Lihavõtted on kohe ukse ees vaatamata jätkuvalt maad katvale lumevaibale. Tõenäoliselt on vähe küll neid, kes eelnevatel nädaletel on pidanud paastu tõttu oma püksirihma pingutama, kuid sellegipoolest on põhjust mõelda külluslikele küpsetistele ja rammusatele kohupiimaroogadele, milleta neid pühi ei kujuta lihtsalt ette. Kulitš ehk rikkalik pärmitainast kõrge sai on üheks traditsiooniliseks lihavõtete toiduks, mida peale nädalaid kestnud paastu nauditi.Veidi sarnaneb see küpsetis oma olemuselt itaallaste panettonele. Tegemist on kõrge ja ümara pärmitainast saiaga. Kulitš, nagu nimigi reedab, on pärit Vene ja ka laiemalt slaavi ortodoksse kirikuga seotud köögi varamust ja tegemist on paastule järgnevale ajale iseloomuliku väga küllusliku küpsetisega, mille...
Rullimata jäänud kapsarullid ehk tomatises kastmes kapsapada riisi ja hakklihaga
See natuke naljakas nimetus viitab sellele, et selles maitsvas ja mõnusas panniroas saavad kokku tavapäraselt kapsarullide koostisesse kuuluvad komponendid, kuid siin versioonis on nad lihtsalt vabakäeliselt ühele pannile kokku sätitud. Kui aga mõelda selle koosluse peale – värske kapsas, hakkliha, riis ja tomatikaste – siis on vist selge, et suu hakkab tahtmatult vett jooksma. Mõnus külluslik pannitäis valmib üsna lihtsa vaevaga ja rõõmustab kõiki kapsarullide sõpru ka siis, kui rullimise tähtis töö on lihtsalt vahele jäänud. Oma maitsekombinatsioonilt meenutab see panniroog veidi ka klassikalist kapsast hakklihaga, kuid nii tomat kui ka riis muudavad selle muidu nii tuttavliku roa veel maitseküllasemaks...
ORE restoran. Kosmopoliidist maailmakodanik vanalinnas
Rääkides eelmisel aasta lõpul oma uksed avanud ORE restoranist ei saa üle ega ümber Bocca´st, sest just sealsamas ruumides on nüüd uus restoran tegevust alustanud. Itaalia köögil baseeruvat toitu pakkunud Bocca oli omal ajal tõeline legend, kes purjetas Eesti restoranimaastikule siis, kui see oli oluliset igavam ja tühjem kui me aastal 2018. seda tunneme. Restoranis pakutavate toitude tase ja variatiivsus oli valdavalt selline, mis praeguste kaanonite juures vähegi toiduteadlikuma inimese lihtsalt itsitama ajaks. Bocca oli aga oma sõnatuksvõtvalt kauni interjööri, õdusat ja pisut saladuslikku valgust levitavate hiiglaslike ümarate lampide ja itaallasest peakoka Nicolo Tanda käe all sündmus omaette. Itaalia köök...
Hommikune panniroog muna, kapsa, peekoni ja toortatraga
Sinu köögitarvikute seast ei puudu kindlasti üks korralik pann. Tõenäoliselt on panne isegi rohkem kui üks. Pannil on hea liha pruunistada, mune või kartuleid praadida või siis pühapäevahommikusi pannkooke teha. Kui on köök ja pliit, siis on ka pann(id). Lisaks aga tavapärastele pannil valmistatavatele toitudele, on pann üsna universaalne abiline, kus saab terve ühe toidukorraga korraga valmistada. Just lihtsad ja kiired panniroad on tihti argipäevaõhtute päästjad, kui korisev kõht ei anna mahti mitu potti ja kastrulit pliidil mulksutada. Panniroad on omal kohal ka siis, kui külmkapisügavustest leiab eelmisest päevast järelejäänud praetüki, keedetud kartulid või siis hoopis keedetud riisi või tatra....
Vale-Stromboli ehk õhukese lavaši rull salaami ja mozzarellaga
Stromboli on lahe mugavusküpsetis, kus taina sisse on keeratud ohtralt juustu, salaamit või siis mõnd toorsuitsusinki ning siis ahjus kõik kokku küpsetatud. Stromboli valmistamiseks kasutatakse reeglina pizzatainast ehk siis tegelikult on tegemist rullikeeratud pizzaga. Mina olen aga läinud mugavaks ja valmistan eriti lihtsalt valmivat vale-strombolit, kasutades pizzataina asemel õhukest lavašši. Sellisel moel valmis küpsetatud juustune rull on sellisest kategooriast, mis alati ja eriti lastele peale läheb. Mulle endale meeldib sinna vahele sättida paberõhukest prosciuttot, aga hästi mõnus jääb ka vürtsikas salaami. Põhiline oleks, et viilud on õhukesed ja laseksid ennast ilusti rulli keerata. Kui on soov veidi tervislikuma versiooni...
Vaesed rüütlid karamellikastmega
Vaesed rüütlid on üks mõnus mugavustoit. Lihtne valmistada, maitseb imehästi nii suurtele kui väikestele ning aitab samas ka siis, kui kappi seisma jäänud sai, mis niisama söömiseks juba liiga tahkeks ja tuimaks tõmmanud. Lihtsa vaevaga saiale uus elu sisse ja siis tuleb ainult vaadata, et see liiga ruttu otsa ei saaks või sisi tehagi kohe topeltkogus. Vaestele rüütlitele sobib juurde sättida erinevaid lisada. Marjahooajal loomulikult värskeid marju, muul ajal aga vastavalt kellegi maitse-eelistustele kohupiima, vahukoort, jogurtit või muud meelepärast. Eriti küllusliku koosluse moodustavad aga vaesed rüütlid koos kondenspiimaga. Patuselt magus kondenspiim ja kohev kuldne praesai on kooslus, mis sündinud taevas....
Pardifilee punase veini-granaatõuna kastmega
Pardifilee on üks mõnus mugavustoit ehk siis selline gurmeetoidu mõõtu mõnus tooraine, mille valmistamine on tegelikult imelihtne. Pardifilee puhul ongi sageli nii, et esmalt tuleb valmis teha üks mahlane ja maitsev pardifilee ning siis valida sinna juurde sobiv kaste või lisand. Pardiliha armastab väga magushapukaid maitseid ehk siis erinevad pardi juurde pakutavad kastmed võiksid olla just magushapust rubriigist – apelsin, granaatõun, jõhvikas, vaarikas, pohl, astelpaju, greip jne. Mina valmistasin seekord pardifileele seltsiks punase veini ja granaatõunakastme, mis sobitus pardifileega suurepäraselt. Pardi juurde pakutava kastme “südameks” sai Food Studio punase veini kaste, mis on naturaalsetest koostisainetest pikalt kokku keedetud kaste, mida...
Sloppy Joe ehk tomatine veisehakklihahautis köögiviljadega
Sloppy Joe nimeline vahva nimetusega toit on oma olemuselt tegelikult raguulaadne hautis, kus veisehakklihale on juurde sätitud sibulat, tomatikastet, Worcesteri kastet ja teisi komponente. Hautise põhi meenutab Prantsuse köögiklassikut mirepoix´d ehk siis sibulast, porgandist ja sellerist hautise põhja, kuhu hiljem siis lisatakse ka liha ning maitseained. Lihana kasutatakse eelkõige veisehakkliha, kuigi väga mõnus jääb sarnane roog ka seguhakklihaga. Sloppy Joe puhul serveeritakse lihahautist hamburgerikukli vahel. See mõnus toit pärineb Ameerikast ning tema ajalugu ulatub 20. sajandi algusaastatesse. Kuna saia vahele sätitud raguud on päris keeruline näpu vahel süüa, serveeritakse Sloppy Joe´d ikkagi taldrikult ja süüakse noa ja kahvliga. Igal juhul on...
Tom Yum ehk Tai hapukas-vürtsikas krevetisupp
Tom Yum´i supp on üks Tai köögi suurepärastest kingitustest maailmale. Mõnusalt vürtsikas ja kergelt laimi- ja sidrunheinahapuka tasakaaluga supp on nüüdseks küll üleilma kuulus ning hetkel meie laiuskraadi laiutaval pakaselisel ajal sobib hästi keha korralikult seestpoolt soojendama. Tom Yum supi nimetus tuleneb tai keelest, kus tom tähendab keetmist ning yam hoopis Tai vürtsikat hapukat salatit. Ehk siis keedetud salat, kui otse tõlkida 😉 Maitsev on see supp aga küll. Vürtsika leeme sisse sobib sättida seeni ja krevette, leeme sisse aga tuleks lisada sidrunheina, galangalit või ingverit, laimimahla, kalakastet, tšillit ja võimalusel ka kaffirlaimi lehti. Maitseürdina on kindlasti ohtralt värsket koriandrit,...
Magushapu sealiha paprika ja ananassiga
Juubeldamise ja pidude hooaeg on nüüd selleks korraks ühelpool ja vahepealsele ohjeldamatule kilusöömisele võib nüüd jälle väikese vahe sisse teha. Seda enam, et kilu tundus kohati isegi defitsiidiks muutuvat. Nii väga armastab eestlane musta leiva, kilu ja muna kooslust. Muul ajal sobib aga hästi ka veidi teistlaadse iseloomuga toit. Näiteks magushapus kastmes sealih. See on toit, mis jätab väheseid külmaks. Kindel on see, et isetehtuna maitseb see kõige paremini ja hea uudis on see, et tegelikult ei ole seda kastet sugugi liiga keeruline teha. Külluslikus magusas kastmes haudunud liha koos kergelt krõmpsuvate värviliste köögiviljadega on toit, mis paitab nii silma...
Kilusalat kartuli ja kapparitega
Kilu, muna ja kartul on igale eestlasele kooslus, mida ei pea pikalt seletama. Kui lisada veel värske soola- või ka marineeritud kurk ja kapparid, on tulemuseks äraütlemata mõnus salat, millel nii pidulauale kui ka argiõhtusse sobiv olemus. Hea lihtne valmistada ning valdavalt meie tuttavlikest ning kättesaadavatest koostisosadest kokku sobitatud. Soolakas kilu annab salatile üsna tummise oleku, mida aitavad pehmendada kartul ja muna. Kapparid koos soolakurgiga aitavad aga pisut kergust ja hapukust lisada. Kogu komplekti ühendab kokku sinepine salatikaste. Mõnus salat, võta või jäta! Kilusalat kartulite ja kapparitega Valmistamisaeg: 20 minutit 4-le 400 g keedetud, kooritud ja sektoriteks lõigatud kartulit 4...
Pidulaua klassik, Rikkalik võileivatort suitsulõhe- ja munakreemiga
Võileivatordil on mõnusalt magus nostalgiline mekk juures. Paljudele meenub aastakümnete tagune pidulaud, kus laua krooniks oli rikkalik ja maitsetest pungil võileivatort. Ajad küll muutuvad ja aastad edenevad, aga võileivatordi headuses ei ole mõtet ka uuemal ajal kahelda. Eriti siis, kui sinna sisse läinud nii väärt koostisosad kui Peetri Lõheäri mahlane ja värske suitsulõhe ning peale sätitud värske graaviforell ja kalamari. Luksuslik, pidulik ning tõeliselt maitsev kooslus, mis aitab vääriliselt tähistada Eesti Vabariik 100 sünnipäeva ja kaunistab iga pidulauda. Võileivatordis kasutatud suitsulõhekreem vaheldumisi munavõikreemiga on tõeliselt hõrk kooslus. Kes soovib, võib selle tordi ka musta leivaga valmistada. Võrreldes leivaga tehtud tordiga...