Kolm lihtsalt valmivat lõhe suupistet pidulauale

Eesti Vabariik on kohe-kohe 100-aastaseks saamas. Seega on saabumas keskmiselt pidulikum aeg ning lugematud pidulauad kattuvad hea ja paremaga.  Mõnus on mõelda oma väikese ja armsa riigi peale, kes vaatamata ajaloo tõmbetuultele on suutnud siiski nii väärika tähtpäevani jõuda. Natuke härdaks muudab see hetk kindlasti ja äkki suudame läbi härdusest veidi uduseks muutunud pilgu kord taas vaadata teisi rahvuskaaslasi lihtsalt mõistes ja armastades ning praegu juba normiks saanud solvumis- ja solvamistalgud korra sinnapaika jätta. Mina küll usun, et suudame!  Härdad hetked vajavad ka piisavalt pidulikkust. Üks tänuväärne lahendus igal pidulaual on kindlasti hea värske lõhe. Lõhel on kindlasti kindel koht...

Jäine kamaparfee jõhvikate ja sarapuupähklitega

Jahutav jäine kamaparfee jõhvikate, sarapuupähklite ja kerge kohvimekiga sobib imehästi kauaoodatud ja peagi saabuva EV100 juubeli tähistamisel pidulauale sättimiseks. Plussiks selle elegantse magusroa valmistamisel on lihtsus ja mugavus. Tulemuseks on samas maitseküllane ja mõnus jäine magusroog, mis suudab iga pidusöögi krooniks olla.  Krõmpsuvad sarapuupähklid ja hapukad jõhvikad toetavad parfeed kodumaise paitusega, magususust aitab samas kerge mõrkjusega tasakaalu viia tibake lisatud head kanget espressot. Kes soovib aga eriti pidulikku maitsenüanssi lisada, võib parfeele sisse segada veel pitsikese Vana Tallinna likööri.    Jäine kamaparfee jõhvikate ja sarapuupähklitega 6-8le 3 muna (valge ja kollane eraldatud) 3 dl 35%-list koort 3-4 sl kamajahu 200...

Bataadi, spinati ja kikerhernekarri kookospiimaga

Mõnusalt külluslik vürtsikas karriroog on tõeline mugavusroog, mis valmib vaid veidi rohkem kui poole tunniga ning pakub samas kõhtu nurruma panevalt maitsvat elamust. Selline karriroog sobib veganitele, kuid samas võiksid seda proovida kõik, kellele soojendavad karriroad meelepärased. Nagu karriroogadele omane, muutub see seistes ainult mõnusamaks, kuna erinevad maitsed segunevad omavahel. Seega tasub kohe suurem kogus valmis teha, et teisel ja kolmandal päeval veel eriti mõnusaks maitsestunud karrirooga nautida. Bataadi, spinati ja kikerhernekarri kookospiimaga Valmistamisaeg: ca 40 minutit 4-6-le 2 sl kookosõli 1 suurem sibul, hakituna 2-3 küüslauguküünt, hakituna Pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna 1 tl vürtsköömneid 1 tl jahvatatud kurkumit 1...

Ühepajatoit suitsuribiga

Ühepajatoidud on puhas klassika ja samas täiesti aegumatu mõnus talvine mugavustoit, kuhu saab kokku sättida meie talveköögiviljade superstaarid – kapsa, porgandi, kaalika ja kartuli. Tavapärasele ühepajatoidule saab lisamaitsenüansi anda suitsuribiga. Nii omandab kogu pajatäis mõnusalt suitsuse ja tummise maitse.  Siia ühepajatoidule lisada ka muid köögivilju – nii pastinaak, nuikapsas, petersellijuur või ka bataat sobivad pisut nostalgilist rooga veidi põnevamaks muutma. Vana kooli ühepajatoit suitsuribiga 4-le 400 g suitsuribi, tükeldatuna (minu lemmikuks on Matsimoka suitsuribi) 1 sibul, hakituna Pool kapsapead, tükeldatuna 4 porgandit, tükeldatuna 1 suurem kaalikas, tükeldatuna 4-5 kartulit, tükeldatuna Ca 5 dl puljongit (nt Maggi BIO puljongipulbrist valmistatud) Soola...

Koorene lõhe-kartulisupp roheliste hernestega

Lihtsa vaevaga ja kiirelt valmiv lõhe-köögiviljasupp, mille siidine olemus ja külluslik maitse paneb lausa heldima. Sellise toitva supiga saab ära toita terve pere ja sageli söövad seda isukalt isegi need, kes muidu suuremad kalasõbrad ei ole. Kuna supp valmib kiirelt, siis sobib see hästi ka argiõhtu lauakatmise mure lahendamiseks.    Sellise supi puhul on võimalik koorese leeme tekitamiseks kasutada erinevaid võimalusi – klassikalise meetodi järgi võiks lisada supile rammusat koort, kes aga armastab aasiapäraseid maitseid, võib tavapärase koore asendada hoopis kookoskoore või -piimaga, mis sinna kooslusesse ka suurepäraselt sobib. Samas võib kasutada ka meie rahvuslikuks aardeks kujunenud Merevaigu sulatatud juustu,...

Kookose ja valge šokolaadi panna cotta veriapelsini ja tähtaniisi kastmega

Luksuslik ja samas lihtsa valmistuskäiguga dessert, mis sobib hästi just veriapelsinide hooaega. Muul ajal sobib seda loomulikult ka tavaliste apelsinidega teha, kuid veriapelsinide kirglik värvipalett annab sellele roale veel lisaväärtuse. Kui klassikaline panna cotta on valmistatud ikkagi tavalisest koorest, siis eksootilise maitsenüansiga kookospiim sobib selle Itaalia klassiku puhul samuti imehästi. Kookose ja valge šokolaadi magusust aitab veriapelsini ja vürtsidega rikastatud kaste hästi tasakaalu viia. Kookose ja valge šokolaadi panna cotta veriapelsini ja tähtaniisi kastmega 4-le Valmistamisaeg: 20 minutit + tarretumiseks vajalik aeg 4 dl kookospiima 4 lehte želatiini 70 g valget šokolaadi, tükeldatuna Veidi õli vormide määrimiseks 2 veriapelsin mahl...

Ürdine sealihapihv seente ja sibulaga

See on üks tõeline mugavustoit, mida sobib teha kas kiirel argiõhtul või ka näiteks maakoju minnes, kui ei ole mahti kogu vajaminevat toiduainete varustust kaasa haarata. Piisab sellest, kui haarata kaasa tükike seafileed ja maitsestatud küpsetuspaberid. Kui on soov rikkalikuma taldrikutäie järele, siis veel mõned sibulad ja seened. Seafileest lõigatud paraja paksusega pihvi võiks enne pannile asetamist kergelt läbi vasardada, et ta paremini läbi küpseks ning siis Maggi maitseainetega küpsetuspaberi vahel lihtsalt pannil mõne minuti jooksul valmis küpsetada. Lisandiks sobib pihvile peale sättida pannil või sees magusaks ja karamelliseks praetud sibul ja seened, mis pisut maitselisa tüümianilt saanud. Nii saabki...

Pasta küüslaugu, suvikõrvitsa ja päikesekuivatatud tomatiga

Ma kadestan kõiki neid õnnelikke, kelle lapsed on sõbralikult köögiviljade osas meelestatud. Minul nii hästi läinud ei ole ehk siis erineval määral pirtsutajaid leiab igast vanusegrupist. Samas tiksub korralikul emal alati kuklas teadmine, et köögiviljade osa meie toidulaual peab olema päris suur, et toitumine oleks mitmekesine ja mõistuspärane. Supist taldriku äärde välja korjatud porgandid on paraku meie peres üsna korduv motiiv. Nii olen aastate jooksul välja töötanud terve hulga nipikaid toite, kuhu saab peita või kombineerida lapse lemmikuid toite ja sinna siis tiba köögivilja ka lisaks. Ehk siis ühtaegu nii päri- kui vastukarva pai. Ja ega need püreesupid meie menüüs...

Soe köögiviljasalat ürdikastme ja fetajuustuga

Jaanuarikuu kipub olema reeglina köögiviljasõbralikum kui sellele eelnev suurelt jaolt pidustuste ja pidusöömingute tähe all mööduv detsember. Vähemalt ise tunnen küll, et toeka ja lihase toidu mõõt saab ühel hetkel täis ja kui kuulata seda, mille järele hing õhkab, siis on see reeglina ja valdavalt taimne toit. Külmal talvisel ajal ei ole samas krõmpsuv salatileht ja jäiselt krõmpsuv kurk ehk kõige ihaldatum valik. Selle ebakõla aitavad ilusti ületada soojad salatid, mis küll ühest küljest kergemat sorti taimsed road, kuid tänu vürtsidele ja soojusele sobivad hästi ka jahedasse aega hinge ja keha soojendama. Siin soojas salatis saavad kokku punane sibul (ahjuköögiviljade...

Vürtsikas Maroko läätsekarri bataadi ja paprikaga. Täiesti taimne, mõnusalt soojendav ja kõhtutäitev

Ei ole ma siinkohal originaalne ega üllatav tõdemusega, et peale jõulude ja aastavahetuse tralli ja segaseid söömaaegu sooviks keha (ja hing) midagi kergemat ja taimsemat. Pidulauad on küll vahvad, kuid meie seedetraktile põhjustavad need paraja ensümaatilise šoki. Samas ei lase meie traditsioonid ja kombed pühade paiku ka askeetlikkkust viljeleda ja nii närimegi end läbi piduhooaja ja lülitame jaanuaris veidi kergema menüü peale. Kui vaadata sellest küljest, et meil on õnn elada külluslikul ajastul, kus pea kõik üleilma kuulsad hõrgutised on meil saadaval, siis peame tegelikult tänulikud olema. Ja parajalt targad, et kõige selle peale ikkagi mõistliku ja targa toitumise põhimõtteid...

Hummus päikesekuivatatud tomatiga. Hummusest kui väetoidust veidi põhjalikumalt

Kaunist ja maitseküllast uut aastat kõigile! Et tuleks üks rahulik ja ilus aasta. Ja kui veel tohib soovida, siis sooja ja päikeselist suve ootaks ka väga 🌞 Peale jõulude ja aastavahetuse pidusöömaaegade paraadi ja lõputuid liharoogi ihkab keha ehk veidi kergemat aasta algust. Seapraad ei tundu enam väga teema olevat, pigem sooviks nüüd veidi puhastuda. Kevadine paast on küll veel kaugel, aga pisut kergema režiimi peale sooviks vist paljud lülituda. Minu jaoks on saanud hummus või tegelikult hummuselised asendamatuks. Hummulisteks nimetan siis erinevate lisanditega, kuid hummusega samal põhimõttel valmistatud roogasid. Mite et hummus ka oma tavamoel mulle ei meeldiks, aga...

Värsked austrid habanero-tomati mignonette kastmega

Aasta lõpp läheneb ja sellega kaasnevad pidulikud hetked muutuvad üsna sagedasemaks. Pidulikule lauale sobib hästi sättida erinevaid mereande, mille valik on meil aasta-aastalt järjest paremaks muutunud. Austrid, kaheksajalad, värske tuunikala, kammkarbid, merekarbid, krevetid, homaarid ja mitmed eksootilised mereannid on sagedased külalised meie parimate poodide kalaosakonnas ja millal siis veel neid lauale sättida, kui pisut pidulikumal aastat kokkuvõtval ajal uue ja särava aastaringi ootuses. Mereandide puhul on esmaseks kriteeriumiks nende värskus. Kui see nõue on täidetud, siis vajavad nad reeglina üsna vähe. Mõned kvaliteetsed lisandid, ohtralt hoolt ja armastust, vahel kiirelt ka kuumtöötlemist ning hõrgutavad ja kerged pidulikud road ongi valmis....