Kõik ju teavad, et kuumutamata kujul on pea kõik toiduained kõige kasulikumad. Samas lihtsalt lusikaga tooreid helbeid süüa ei tundu just liiga isuäratav. Siin on üks vahva lihtne retsept, kuidas ilma küpsetamata neljaviljahelvestest mõnusad ja väga tervislikud hommikubatoonid vormida, mis aitavad kiirel ajal keha turgutada ja kõhtu täita. Küpsetamata hommikubatoonid neljaviljahelvest ja chia-seemnetega 6-le Valmistamisaeg: 15 minutit + paar tundi jahedas hoida 2,5 dl neljaviljahelbeid 2 dl Kreeka pähkleid (nt Germundi valikust) 200 g pehmeid datleid, peenemaks hakituna 1 tl vanillisuhkrut ½ tl soola 1,5 dl värsketest või kuivatatud marjadest valmistatud toormoosi 1-2 sl chia seemneid Tõsta neljaviljahelbed purustajasse ja...
Pohlatäidisega jõulupärg
Aasta viimase kuu veidi pidulikumaks kiskuv olemine viitab ilmeksimatult lähenevatele jõuludele. Juba on õhus piparkoogilõhna ja majad kattuvad järjest enam jõulutuledega. Päkapikke on ka päris mitme akna taga kõõlumas nähtud ja laste sussid saavad siis vastavalt teenetele erinevaid sussisisud. Lapselt tuleneva info põhjal pidid tänapäeval päkapikud isegi telefoniümbriseid tooma. Moodsad ajad, mis seal ikka 😉 Teine advent on juba selle nädala lõpul ehk siis oleme igati jõuluootuse aega sisenenud. Nagu ka eelnevatel aastatel tuleb see jõuluootuse aeg ühest küljest ju oodatult aga teisalt jälle kiiremini kui oodata oskad. Nagu pahatihti ka jõululaupäev ise. Jõuluootusaega aitab meeleolukamaks muuta üks külluslik ja...
Einevõileib tšillise toorjuustu, mango ja grillitud halloumi juustuga
Maitsev ja parajalt toekas einevõileib, kus saavad kokku magusvürtsine toorjuust tšilliga, mahlane ja magus mango, soolakas ja pannil krõbeda koore saanud grilljuust ning veidi ka õhulist prosciutto-pitsi. Hapukat maitset aitavad lisada meie metsade pärlid ehk jõhvikad või pohlad. Toitev ja maitseküllane võileib, mis sobib omaette kergeks eineks. Kerge tšilliga maitsestatud toorjuust ja soolakas halloumi juust koos mahlase mangoga moodustavad väga maitsva koosluse. Einevõileib mango, grillitud halloumi juustu ja tšillise toorjuustuga 2-le 2 suuremat sepikuviilu, soovi korral röstituna Mõned salatilehed 60 g Philadelphia magusa tšilliga toorjuustu Pool mangot, koorituna ja viilutatuna 100 g halloumi juustu, tükeldatuna 4 viilu prosciutto sinki Veidi...
Kaerahelbe ja maapähklivõi batoonid. Igati tervislik vahepala
Tõeliselt lihtne ja maitsev energiabatoon, mille valmistamine on jõukohane isegi pere kõige väiksematele. Selliseid väikeseid energiabatoone võiks hoida kogu aeg käepärast. Nii asendub kommi- või küpsisesöömine millegi palju tervislikumaga ehk maiusega, kus pearollis kaerahelbed, tume šokolaad, maapähklivõi, kookosõli ning magustajaks agaavisiirup. Batoonile lisatud kaerahelbed aitavad lisada maiusele nii kiudaineid kui muudavad süsivesikud aeglasemalt imenduvaks, mistõttu hoiab selline vahepala kõhu kauem täis ning ei hüpita veresuhkrut kiirelt liiga kõrgele. Kaerahelveste puhul kasuta kindlasti täistera kaerahelbeid ja võib-olla tasub meelde tuletada ka see, miks võiks oma menüüsse kaerahelbeid sobitada. Mida head kaer meie tervisele teeb? – Kaer on rikas kiudainete poolest, mis...
Kihiline magustoit kohvimaitselise kõrvitsavahu ja Philadelphia Milka kreemiga
Hästi lihtne kihiline ja kolmevärviline magustoit, kus saavad kokku kõrvitsa-kohvikreem, vanillikreem ja Milka kreem. Kes ei ole veel avastanud, kui mõnusalt kõlavad kokku kõrvits, kohv ja šokolaad, siis võiksid seda kindlasti katsetada. SEE kõrvitsalatte on saanud kõikidelt, kes seda proovinud, alati maksimumpunktid ja peategijaks on ka seal sama kohv-kõrvits kooslust. Kihiline magustoit kohvimaitselise kõrvitsavahu ja Philadelphia Milka kreemiga 4-le 200 g puhastatud muskaatkõrvitsat või Hokkaido kõrvitsat 4 dl 35%-list koort, vahustatuna 1-1,5 dl rafineerimata roosuhkut 1 tl vanillisuhkrut 200 g Philadelphia Milka toorjuustu 100 g Philadelphia Classic toorjuustu, toasoojana 30 ml kanget espresso kohvi Veidi kardemoni ja jahvatatud ingverit Serveerimiseks...
Kaugel see adventki enam… Üks mõnus vitamiinisalat ja veidi advendiajale eelnevaid soovitusi kodukaunistamise vallast
Kuigi novemberi keskpaik tundub olevat ehk liiga varane aeg hakata advendijuttu rääkima, meenub eelmistest aastatest just see, et enne kui sisse ja välja hingatagi jõuad, on jälle esimene advent taas käes ja siis enne kui jõuad jõulukaunistused välja kraamida, on ootamatult kolmas adventki möödas. Ja nii kulmineerub see kõik jälle sellega, et viimases paanikas otsid oma aastaid kestnud jõulukaunistused välja, sätid toa pidurüüsse ja siis ongi kohe jälle jõulud käes ja kohe ka möödas. Jõulurahu kui selline jääb jälle tabamata ja see mõnus rahulik hetk, kui kodu on jõuludeks valmis kaunistatud ja kõigil aega seda nautida ja imetleda, jääb taas...
Vürtsikas kanafilee ketšupikastmes
Kanafilee ketšupikastmes on tõeline argiõhtu mugavustoit, mis valmib loetud minutite jooksul ning nõuab koostisaineid, mille otsimisega ei pea liialt vaeva nägema. Maggi valikust leiad erineva maitsega ketšupeid, millega võiga katsetada erinevaid maitsenüansse ketšupikastmes kanale lisada. Kana puhul võid kasutada nii kondita-nahata kintsuliha kui ka kanafileed. Väga maitsev jääb see kaste küüslauguketšupiga – siis on tegemist lausa kahekordse küüslauguga kastmega. Terava maitse armastajatele sobib aga hästi Maggi terav ketšup. Lisandiks sobib pakkuda ahjuköögivilju, aurutatud köögivilju, täisterariisi või muud meelepärast. Vürtsikas kanafilee ketšupikastmes 4-le Ca 700 g kana kintsuliha, kondita ja nahata või kanafileed, tükeldatuna 1 dl speltajahu (võid kasutada ka maisijahu,...
Kuldkollane karriga kõrvitsa-läätse püreesupp
Jahedal, pimedal ja kõledal aastaajal on soojendavad supid pea kohustuslikud. Kõrvits on meie laiuskraadi kuldaväärt vili, millest tehtud püreesupid on hõrgutavalt sametised ja samas nauditavalt maheda maitsega. Kõrvitsale sobib maitselisandiks sättida tervisepommist ingverit. Kergelt õhetav ja veidi terav maitse täiendab mahedat kõrvitsat suurepäraselt. Hästi sobitub siia kooslusesse ka karripulber. Võimalusel kasuta Madrase karripulbrit, aga võid selle asendada ka tavalise karripulbriga. Supi sisse lisatud läätsed aitavad supi tummisemaks muuta. Läätsesid tasub oma menüüsse kindlasti tihedamalt lisada, sest läätsed on täisväärtuslikud kiudainerikkad ja heaks taimseks valguallikaks. Läätsed sisaldavad ka foolhapet, kaaliumi, rauda, fosorit ja veel mitmeid väärtuslikke mineraalaineid. Kiudaineid on läätsedes ligi...
Marmorjas kohvimaitseline šokolaadi-brownie toorjuustuga
Isadepäev on juba selle nädala lõpul ja see, et isad magusat ei armasta, on tegelikult paras müüt. Armastavad küll, aga magus peab olema lihtsalt nii hea, et sellest ei saa ära öelda. See kohvimaitseline ja marmorjas tumeda šokolaadi-brownie sobib hästi nii neile, kes väga suured magusasõbrad ei ole, aga ka neile, kes pigem koogisõbraks liigituvad. Asi on nimelt selles, et tegemist on hästi rikkaliku ja samas mõõdukalt magusa koogiga, kus tume šokolaad koos kohviga väga mõnusa duo moodustavad. Kuna brownie valmistamine liigitub pigem lihtsa koogivalmistamise kategooriasse, siis saavad sellega hakkama ka pere noorimad (kõige nooremad ehk siiski väikese järelvalve ja...
Purkitehtud boršipõhi.
Nonii! Kuldne sügis asendus ootamatult varatalve halastamatu rünnakuga ja nüüdseks on vist viimasedki juurikad peenramaalt korjatud ja keldrisse kastidesse laotud. Ehk siis käes on juurikate kuldaeg. Hetkel on juurikad parajalt pungil erinevaid toitained ja vitamiine, mis ületalve hoides hakkavad kõik sulalume kombel vähenema. Seega tasub just praegu kõik juurikatoimetamised ette võtta ja näiteks purgitäied kodutehtud boršipõhja valmis meisterdada. Teinekord hea võtta. Kallad aga vett peale, soovi korral sätid mõned liharibad ja värsket ürti ka lisaks ja ongi imemaitsev supp valmis. Pean siinkohal tunnistama, et boršil on meie peres kultussupi tiitel. Kõik pereliikmed armastavad seda suppi väga ja mingil müstilisel moel...
Juustukattega sibulapirukas kartuli-muretaina põhjal
Käes on kahvatu, tumedate silmaalustega külm ja kurvavõitu kaamos. Igal aastal ehmatab ta korraks oma monokroomsusega ja nukrusega. Kui veel paar nädalat tagasi imetlesin oma terrassil vohavaid roosbegooniaid, mis hakkasid südikalt vastu lähenevale sügisele ning suutsid oma kirka rohelise ja punase värvi täiesti kolletamisvabana hoida, siis esimesel öökülmaööl murdus ka nende vastupanu ning hommikuks olid järgi vaid kärbunud ja elutud taimed. Kurb! Igal aastal on kurb ja harjuma vist ei õpigi. Lisaks halliks muutuvale maailmale tuleb nüüd tuleb jälle õppida harjuma nende pikkade pimedate õhtutega ning päevadega, mil tuld toas ei saagi ära kustutada. Serveerides võib pirukale veel lisaks sättida...
Mahlane kõrvitsasai tumeda šokolaadi ja kuivatatud jõhvikatega
Külluslik, mahlane ja kaunilt kuldkollane kõrvitsasai pakub tõelist maitsenaudingut kõigile maiasmokkadele. Kasuta võimalusel siin saia sees kas muskaatkõrvitsat või Hokkaido kõrvitsat, mis on intensiivsema maitsega ja vähem vesine, kui tavaline kõrvits. Magusvürtsist kõrvitsasaia aitab veel maitsvamaks muuta tume šokolaad ja hapukas kuivatatud jõhvikas. Tulemuseks on tõeline maiuspala, millest võib kergelt sõltuvusse sattuda. Sellise kõrvitsasaia puhul on eeliseks see, et tänu kõrvitsale püsib sai mahlane ja mõnus ka järgmisel ja ülejärgmisel päeval. Seda muidugi juhul, kui seda üldse järele jääb, sest meil kadus suurem osa saiast juba samal päeval. Kuivatatud jõhvikad annavad saiale kergelt hapukasmagusat nüanssi juurde ja tume šokolaad annab...