäevalauale nii nagu ka sõbrad on tellinud korduvalt just seda kooki, kui küsin, mida kaasa võtta või mida pakkuda. Pildile jäädvustatud kook söödi ära pea samal õhtul....
Teriyaki kanavardad
Väljas grillimiseks ilm veel tiba külm. Samas tahaks pajaroogadele vahelduseks midagi muud.Seni, kuni grill ootab välitingimustesse viimist, tuleb paraku leppida koduse ahju grillelemendiga.Raskel ajal abiks ikka 🙂Ja kui grill töövalmis saab sätitud, siis tuleb neid kanavardaid kindlasti grillil teha. Aasiapäraste kanavarrase valmistamine on iseenesest lihtsamast lihtsam.Vaja läheb:kanafileedteriyaki kastetseesamiseemneidpuutikkesoovi korral küüslauku, tüümiani, tšillipipart, mett vms.Tükelda kanafilee parajateks tükkideks, pane kaussi ja kalla peale Teriyaki kaste. Soovi korral lisa hakitud küüslauku, tšillipipart, ürte vm meelepärast. Kui soovid magusamat lõpptulemust, võid panna paar lusikatäit mett. Lase kanatükkidel marineeruda paar tundi.Leota puutikke vees paar tundi enne kasutamist, siis ei lähe need kõrbema.Lüki kanatükid vardasse...
Sidrunivaht
Hästi lihtne ja teisalt krepsakalt hapukas vahune magustoit. Mäletamist mööda sain selle lihtsa idee Olive ajakirjast. Maitseb hästi nii lastele kui täiskasvanutele.Vaja läheb:ca 200 ml vahukoort2 munavalget1 sidruni koor ja mahl1 dl suhkrutVahusta vahukoor suhkru ja riivitus sidrunikoorega. Kui on tekkinud paks korralik vaht (NB! ole ettevaatlik, et vahukoor võiks ei läheks), sega sisse veel sidrunimahl ja sega mass läbi.Teises kausis vahusta 2 munavalget paksuks vahuks (kontrolli sellega, et munavahu tipud jääksid ilusti püsti, mitte ei vajuks ära).Ühenda munavalgevaht ja vahukoor, sega kõik ettevaatlikult läbi ja kalla kaussi. Sellest kogusest saab ca 4 portsu. Vii mõneks tunniks külma ja serveerides...
Fenkoli ja apelsini salat
Viimastel päevadel olen avastanud, et poodidesse on jõudnud väga kepsaka olemisega fenkolimugulad ehk eesti keeles siis ka apteegitill. Selline värske, mahlane, ahvatlev. Kusagil on vist need viljad valmis saanud. Need, kes kunagi kokku puutunud rinnaga toitmise teemaga, teavad liigagi hästi, et fennel/fenkol/apteegitill kuulub iga imetava ema igapäevaellu ehk siis seda teed olen joonud ka mina oma kolme lapse titeaja jooksul piimaga ja kümneid liitreid. Tegelikult on fenkol on meil häbiväärselt vähe kasutamist leidnud kuigi tegemist on väga mõnusa maitsega ja samas ka erakordselt kasuliku taimega. Fenkol on hästi levinud Vahemeremaades nii eraldi toinuna kui ka kõrvalroana, toorena kui ka küpsetatana....
Kalasupp tomati ja tüümianiga
Selle supi kohta oskan sissejuhatuseks öelda niipalju, et tegemist on hästi mõnusa maitsekooslusega – tomati hapukas kergus ja suitsukala intensiivne tummine maitse koos tüümianiga, lisaks tabascost tulenev tibake särtsukust… Toimib!Lisaks on supp kindlasti kergelt-kiirelt valmivate roogade kategooriast. Algselt tegin seda suppi suitsuangerjaga, nüüd olen proovinud ka teisi (suitsu)kalasid ja toimib alati.Seekord läksin ostma angerjat, kuid Stockmanni oli just toodud värskeid Saaremaa suitsulatikaid ja loomulikult eelistasin värskelt suitsutatud kala “ei-tea-millal-suitsu-saanud” angerjatele.Supi jaoks läheb vaja:ca 400-500 grammi angerjat või muud suitsukala (puhastamata kaal)1 sibul2 küüslauku400-grammine purk purustatud tomatitpeotäis värsket tüümianisoovi korral värsket basiilikut1-2 tl Tabasco kastet (sõltuvalt, kui särtsakat lõpptulemust tahad)ca 500...
Pizza
Pizza on üks väga suurepärane toit. Ei pea vist mainima, et tõenäoliselt suurema osa laste üks lemmikuid. Ja mitte ainult laste. Samas tuleb tunnistada, et pizzal ja pizzal võib olla uskumatult suur vahe.Meil on olnud õnn nautida tõenäoliselt üleüldse parimat saadaolevat pizzat. See õnnestus meil sellesuvisel Itaalia reisil Napolis, kui enne reisi veidi kodutööd tehes jooksis kolmest kohast kokku soovitus Da Michele pizzeria kohta, kus tegutsemas pizzameistid alates 1870. aastast. Ja kuna pizza sünnikohaks peetakse Napolit ning see pizzakoht on Napoli parim, siis järeldub sellest, et tegu on universumi parimat pizzat pakkuva toidukohaga. Pakutu kirjeldamiseks jääb sõnu väheks, värske oliiviõli,...
Krõbedad vahvlid
Koolivaheaeg kestab. Lastele on vaja leida mingit mõtestatud tegevust. Seetõttu on meil välja kujunenud nii, et koolivaheaeg on see aeg, kus teeme koos suuremate lastega vahvleid ja pizzat ja isetehtud pastat ja…. lühidalt kõike, mida meeldib lastele ise teha ja mida nad ka lõpuks hea meelega ära söövad. Vahvlite küpsetamine on üks neist tegevustest, mis puhtalt laste vastutusalas. Kusjuures pean iga kord valvama, et mõni päris vahvel ka alles jääks – suurem osa süüakse ära küpsetamise käigus pooltoorena (nii, et lased korra vahvliraua kinni ja siis võtad sellise kaltsutaolise pannkoogilise välja. Tegelikult mulle lapsena ka meeldisid vahvlid kõige rohkem just...
Sõstrajäätis šokolaaditükkidega
Seni on minu jäätised valminud tubli abilise jäätisemasina toel. Samas annan aru, et jäätisemasin sattus minu koju üsna juhuslikult (tuli mõte kodus jäätist teha ja kohe leidsin meie kaubandusest ka ühe masina. Viimane fakt on päris suur vedamine, muide). Üldiselt on see masin tavaelus umbes samast kategooriast nagu banaaninagi ja munakeetja (ütleme nii, et ei kuulu eluks kõige hädavajalikemate tarvete hulka). Eelnevat arvesse võttes ja saades innustust Ragne blogi jäätiseteemadest ning tema korduvatest õnnestunud masinata jäätisetegemise katsetustest, otsustasin seekord minna ka kergemat teed ja katsetada väga lihtsal moel valmivat kodutehtud jäätist. Jäätise jaoks oli vaja:1 purk ehk 360 grammi Nopri...
Virsiku-toorjuustu kook hapukoorekattega
Kõik algas sellest, et juba paar nädalat oli mul plaanis teha üht kõrvitsa-toorjuustu kooki. Ootamatult olid müügist ära kadunud kõrvitsad. Kodused kõrvitsavarud ka juba ammuilma ära söödud. Andsin alla, tegin veidi plaanid ümber ja selle tulemusena sündis vahuse täidisega mõnusalt mahlane virsikukook. Tegemise käigus muutsin algset retsepti sedavõrd, et viidata ei olegi nagu mõtet. Hapukoorekatet sellisel kujul proovisin esimest korda ning see on mõnus ning lihtne võimalus koogile väikest lisaväärtust anda. Ilus näeb välja ka valge pealiskiht vanilli mustade täpikestega 🙂 Samuti katsetasin esimest korda koogi põhjas kasutada Kalevi õuna-klii küpsiseid ja need jäävad väga maitsvad on hapuka lisanüansiga. Täiesti...
Päikeseline porgandi-apelsini supp
Hing ihkab päikest ja sooja! Kollased-oranžid värvid on eriti südamelähedased just sel hooajal. Olgu siis vähemalt sisemus soe ja päikseline seniks, kuni kevad siiakanti suvatseb sattuda. Päikeseline erkkollane supp sobib seetõttu väga hästi menüüsse. Tegemist mõnusa hapukasmagusa supiga, millele ingver annab veidi särtsu veel lisaks. Supi jaoks on vaja: 3-4 korralikku porgandit (nii umbes poole kilo jagu) 3 sibulat 1-2 apelsini (sõltuvalt suurusest, vahel on väga pirakad isendid, siis piisab täitsa ühest) 0,5 liitrit kanapuljongit pöidlasuurune jupp ingverit võid kreeka pähkleid soovi korral maitserohelist ning riivitud muskaatpähklit, viimane annab mõnusa lisanüansi supile. Võid lisada ka toorjuustu või koort, kui soovid...