Õige Ukraina borš Tanja moodi

Viimase paari kuu jooksul olen arusaadavatel põhjustel keetnud sageli borši. Kui aega on, siis keedan esmalt korraliku veise- või vasikapuljongi borši põhjaks valmis SELLE retsepti järgi. Või kui kiire, siis keedan SELLE lihtsa ja kiire täistaimse borši. Tegelikult on aga asi nii, et kui üks õige ukrainlanna minu borši nägi, siis andis ta sellele koheselt hinnangu, et tegemist on ju peedisupiga (svekolnik). Borš on ju hoopis teine supp ja hoopis teist värvi. Mitte peedipunane, vaid pigem tuleb põhiline värv tomatipastast. Vot siis! Ja mina olen siin nippe jaganud, kuidas borši värvust ikka võimalikult peedipunaseks saada 😊 Igal juhul oli see...

Lihtne ja kiire taimne borš

Olen taaskord Ukraina lainel ja keedan borši. Selle jõuetuse, ärevuse ja abituse vastu on küll keeruline mingit rohtu leida, aga vahel tundub, et selle ebaõiglaselt rünnatava maa toitu valmistades saab vähemalt veidikenegi oma toetust näidata ja mõttes igakülgselt toeks olla. Kui eelmine SIIN kirja pandud borširetsept oli selline põhjalikum ettevõtmine, kus esmalt tuleb mitu tundi puljongit keeta ja siis saab alles supivalmistamise kallale asuda, siis siin on tänu Maggi valmis puljongikuubiku kasutamisele supitegu oluliselt lihtsam ja kiirem. Selle supi võid teha täistaimsena, aga kui soovid toekamat varianti, siis võib lisada ka näiteks eelmisest päevast järele jäänud tükeldatud liha, sinki või...

Kevadroheline omlett karulaugu, kapsa ja suitsumaitselise pipraga

Kevad muutub järk-järgult rohelisemaks ja umbes sama toimub ka minu hommikusöögitaldrikul. Armastan väga hommikuti köögiviljadega omletti süüa ja kui muidu sätin omleti sisse suvikõrvitsat, seeni, (kirss)tomateid, paprikat jm, siis kevade tulles hakkab sinna järjest sagedamini sattuma noor erkroheline kapsas ja karulaugu lisandudes ka see. Esmapilgul üsna ootamatu kombo, eksole! Aga ma julgustan katsetama, sest pannil esmalt võiga kergelt läbi praetud noor kapsas on munaga kombineerituna üllatavalt maitsev! Oma osa annab ka särtsakas karulauk, mille võib asendada oluliselt mahedama spinatiga. Ja üks väike saladus on sellel pannitäiel ka. Nimelt suitsutatud must pipar. Tunnistan, et nii kui ma seda maitsesin, siis koheselt...

Aasiapärane Kaheksajala carpaccio seesami ja ingveriga

Kaheksajala carpaccio on šikk suupiste, mis sobib kaunistama iga pidulauda või pühapäevalõunat. Tegelikult on selle valmistamine tänu Nuchari eelkuumutatud ja paberõhukeseks lõigatud kaheksajalale lihtne nagu lapsemäng ehk siis toidutegemine on lühidalt kirjeldatuna kaheksajala pakendist väljavõtmine, kastme ainete kokkusegamine ja selle kastme kaheksajalale sättimine. Ei tundu ju liialt suure väljakutsena. Tulemus on igati pidupäeva vääriline – kergelt suitsuse maitsega seesam koos vürtsika ingveri ja tšilliga annab kaheksajalale hoopis teistsuguse ja väga nauditava maitsenüansi. Kui oled vähegi aasiapäraste maitsekombinatsioonide armastaja, siis peaks see maitsekombo sulle hästi sobima. Samas võib sama carpaccio teha ka vahemerelise klassikalise maitsekooslusega, kus kastmeks segatud hakitud küüslauk, sidrunimahl...

Kaheksajalasalat kartuli ja selleriga

Kes vähegi mereannisõber, see on suure tõenäosega ka mahedamaitselise kaheksajala lummuses. Sageli kardetakse kaheksajalga ise valmistada, kuna tooraine on üle keskmise kallis ja paljud on kindlasti kuulnud jutte kummisest kaheksajalast. Nüüd on see risk maandatud, sest Nuchari kaubamärgi all on võimalik osta eelküpsetatuna. Sellist eelküpsetatud kaheksajalga võib edasi kas grillida, pannil küpsetada või siis kasutada lihtsalt tükeldatuna kaheksajala ja kartuli salatis, mis on minu üheks suureks lemmikuks. See kaheksajalasalat on ühest küljest hästi lihtne ja samas selline, mille puhul on vist õige kasutada sõna maitsetäiuslik. Erinevad tekstuurid ja maitsed sobituvad imehästi kokku. Vähemalt on minu jaoks see salat üheks selliseks,...

Munasalat avokaadoga. Kuidas ära kasutada munadepühadeks keedetud mune

Peale ohjeldamatut munade värvimist on kindlasti paljudel vaja lahendada nüüd see väike mure, et mida nende korvitäite keedetud munadega peale hakata. Munavõi on ju mõnus, aga palju sa seda ikka süüa suudad. Täpselt sama mõttetegevus on tabanud igal kevadel ka meid ja üheks lahenduseks, kuidas keedumunade ülejäägi probleemi lahendada, on hästi kevadine salat keedetud muna, avokaado, redise ja kurgiga. Muna ja avokaado kooslus on lihtsalt suurepärane! Mina hakkisin salatisse sisse veel turult toodud karulauku ja no väga mõnus kombo sai! Kui karulauku käepärast ei ole, ajab asja ära ka roheline sibul. Sellist salatit võid süüa mustal leival või iseseisva roana.

Lihtsad Suupistepirukad sinihallitusjuustu ja köögiviljadega

Mõned ideed ja kooslused on nii lihtsad ja toimivad, et nende kohta on isegi keeruline midagi pikemalt kirjutada. Üheks selliseks pea lollikindlaks koosluseks on pärmi-lehttainas, erinevad köögi- või puuviljad ja sinihallitusjuust. Idee on siin lihtne – krõbedaks küpsenud tainas, millel suhteliselt neutraalse või siis magusa alatooniga mahlane köögi- või puuviljalisand ning kõige krooniks soolakas ja pikantne sihihallitusjuust, mis küpsedes aluskihiks oleva vilja oma pikantsesse embusesse võtab. Natuke oliiviõli, sortsuke balsamico kreemi, oksake tüümiani, paar keerdu musta pipart ja midagi mõnusamat on keeruline ette kujutada. Selliste muidu imelihtsate suupistepirukate puhul on võtmerollis sinihallitusjuust, mis on siin peamise maitsestaja ja ka kreemisuse...

Mahlane suitsukana-sinihallitusjuustu pirukas

Mahlane ja maitseküllane suitsukanapirukas kaunistab nii pidulauda kui sobib ka pühapäevalõunaks või kohvikõrvaseks. Samamoodi sobib suitsukana ja sinihallitusjuustuga pirukas ka lihavõttelauda kaunistama. Selle piruka maitsekombinatsioonid sobituvad omavahel veatult. Paprika ja porru annavad pirukale kergust ja köögiviljade mahlasust, suitsukana kergelt suitsust ja toekat nüanssi ning krooniks on kreemine ja parajalt pikantne Bavaria Blu sinihallitusjuust, mis küpsedes pirukatäidise sisse sulab. Bavaria Blu sinihallitusjuust on hästi kreemise olemisega ja mitte liialt intensiivse maitsega sinihallitusjuust, millega saab maitselisa anda nii pirukatele, kastmetele, pastale, suppidele kui ka salatitele. Proovi seda pirukat ja suure tõenäosusega leiad endale ühe uue lemmiku. Pirukat sobib süüa nii soojana kui...

Vahemereline kauss hummuse ja röstitud lillkapsaga

Maitsev, värviküllane ja rikkalik kausitäis pakub nii silmailu kui hoolitseb ka mitmekülgse ja täisväärtusliku toitumise eest. Kausitäis sisaldab rikkalikult toitaineid, kiudaineid ja ka erinevaid värvilisi köögivilju. Hästi mõnus, maitsev ja kõhtu täitev kausitäis, kus kastme roll kanda Gourmet Clubi klassikalisel hummusel. Gourmet Club hummuste maitseküllasesse perekonda on lisandunud klassikaline hummus, mis on kreemine ja hästi mõnusalt paigas maitsestusega. Sobib hästi nii salatisse, võileivale, vrapi sisse või muudesse toitudesse. Mina kombineerisin hummust ühe mu teise lemmikuga ehk ahjus röstitud lillkapsaga. Väga mõnus kausitäis, mida võib teha täistaimsena, aga kuhu sobitub hästi ka keedetud muna. Postitus sündis koostöös Gourmet Clubiga.

Külluslik pasha valge šokolaadiga

Lihavõtted lähenevad ja kuigi ilmad liiga kevadised ei kipu olema, tuleb ka kevad siiski vääramatu jõuga. Seepärast ongi paras aeg oma mõtteid taas lihavõtete lainele sättida ja lihavõtete juurde kuulub ikka ka pasha ehk külluslik kohupiimamagustoit, kus millegagi ei koonerdata. Pasha valmistamise põhinipiks on kohupiima kuivemaks nõrutamine, mille tulemusel kohupiim koogina koos seisab. Kohupiima sisse tuleb segada ohtralt kuivatatud puuvilju, marju ja pähkleid. Ikka nii, et oleks külluslik. Mina eelistan pashat teha Tallinna Keskturult varutud kraamiga. Kohupiima ostan turuhoonest (kohe sisse minnes paremat kätt), kus müüakse lahtiselt Nõmmiku talu kohupiima erineva rasvasuse ja lisanditega. Pasha jaoks eelista ikkagi korraliku rasvasisaldusega...

Taimsed lihapallid tomatikastmes

Kes siis lihapalle ei armastaks! Lastest alates kuni parimas eas parajalt paksude tegelasteni välja. Samas on võimalik lihapalle nautida ka siis, kui oled otsustanud kas alatiseks või ka osaliselt oma menüüst liha välja lülitada. Tomatikastmes lihapallid suudavad iga lapse tuju rõõmsaks teha, serveeri neid siis kas pasta, riisi, tatra või kartuliga. Thormi on hiljuti turule tulnud Eesti toode, mis asendab suurepäraselt loomset hakkliha. Taimne pihvimass, mis oma tekstuurilt on üllatavalt lihalaadne, on pallikeste veeretamine hästi lihtne, sest tegelikult ei olegi vaja midagi muud teha, kui pallikesed vormida, need kas pannil või ahjus valmis küpsetada ja siis tomatikastmega segada. Thormi taimse...

Idandamisest ja võrsete kasvatamisest

Kevadisel ajal peale pikka ja pimedat aega on loomulik, et meie keha on väsinud ja kurnatud. Viimastel aastatel on lisandunud veel vaimne pinge ja ärevus ning enam-vähem kõigil vist nüüdseks ka mingil hetkel läbipõetud koroona. Nii tulebki nentida, et keha vajab hädasti turgutust ja väikest toetust, et kõigest sellest taastuda ning koos kevadpäikesega taas jõudu koguma hakata. Üheks nipiks, kuidas oma kehale tuge pakkuda, on idandite ja võrsete söömine. Neid leiab päris heas valikus ka poodidest, samas ei ole ei ise idandamises ega ka võrsete kasvatamises midagi keerulist ja pigem on see mõnus rahustav tegevus, mis äreval ajal mõtted mõneks...