Vürtsikad ahjuköögiviljad on tõeliselt soojendav toit, mida sobib nii omaette sooja salatina süüa või siis ka liha- või kalaroogadele kõrvalroaks sättida. Kui soovid köögivilju eraldi roana serveerida, siis võid sinna peale veel feta- või kitsejuustu puistata. Soolakas ja kreemine juust sobib särtsakate köögiviljadega suurepäraselt. Külluslik kaste keeda kokku rapsiõlist, palsamiveiniäädikast ja vürtsidest. Õliga kaste sobib eriti hästi just porganditega, kuna porgandis sisalduv väärtuslik beetakarotiin, mis kaitseb meie nahka ja kopse vähi eest, on rasvlahustuv ehk siis meie organism saab seda kätte vaid siis, kui sööme porgandit koos rasvainega. D-vitamiini sisaldav rapsiõli sobib seetõttu talviste ahjuköögiviljade juurde suurepäraselt, olles ühtaegu nii...
Kas oled jõuludeks valmis? Pidulauatäis ideid jõululaua katmiseks
Käes on jälle see aeg, kui akna taga laiuv nukker pimedus saab küünalde valgusega tasakaalu viidud ning jõulutuled majadel ja tubades süüdatud. Veidi ärev ootus advendiajal saab kroonitud jõuluõhtul pidulikuks jõuluõhtusöögiks, kus laua ümber need kõige-kõige kallimad. Korraks ei kiirusta keegi kusagile, kõigil on aeg rääkida ja kuulata. Ja vahepeal mõni ajaproovile vastu pidanud ja klassikasse kuuluv jõulusalm ka lugeda, kui jõuluvana juhtub läbi astuma või niisama jõulupakkide jagamiseks läheb. Jõululauale sätitavate toitude puhul on aukohal klassika. Sel õhtul jäävad trendiroad, eksootilised viljad ja patuvavad toidud korraks kõrvale. Samas võib ka vanu häid klassikuid veidi põnevamaks muuta – näiteks proovida...
Hommikusöök Mehhiko moel. Chilaquiles ehk tortillakrõpsud muna ja rohelise kastmega
Mõni aeg tagasi oli mul õnn viibida paar nädalat kuumas ja päikeselises Mehhikos ja muuhulgas nautida ka sealse köögi hõrgutisi. Mõned ideed on kindlasti ka siinkandis järeletegemist väärivad. Hästi põnev hommikusöögivariant on chilaquiles ehk tortillakrõpsud kastmega, millega alustavad sageli oma päeva mehhiklased. Särtsakas roheline kaste, vürtsikas salsakaste, krõbedad tortillatšipsid ja soolakas fetajuust annavad kokku toitva ja maitsva vürtsika koosluse. Mehhiko variandis sobitatakse sinna küll queso fresco´t või queso blanco´t, mida meil on paraku keeruline leida ning nende juustude kõige sobivam asendus on fetajuust. Sellist taldrikutäit on mõnus süüa osaliselt ka näppude vahelt. Krõbedatele tortillatšipsidele saab siis sättida muna ja juustu...
Kihiline veisehakkliha-kartulivorm ketšupiga juustukatte all
Kuigi pühad on ukse ees, tuleb need loetud päevad, mis selle kõige tähtsama õhtuni jäänud, ka midagi laua peale sättida. Kardetavasti on kõigil kiire pühadele eelnevate sebimistega ja kiire-lihtsa õhtusöögi ideed on hindamatu väärtusega. Sest sööma ju peab 😉 See mõnus külluslik ahjuvorm sobib nii kiire argiõhtu päästjaks kui ka pühapäevase lõunasöögi staariks. Ühest küljest küll lihtne toit lihtsatest koostisainetest, teisalt alati kindla peale minek ehk siis vähe on neid, keda selline kooslus ei kõnetaks. Vormis kokku küpsedes annavad erinevad kihid üksteisele mõnusa maitse ja kartulipudru kihi alla peidetud vürtsikas ketšup on selles koosluses kui kirsiks tordil, andes kogu roale...
No nüüd on küll viimane aeg tegutseda. Veel mõned ideed Hansaplantist
Nende eelseisvate ja kohe-kohe kättejõudvate jõulupühade eel olen sattunud paaril korral Hansaplanti jõulumaale. Oma muljetest ja mõtetest seoses nende imelise jõuluväljapanekuga olen kirjutanud juba SIIN ja SIIN. Viimaseid kaunistusi ja kingitusi jõuludeks varudes leidsin sealt veel vahvaid ideid, mida oleks blogi vahendusel tore jagada. Ja nagu juba teada, siis üks pilt räägib rohkem kui tuhat sõna. Jõulukuuskede ja -pärgade osas olen ma parajalt konservatiivset mõttelaadi viljelev ehk siis kas üldse mitte või naturaalne. Plastikust kuused ja pärjad jäävad minust poelettidele. Seepärast olin väga meeldivalt üllatunud, kui leidsin, et Hansaplantis punutakse nii kuusest, männist kui ka nulust väga ilusaid jõulupärgi, mida...
Iiri kohvi sinep. Kingikotti või pidulauale
Esmalt näen oma vaimusilmas lugejate kerkinud kulme ja tõusvat hääletooni. Iiri kohvi sinep??? Midagi läks valesti või? 😊 Kõik siiski kontrolli all ja ei ole tegu jõulupalavikust tingitud sonimisega. Olin ise ka üllatunud, et kohvil ja sinepil võiks ühte purki asja olla. Ja mitte lihtsalt niisama, vaid tulemuseks on tõeliselt üllatava ja väga mõnusa maitsekooslusega sinep, mis sobib oma väikese dekadentsi tõttu ideaalselt nii pühadelauale kui ka kingikotti peitmiseks. Maitset annab selle sinepi puhul esmalt muidugi sinep, aga olulist roll mängivad ka kohv ja särtsu lisab viski. Muud maitsed aitavad lihtsalt maitsetasakaalu balanssi sättida – magus, hapu, soolane ja koorene...
Õunamahlaga hautatud hapukapsas
Jõulud ja hapukapsas on püha kooslus, mis kuulub meie geneetilisse koodi. Ei ole ükski õige jõululaud ilma hapukapsa ja verivorstita. Loomulikult võib minna lihtsama vastupanu teed ja juba valmiskujul müüdavat hapukapsast pakkuda, mida tähtsal õhtul lihtsalt purgist pannile soojenema urgitseda saab. Samas võib siiski vähemalt kord aastas korraliku hapukapsateo ikkagi ise ära võtta. Isetehtud kapsas maitseb ALATI paremini, see on kindel. Lisaks saab maitset siis täpselt enda järgi sobivaks sättida. Kes tahab magusamat, kes hapumat, kes rammusamat, kes lahjemat. Kapsast võib hautada nii pliidil potis, ahjus või ka näiteks Slow Cookeri potis, kus kapsas madalal temperatuuril pikalt haududa saab ja...
Kreemises Brie-juustu kastmes seened. Kas niisama maiustamiseks või pastana
Kreemises-kooreses kastmed seened on midagi tõelistele seenesõpradele. Hea lihtne valmistada ja sobib nii iseseisvaks roaks, kõrvalroaks või ka keedetud pastaga kokku sobitades maitsvaks pastaroaks vormistada. Maheda, õrna ja küllusliku maitsega Brie juust sobib seentega kokku sättimiseks imehästi. Kergelt tüümianist ja küüslaugult maitset saanud seened vajavad vähe, et kokku moodustuks maitsemeeli hellitav roog. Brie juustu ümbritseva kooriku võid soovi korral ära lõigata. Seda on lihtsam teha nii, et asetada juustu enne toidutegemist mõneks ajaks sügavkülma. Läbi külmutada ei ole vaja, piisab, kui juust lihtsalt tahkemaks ja seetõttu kergemini lõigatavaks muutub. Nii saad võimalikult õhukeselt juustu koore ära lõigata ja juust sulab...
Jõuludeni vaid loetud päevad! Imeline jõulumaa Hansaplatis pakub ohtralt kingi- ja kodukaunistamise ideid
Kohe-kohe on käes kolmas advent ja see tähendab seda, et jõuludeni on jäänud vaid loetud päevad. Talveilm vaheldumisi sügisese sajuga on siiski niipalju valget lund näidanud, et väike jõulutunne peaks olema igal ühel juba põue pugenud. Või kui ei ole, siis on tagumine aeg seda vaikselt tekitama hakata. Kui napib ideid, mida ja kuidas sel aastal jõuludeks oma tuppa sättida ning eelmiste aastate jooksul kogunenud veidi eklektilisi jõulukaunistusi täis karp tundub oma aja ära elanud olevat, tasub sammud seada või tõenäolisemalt muidugi autonina keerata Hansaplanti. Linna külje all asuvas keskuses on end laiali laotanud tõeline jõulu võlumaa, kus leiab nii...
Uus lemmik! Lihtne Camembert juustu ja pähklitäidisega pirukas
Mõni retseptiidee töötab koheselt nii, et paigutub hetkega “läheb kordamisele” failide kausta. Eriti kui tegemist on neljast komponendist valmiva imelihtsa ja samas ülihästi toimiva kooslusega, mille võib valmistada pea möödaminnes. See on just selliseks kriisiküpsetiseks, kui näiteks külalised kohe saabumas ja vaja kiirelt midagi head ja elegantset valmistada, aga ajakrediit on olematu. Selleks puhuks tasub varuda valmiskujul müüdavat pärmi-lehttaiast ja üks ketas Camembert juustu. Lisaks võiks veel käepärast olla Kreeka pähkleid või pekaanipähkleid (sobivad ka muud pähklid) ja mingit head moosi, aga miks mitte ka näiteks kuivatatud jõhvikaid või – aprikoose. Nagu vist juba pildiltki aru saada, on selle...
Pardikoiva confit. Peolaual asendamatu
Pikalt valminud, kuid selle tulemusena suussulav pardikoiva confit on roog, mis ikka ja jälle jõulude ajal meelde tuleb. See on just selline talvine külluslik roog, mis sobib hästi talvisel ajal hinge ja keha soojendama. Ja miks mitte ka jõululauda vääristama. Pardikoivad võib eelnevalt valmis teha ja rasva sees külmas hoida ning õigel õhtul need lihtsalt ahjus pruunistada. Nii kulub maitsva ja küllusliku jõuluroa valmistamiseks vaid pool tunnikest, kuni pardikoivad on mõnusalt krõbeda kooriku saanud. Pardikoibade juurde sobib pakkuda lisaks veel jõuluvürtsidega hautatud punast kapsast, krõbeda kooriku saanud ahjukartuleid ja loomulikult ka head veini. Pardikoiva confit ehk confit de canard 4-le...
Kohvimekiga piparkoogid ja üks hea kingiidee kõigile hea kohvi sõpradele
Advendiaeg on täies hoos ja piparkoogilõhna on tunda juba pea igal pool. Usinamatel on kindlasti kõik jõulukingidki varutud ja veel usinamatel need ka ilusti juba pakitud. Ainult paar nädalat veel ja ongi käes see kõige-kõige tähtsam päev. Olgu tõe huvides muidugi öeldud, et mina nende usinate hulka ei kuulu, kel oleks kingimure juba lahendatud, küll aga olen juba paar portsu piparkooke jõudnud küpsetada. Nii et kodus on jõululõhn ikka tuppa tehtud. Viimasel korral katsetasin aga kohvimaitseliste piparkookidega ja katsetus oli igatepidi õnnestunud. Piparkookide valmistamine on igal aastal selline veidi märgiline tegevus, mille käigus saab ka lapsed tegevusse kaasata. Eriti meeldib...