Ukraina borš, Vinegrett ja kapsasalat päevalilleseemnetega

Seda postitust ei ole lihtne alustada. Viimasest Eesti sünnipäeva eelsest ja pidulikumas meeleolus postitusest kuni praeguse päevani ei ole maailm enam seesama. Me keegi ei uskunud. Või ei tahtnud uskuda, et vaatamata sellele, et elame 21. sajandis ja tekkinud on meeldiv-mugav heaoluühiskonna tunne, kus maski kandmine tundub olevat üüratu vägivald isikuvabaduse vastu (loe: päris probleeme enam ei ole), alustab keegi siinsamas Euroopas brutaalse ja jõhkra vallutussõjaga võtetega, mis kuuluvad piltlikult kiviaega. See on nii sürreaalne samal ajal ka talumatult ebaõiglane ja valus. Kõikevaldav jõuetuse ja abituse tunne, et kas siis keegi kusagil tõesti ei saa peatada seda karjuvat inimsusevastat tegevust....

Suupisted toorjuustuga Eesti Vabariigi sünnipäevaks

Pidulikel puhkudel tasub ikka panustada suupistelauale, kus maitseküllased ja kaunivärvilised suupisted aitavad pidulikumat meeleolu tekitada. Üheks tänuväärseks abiliseks sellisel puhul on toorjuust, millest annab valmistada erkrohelist hernekreemi ja särtsakat peedikreemi, mis panustab omalt poolt erklilla värviga. Neid kaht kreemi kasutades saad valmistada mitmeid erinevaid suupisteid, mis sobivad väga hästi ka Eesti Vabariigi aastapäevalauale. Maheda maitsega ja magusa alatooniga hernekreem sobib suurepäraselt näiteks kiluga sobitamiseks. Must leib, mahe hernekreem, soolakas-vürtsikilu ja vutimuna. Suurepärane maitsekombinatsioon pisut uuemas vormistuses. Kes aga kilu ei armasta, võib selle asemel graavi- või suitsulõhet koos hernekreemi ja vutimunaga hernekreemile sättida. Peedi-toorjuustukreemiga sobib aga kombineerida näiteks kitsejuustu või...

Kevadvärvides rohelise herne püreesupp

Kuigi veebruar on meil vägagi talvekuu ja aeg-ajalt taas tuisuseks kiskuv ilm annab sellele ainult kinnitust, siis annab samas pikemaks nihkunud päev ja lisandunud valgus järjest enam aimu sellest, et kevad ei ole enam kaugel. Isegi lumikellukesi olla mõnes kohas nähtud. Igal juhul mõjub see kõik nii, et toidusedel kipub minul küll järjest enam kergema ja värskema poole kalduma. Ei isuta enam nende tummiste toitvate hautiste järgi, vaid keha küsib ikka pisut kergemat ja värskemat kraami, olgu selleks siis vitamiinidest pungil salat või hoopis mõnus kevadroheline püreesupp. Selle supi plussiks on valmistamise lihtsus ja kiirus. Lisaks saab siin ära kasutada...

Maapähklivõi brownie. Gluteenivaba

Sõbrapäev on see päev, kus oma armsaid üllatada ja meeles pidada. Mida võib muidugi ka igal teisel päeval teha. Üks mõnus ja igati südamesõbralik brownie võiks hästi sõbrapäevaüllatuseks sobida. See brownie jälgib mõistliku maiustamise põhimõtteid ja võib liigituda vaat et tervislikuks maiuseks, sest jahu sinna lisatud ei ole ja maapähklivõi ning tume šokolaad on küll kalorirohked, aga samas täiesti tervislikud valikud. Maapähklivõi asemel võib ka tahinit ehk seesamiseemnepastat kasutada. Maitsev on see pisut nätske olemisega browie küll! Just selline, et haarad väikese tüki kohvi kõrvale ja siis naudid iga suutäit. Nii et kui sõbrapäevaplaanid veel tegemata, siis just selline brownie...

Maasikakattega küpsetamata Valge šokolaadi-toorjuustukook

Sõbrapäev on kohe käes ja magusad üllatused päevakorral. Ja mis saab olla veel sõbrapäevalikum, kui toorjuustu-valge šokolaadi kook šokolaadiküpsistest põhjal ja maasikakattega. Kõlab ju tõeliselt külluslikult ja parajalt hedonistlikult! Aga vahel ju võib 😉 Tegemist on väga mõnusa maitsekooslusega, kus magusat ja külluslikku toorjuustu-valge šokolaadi vahekihti aitab tasakaalustada pisut hapukas ja jõhvikamahlast särtsakust saanud tarretatud maasikakiht. Maitsesügavust lisab šokolaadiküpsistest põhi. Koogis on kasutatud Farmi uut toorjuustu, mis sobib ka laktoositalumatuse korral ja milles rasvaprotsent tunduvalt väiksem, kui tavalisel toorjuustul. Nii et kannatab ka lisatükki endale küsida, sest taljet see kook liialt ei paisuta, küll aga aitab maitsemeeli hellitada.   Postitus...

Jõhvika ja viinaga graavitud lõhe mädarõikakastmega

Graavilõhe on paljude lemmik ja kuigi graavilõhet leiab ilma suurema vaevata pea igast toidupoest kas lahtiselt või pakendatuna, on kindel see, et omatehtud graavitud kala vastu ei saa ükski poetoode. Ja kindlasti sobib graavitud lõhe või forell suurepäraselt ka pidulauda kaunistama. Nii ka 24.veebruaril ehk kodumaa sünnipäeval. Kui selleks päevaks valmistada kodumaiste jõhvikate ja viinaga graavitud lõhet ning pakkuda juurde särtsakat mädarõikakastet, siis sobib see hästi meie rahvusköögi alustalaks oleva musta leivaga sobitamiseks või ka suupistete valmistamiseks. Luksuslik ja maitsev roog! Lõhe graavimine ei ole keeruline. Tuleb lihtsalt maitsesegu kalale peale määrida ja siis vähemalt 24-tunniks maitsestuma jätta. Kõik vajalikud...

Kreeka salat. SEe üks ja õige

Tõenäoliselt on kõik, kes kunagi Kreekas käinud, nautinud kusagil sini-sinise mere ääres või kusagil väikese tavernas Kreeka salatit. Ilma selleta Kreekas lihtsalt ei saa. Nii olen minagi neil kordadel, kui Kreekas puhkamas käinud, tellinud ikka ja jälle seda vana head ja õiget salatit. Niristad aga ise õli ja veiniäädikat peale ja naudid küpsete viljade maitset ning maitsete ilusat kooskõla. Feta juust on salatile alati suure tükina peale pandud ja ei mingeid salatilehti, nagu ameerikapärastes versioonides lisatakse. Kuigi värsket täisküpsete viljadega on meil siin suurema osa aastast keeruline, siis vahel ikka isutab Kreeka salati järele. Ja kui väikeseid kompromisse teha, siis...

Roosa pärliveini tarretis maasikate ja valge šokolaadi vahuga

Sõbrapäev on lähenemas ja vaikselt hakkab kogu kaubandus roosa udu ja südamekujuliste ornamentidega kaunistatud kingituste ja šokolaadikarpide alla mattuma. Mis seal ikka! Eks vist ole meie ajastu eripäraks see, et kõik tähtpäevad üsna kiirelt kommertsliku meki juurde saavad. Parim, mida vastukaaluks teha saab, on see, kui pidupäeva algset ideed ära ei unustata ja poodlemisele vastukaaluks midagi armast ja isiklikku oma kõige kallimatele sel sõprade päeval valmistatakse. Üheks selliseks vahvaks ja ka väga maitsvaks ning igati sõbrapäevalikuks ideeks võiks olla roosast pärliveinist maasikatega tarretis valge šokolaadi vahuga. Elegantne, maitsev, pilkupüüdev ja armsalt roosa. Igati sõbrapäevaks sobilik. Kandvas rollis on selles tarretises...

Vahemereline salat kikerherneste ja oliividega

Kuigi talv laiutab veel kohati vööni ulatuvate hangedega, on õhus siiski juba kergelt kevadele viitavat valgust ja õhulisust tunda. Ja tuleb tunnistada, et koheselt hakkab mõte ka pisut kergemate kõhutäite suunas liikuma. Tummised pajaroad tahaks nüüd asendada kergemate ja värviküllaste salatitega. Üheks selliseks kõhule pai ja silmale ilu pakkuvaks salatiks on vahemereline salat kikerherneste ja oliividega. Sinna salatisse sobib hästi lisada ka feta- või kitsejuustu, kui tahta pisut tummisemat taldrikutäit. Salatis on kasutatud köögiviljadest tomatit, paprikat, kurki, punast sibulat, oliive ja spinatit, taimset valku aitab lisada ka kikerhernes. Kõik selle headuse seob üheks maitsvaks salatiks kokku aga salatikaste, kus kasutatud...

Kerge kanasupp nuudlite ja roheliste köögiviljadega

Talv rühib vaikselt, aga järjekindlalt kevade poole ja kuigi vahel tundub kevadpäike ja soojus veel lootusetult kaugel olevat, on tegelikult mõnel päeval juba kergelt kevade hõngu õhus tunda. Tihased säutsuvad ja päev on pikem ning nii hakkab ka keha järjest enam igatsema pisut kergemaid ja kevadisemaid toite. Üheks selliseks maitsvaks, kiirelt valmivaks ja kergeks kõhutäieks on kana-nuudlisupp roheliste krõmpsuvate köögiviljadega. Juba oma erkrohelise välimusega on sel supil kevade nägu. Maitselt on supp aga mõnusalt nüansirohke ja supi võtmekomponendiks on hea maitseküllane puljong. Mina kasutasin Maggi kanapuljongit, mille valmistamisel on kasutatud vabajooksu kanasid ja mis on palmiõlist ja loomulikult ka maitsetugevdajatest...

Hõrk kanamaksapasteet trühvliga

Selle pasteediga on nüüd küll selline lugu, et kui eelmise aasta lõpul seda kooslust katsetasin, siis hitipotentsiaali ma ka kohe aimasin. Jõulude ajal poetasin ma sedasama pasteeti jõulupakkidesse ja tagasiside oli ülipositiivne. Samamoodi kadus koju jäänud pasteet oluliselt kiiremini, kui meil muidu pasteetide keskmine kasutuskiirus oleks. Nippideks selle pasteedi puhul on maheda maitsega kanamaks, parajalt trühvlimaitset ja ohtralt võid. Tegevuskäik on tegelikult üsna lihtne ja liialt kulinaarseid oskusi või teadmisi ei nõua. Trühvlimaitset annab aga pasteedile trühvlipulber, mida tasub otsida näiteks Selveri gurmeetoidu lettidelt, aga ka Kaubamaja Toidumaailmast ja Stockmannist. Mina olen jäänud lootusetult selle toote võrku ja suudan seda...

Võiubadest vahemereline saiakate

Mõned retseptid või kooslused on nii lihtsad ja igapäevased ja vaatamata sellele, et need sageli meie kodus igapäevamenüüs, ei ole need senini blogisse jõudnud. Üheks selliseks on võiubadest saia/leivakate, mida ikka aeg-ajalt teen. Tegelikult võib seda ka omaette salatina käsitleda ja süüa, aga hästi mõnus jääb see just röstitud saial. Eriti mõnus rustikaalsel hapusaial, mis tuleks enne krõbedaks röstida. Pearollis on siin saiakattel pontšakad võioad. Need on sellised jahused ja suured oad, millel hästi mahe neutraalne maitse. Mulle meeldib osaliselt need ka kahvliseljaga puruks vajutada, siis on tulemuseks selline mõnus kohati tükiline ja kohati kreemjas määre.