Suvi kestab veel ehk siis tore on tõdeda, et peaaegu kuu aega suurt suve ja jaanipäevani ikkagi veel mitu nädalat aega. Imeline kevad on meile sel aastal kingitud! Koos suvega kestab ka grillihooaeg.Mõnusad ja maitsvad grillroad on seetõttu eriti hinnas. Üheks meie pere hitiks on olnud juba mõned head aastad Kirgiisi mõjutustega kanašašlõkk. See on hästi põnev kanalihašašlõkk, mille juured, nagu öeldud, ulatuvad Kirgiisimaale. Põnevaks teeb selle šašlõki see, et marinaadi sisse tuleb segada nii muna kui ka jahu, mille abil moodustub grillides liha ümber paneeringu taoline kiht, mis aitab liha eriti mahlasena hoida. Maitset aitab aga siin retseptis lisada...
Kihlepa võilillefestival. Vabahingeline ja maitseküllane kevadepühitsemise pidu
Pärnu lähedal asub üks väike armas koht nimega Kihlepa. Ega ma enne sellest kohast väga palju teadnudki, aga kuna see koht jääb mu maakodu ja Pärnu vahele, siis suvisel ajal Pärnu vahet liigeldes sõidan ma sealt sageli läbi. Selline pisike koht, kus pole vist isegi külapoodi. Kihlepasse olen nüüd aga sattunud juba mitmendat maikuud järjest ja seda seepärast, et igal aastal korraldatakse seal ülivahvat üritust nimega Võilillefestival. Tegelikult ongi nii sätitud, et samale nädalavahetusele jäävad kaks kevadist festivali, mis asuvad ka üsna lähestikku – Räimefest Munalaiu sadamas ja Võilillefestival Kihlepas. Hea mugav korraga mõlemal ära käia. Minu suureks lemmikuks on...
Kihiline rabarberi-ingverijäätise kook
Rabarberil on kindlasti kevade nägu, sest see vili on üks esimesi kevadisi taimi, mille saaki me nautida saame. Ehk ka seepärast maitsevad esimesed rabarberiroad nii imeliselt. On vist kõik lapsena kevadisi mahlaseid rabarberivarsi suhkru sisse pistnud ja siis mõnuga neid krõpsutanud. Mis siis, et hambad pärast krudisesid ja silmad kippusid hapu maitse pärast kissi tõmbuma. Selleaastasel tormakal kevadel on rabarber eriti kiirelt kasvanud ja kel rabarberipõõsas tagaaias kasvamas, peab nüüd hoolega rabarberiroogadele keskenduma, et need roosakasrohelised varred üle ei kasvaks. Suve lähenedes ja soojalaine kestest võib külmutatud koogid au sisse tõsta. Ahi saab veidikeseks ajaks puhkust, kooki on hea lihtne...
Grillitud seakaelakarbonaad punases marinaadis
Seakaelakarbonaad on grillihooaja klassik, milleta ei suuda ükski grillroogade veendunud fänn üht korraliku grillpidu ettegi kujutada. Ootamatult saabunud suur suvi on grillihooajale suure stardi juba mai esimeses pooles andnud ja grillid huugavad jätkuvalt igas aianurgas. Las need pliidid puhkavad vahepeal. Valmis marinaadides liha ostmise asemel võiks aga kaaluda ise marinaadi valmistamist. Kes seni pole soendanud ise käsi marinaadiseks teha, lugegu läbi see retsept ning otsustagu siis, kas grillimarinaadi tegu on lihtne nagu lapsemäng või mitte. Mina kipun ikka seda esimest arvamust esindama ja seepärast meeldibki mulle ise marinaade kokku segada ja erinevaid kooslusi katsetada. Enda jaoks just selle õige maitsekoosluse...
Kapsasalat wakame vetikaga
Minu suhe kapsaga on ajas parajalt ebastabiilne. Kui tuleb müügile kevadine värske neoonroheline kapsas, siis söön ma kapsast piltlikult igal toidukorral. Ei ole mingi probleem sättida pannilt kiirelt läbi käinud kapsa hommikuse munaroa kõrvale ja nii lõunaks kui õhtuks veel mõni kepsakas kapsaroog ära süüa. No ei saa isu täis! Hetkel olen just sellesse kapsasõltuvusse takerdunud ja naudin seda hooaega täiel rinnal. Kui aga sügisel kapsapead taas valgeks, tihedaks ja tuimaks muutuvad, siis taandub ka minu kapsaarmastus väga mõõdukaks ja aukohale kipub trügima pigem hapukapsas, mida siis kevadeni reipalt edasi krõmpsutan. Praegu on aga noored kapsas minu hinges, südames ja...
Suvevaheaeg ukse ees ja Viking Line´i laevadel uus uhke lastemenüü
Suvine koolivaheaeg on mõnusalt käeulatuses. Vaid mõned nädalad ongi jäänud korralikku koolilapseelu ning siis võib mõneks ajaks taas koolivormid lühikeste pükste ja koolisussid varbavahede vastu vahetada. Küllap on paljudel plaanis koolivaheajal ka veidi reisida. Asuvad ju mitmed laste lemmikkohad – alates siis ülelahe Linnanmäki lõbustuspargist või ka rohkete võimalustega ja paljude lastele suunatud teemaparkidega Rootsimaa – vaid laevasõidu kaugusel. Hästi vahva on see, et koolivaheajal reisivate laste peale mõeldes on Viking Line´i laevadel külluslik ja igati mõistliku valikuga laste buffet-laud avatud. Lastemenüü uuendamisel on oma eksperthinnanguga appi tulnud lapsed ise ning see on senisest kvaliteetsem ja tervislikum. Menüü on koostanud...
Siidine spargli püreesupp
Spargel on üks lahedamaid kevadisi tulijaid. Mul on õnn omada maakodus üht tõenäoliselt igivana ja parajalt pirakat sparglipõõsast, mis arvatavasti on omal ajal küll asparaaguse ehk pigem lille pähe õuele kasvama pandud. Kes see, loll, omal ajal ikka lilli sõi. Mina käin nüüd uue omanikuna ja moodsate aegade valguses sellest põõsast ikka sparglivarsi näpistamas ja väsimatult imestamas, millist maagilist kasvuenergiat see taim endas kätkeb. Kui üks moment kasvama hakkab, siis on piltlikult kasvamise raginat kuulda. Käid korra toas ära ja kui jälle välja tuled, on varred jälle pikemad. See meeletu kasvuenergia aitab kaitsta ka taime liiga aplaks muutunud sparglifännide eest...
Mandlipõhjal rabarberi-rosé kattega kreemjuustu-valge šokolaadi kook
Häbelikult heleroosa ja igati suve algusesse sobiv kihiline kook peidab endas mandlimaitselist aluskihti, millele laotub siidine kreemjas kreemjuustu ja valge šokolaadi kiht. Maitsete viimistlemine jääb aga hõrgu rosé-rabarberi pealiskihi kanda, mis oma delikaatses hapukasmagusas koosluses muudab koogi tõeliselt nauditavaks kaunitariks. Selline kook peaks sobima ka kõige nõudlikumale maiustajale ja pakkuma ühtmoodi nii silmailu kui maitsenaudingut. Siidise lõpptulemuse eest hoolitseb siin koogis Goumet Clubi uus maitsestamata kreemjuust, mis on kreemisusega aitab koogi tõeliselt luksuslikuks muuta. Magus ja külluslik valge šokolaadi-kreemjuustu vahekihile annab omakorda õrnhapuka maitselisa rabarberist ja rosé veinist keedetud tarretatud pealiskiht. Mandlipõhjal kreemjuustu-valge šokolaadi vahekihiga ja rabarberi-rosé kattega kook Kogus:...
Pappardelled karulaugu-oliiviõlikastme, parmesani ja piiniaseemnetega
Imeliselt soe mainädal on kõik rohelised lehed pannud turbokiirusel kasvama. Kui vaid paar nädalat tagasi tuli naadipoegade leidmiseks lausa maha kükitada, et neid kuivanud lehtede seest üles leida, siis nüüd on kuum maikuine päike talv läbi kogunenud kasvuenergia nagu paisu tagant valla päästnud ja sooja päikese toel kasvab kogu roheline mass nii, et peaaegu on juba kasvamise raginat kuulda. Kevadlilled õitsevad nii kiirest ära, et vajab kiiret reageerimist õitele pihtasaamine. Päeva pärast võib eest leida juba äraõitsenud lilled. Sel kaunil pühapäeval kavatsen mina igal juhul nurmenukke, võililleõisi, nõgest ja laugulisi korjata ja nii süüa kui ka kuivatamiseks kõrvale panna. Hetkel...
Rabarberi-kardemoni kastme ja kaeravahuga kihiline magustoit
Rabarberihooajal on rabarberimagustoidud pea kohustuslikud. See roosakasrohelise varrega kevadine tulija on üks mõnusamaid ja maitsvamaid saagivilju üldse ja oma erksalt hapuka olemisega aitab kooke, magustoite ja ka soolaseid roogasid ilmekaks ja nüansirohkeks muuta. Siin munavalge-kaerakoore vahus on rabarberil kanda just hapuka ja tänu kardemonile ja magusvürtsise aktsendi lisamise roll. Vanillitäpiline kaerakoore vaht on oma olemuselt selline klassikaliselt magus kohev vaht, mis lausa küsib hapuka lisandi järele. Viimatinimetatud rollitäitmise eest hoolitseb siin koosluses loomulikult rabarberi-kardemoni kaste. Magustoidule võid kaunistuseks sättida peale veel veidi murendatud beseed, mis lisab õhulist krõbedat tekstuuri ning lisaks pakkuda ladyfinger tüüpi küpsist. Kaerakoore vahuga kihiline magustoit...
Vürtsikad kananagitsad maisipaneeringus
Maisipaneeringus kananagitsad on roog, mis on paljude laste jaoks lemmiku staatuses. Selle roa plussiks on ülim lihtsus ja kiirus ehk siis ilma suurema vaevata saab valmistada väga maitsva lihatoidu. Kui tahad aga täiuslikku tulemust, siis tuleb eelmisel päeval väike lisaliigutus teha ja kanafilee tükid kas maitsestama jogurtisse või keefiri sisse marineerima panna. See on uskumatu, millise mahlase ja maheda maitse annab piimatootes marineerimine kanalihale. Maisipaneeringut võib aga maitsestada Maggi kanamaitseainega, mis lisab nagitsatele nii kergelt teravat nüanssi, kui ka India köögile omast magusat vürtsikust. Maggi kanamaitseaine on hästi maitseküllane segu karrimaitseainest, erinevatest ürtidest, küüslaugust, magusast punasest paprikast ning veel mitmest...
Kreemine pasta spargli, roheliste herneste ja kalamarjaga
Kevadine maitseküllane kreemises kastmes pasta on tõeliselt hõrk roog, millel lausa pidupäeva mekk juures, kuna lõppviimistluse saab pasta kalamarja toel. Kreemiseks kastmeks on kasutatud selle kevade uusi tulijaid ja üllatajaid ehk Gourmet Club´i kaubamärgi all müüdavaid ja värskelt turule jõudnud kreemjuustusid. Selles sarjas on kolm erinevat maitset – maitsestamata kreemjuust, kreemjuust kõrvitsa ja Dijon sinepiga ning kreemjuust röstpeedi ja mädarõikaga. Kõikide puhul eristab neid teistest samalaadsetest toodetest hästi kreemine ja siidine olemus. Maitsestatud kreemjuustude puhul aga kindlasti üllatavad maitsekooslused ja põnev, pisut krõmpsuv tekstuur. Kõige lihtsam on muidugi neid kreemjuustusid leivale määrida või siis dipikastmena serveerida, kuid teisalt annavad sellised...