Tomatite hooaeg on täies hoos. Aamen! See on nii imeline aeg, mis kasvuhooned täituvad veidi kirbe tomatilõhnaga ja tomatitel on just see lõhn ja maitse, mis need viljad nii vastupandamatuks muudab. Imeline aeg, mida igal hooajal pikisilmi oodatud saab. Maitsepungi saab iga päev erivärviliste mahlaste tomatitega hellitatud ja mittemiski ei anna tunnistust sellest, et isu otsa saaks või et sellest maitsest oleks võimalik küllastuda. Tomatid hommikuks-lõunaks-õhtuks pidu- ja argipäeval söögi alla ja söögi peale. Et oleks mida mäletada, kui peame taas butafooriks sobivatele viljadele üle minema. Kui mõelda tomatitele, siis mõned toiduained ja maitsed on end jäädavalt tomatite juurde kinnistanud....
Igati tervislik vegankook pisut peidus õuntega ja tibakese kohviga. Maitsvaks koolialguse tähistamiseks
Selle koogitamisega on nagu on. Kui üldiselt kipub kehtima ikka see uskumus, et see mis on maitsev ei ole tervislik ja vastupidi, siis vahel saab tunnistada, et need kaks kategooriat on võimalik ka ühte lausesse ära mahutada. See mahlane ja maitseküllane kook on meil juba mitmendat korda tegemisel. Ja seda mitte seepärast, et kook ei tuleks välja, vaid, vastupidi, tuleb välja ja maitseb kõigile väga hästi. Korduvkatsetusi tegin eelkõige seepärast, et natuke koostisosadega mängida. Kui esimesel korral kasutasin täistera speltajahu, siis järgmisel korral proovisin kooki ka gluteenivabana teha kombineerides hirsi- ja riisijahu. Tuleb tunnistada, et toimis mõlemal korral ja maitses...
Vale kirsimoos ehk tikrimoos kirsilehtedega. Sobib hästi üleküpsenud tikritele
Tikrid on ühed mõnusad marjad, mis on hapuka ja magusa maitsega annavad ka hoidistele mitmetahulise ja küllusliku maitse. Paraku on tikritega alati see häda, et marjadega kaasnevad ka tüütud kestad ning seemned, mistõttu tikrit paljud moosisõbrad siiski õigeks moosimarjaks ei pea. Kui on viitsimist veidi jännata, siis võib teha täiesti tükkideta ja seemneteta mõnusa tikrimoosi, millele on maitset lisamas kirsilehed. Kuna tikritest tuleb mahl välja pressida, siis sobivad sellise hoidiste jaoks just veidi üleküpsenud tikrid, mille kest on läinud õhemaks. Just paras hoidis neile, kellel mõni tikripõõsas aianurgas on õnnetult täislastis veel augustikuu teises pooles kössitamas. Ka mina, kes ma...
Argiõhtu toidukiirabi – kanakoivad kartuliga
Mõned päevad on kiiremad kui teised. Kui ootamatult on päev õhtusse veerenud ja siis järsku meenub, et õhtusöögiks ei ole kappi midagi jäänud, siis tasub poest kaasa haarata ports kanakintse ning Maggi küpsetuskoti ja maitseainete komplekt. Kartulit ja sibulat on tõenäoliselt kodus juba olemas ja nii saab kiirelt ja üsna vähese vaevaga valmistada igati maitsva argiõhtusse sobiva roa, mis maitseb ühtmoodi hästi nii lastele kui suurtele. Maitset ja mahlasust võib lisada veel tibakese ketšupiga, muude maitsete eest hoolitseb pakendisse peidetud maitseainete komplekt. Kartuli asemel võid küpsetuskotti peita ka muid köögivilju. Koos kanaga küpsedes on tulemuseks mõnusalt maitsestunud ahjuroog, mis elegantselt...
Hästi lihtne kaerahelbesai. Savipotis küpsetatud
Värske iseküpsetatud aurav soe sai on kindlasti midagi sellist, mis jätab väheseid külmaks. Soojale saiale määritud või, mis osaliselt saia sisse sulab ja siis sinna peale puistatud soolahelbed….mmmm! Mõned hetked on nautimist väärt. Rääkimata sellest saialõhnast, mis kodus saia küpsemise ajal ja järel hõljub ning kõik pereliikmed vääramatu jõuga kööki kokku koondab. Sellise Emile Henry savipoti sees (kaane all) valmis väga mõnusa krõbeda koore ja mahlase koheva sisuga sai Viimaseks vahvaks avastuseks saiamaailmas on minu jaoks olnud savipotis küpsetatud kaerahelbesai. Võluvalt lihtne tegemine täiesti tavaliste ja käepäraste komponentidega. Tulemuseks on samas krõbeda kooriku ning mõnusalt õhulise ja mahlase sisuga sai,...
Vanillikreemiga marjakook
Nüüd võib küll õndsalt ohata, sest midagi, mis on ikka täiesti suve moodi, on lõpuks siiski tulnud. Saab suvekleite kanda ja paljajalu ringi joosta ilma et oleks kartust külma saada. Ja merevesi on ka täiesti ujumissoojaks saanud. Olgu küll hilja ja kergelt sügisehõnguline, aga ikkagi on rõõm sellest augustikuisest soojusest. Ja marjad on kõik oma täisküpsuses ja külluslikus magususes põõsaste otsas ahvatlemas. Just selline vanillikreemiga marjakook sobib hästi marjaaega. Krõbeda põhjaga ja mahlase vanillikreemiga kook on suurepäraseks raamistuseks hapukasmagusatele suvemarjadele. Selles koogis sobib kasutada erinevaid marju – vaarikaid, sõstraid, tikreid, mustikaid – vastavalt sellele, milliste marjade hooaeg hetkel on. Vanillikreemi...
Sidrunihapukas suvikõrvitsa blondie kohvi-šokolaadiglasuuriga
Hakkan ilmselgelt ennast kordama, kui taas alustan postitust sõnadega, et suvikõrvitsahooaeg kestab. Aga kestab ja jätkub, sest kui suvikõrvitsataimede lehtede alla piiluda, leiab sealt tihti täiesti üllatuslikult priskeid ja mahlaseid värskeid vilju. Seetõttu on jätkuvalt suvikõrvitsatoidud päevakorral. Salatina, praetuna, ahjus küpsetatuna, supis, kotletis, vokiroas, karaskis, saias ja koogis. Justnimelt koogi sisse panduna on suvikõrvits täiesti üllatuslikult osutunud väärtuslikuks koogi”marjaks” andes küpsetistele mahlasust ja mõnusat maitset ning tekstuuri. Kui suvikõrvitsa kasutamine šokolaadikookides on üsna levinud – ka siit blogist leiab näiteks NEED suvikõrvitsabrowinie´d või siis SELLE suvikõrvitsa-šokolaadikoogi – siis valges küpsetises toimib suvikõrvits ka väga suurepäraselt. Seekord katsetasin üsna lihtsa koogipõhjaga,...
Kaks lihtsat ahupeedi külmsuppi. Lisaks veel väike vutimunade keetmise spikker
Parem hilja kui üldse mitte, tuleb sel aastal nentida, kui augustikuu keskpaigas on midagi sellist saabunud, mida annab juba suveks nimetada. Mis siis, et päevad on juba lühemad, valgus kollasem ja varjud pikemad kui kesksuvisel ajal. Sellise suvise ilma jätkumist lubab igal juhul ka järgmisteks päevadeks ja see on paras aeg kõik suvised kohustuslikud rituaalid, mille hulka kuulub ka külmsuppide söömine, plaani võtta ja ära teha. See on selge leemega peedi-külmsupp, kus leeme maitsestajaks on värske soolakurgi vedelik Keefiriga peedisupp on tuntud ka kui holodnik. Mõnes mõttes on see vedel peedisalat, kuhu igaüks võib oma maitse järgi erinevaid komponente lisada....
Suvikõrvitsa salat parmesanilaastudega
Suvikõrvitsahooaeg on täies hoos ja mõnusalt mahlased otse peenralt korjatud suvikõrvitsad on hetkel pea kohustuslik komponent igal söögikorral. See lihtne kergelt sidrunihapuka kastmega suvikõrvitsasalat on olnud minu lemmikuks juba aastaid. Salatit sobib teha just siis, kui suvikõrvitsad on väikesed ja õrna ihuga. Talvisest viljadest sedavõrd hõrku salatit paraku ei saa. Seepärast tasuks just praegu nautida neid suviseid õrnu ja mahlast pakatavaid vilju niipalju kui vähegi võimalik. Vähemalt meie oleme küll jätkuvalt suvikõrvitsalainel ja hetkel ei kavatse kurssi muuta 😉 2 keskmise suurusega noort suvikõrvitsat (ca 300-400 g kokku, võimalusel nii rohelist kui kollast) 2 sl sidrunimahla 3-4 sl oliiviõli peotäis...
Lihtne kohvimaitseline karamellijäätis
Ometi kord on käes selline suvi, mis annab igati legaalse põhjuse ja põhjenduse jäätist süüa. Loomulikult on kõige-kõige maitsvam isetehtud jäätis ja meie ühe suureks lemmikuks on saanud kohvimaitseline karamellijäätis. Teen juba mitmendat portsu. Hästi mõnus maitsete kooslus, kus mõrkjas kohvimaitse ja külluslikult magus karamell koos ilusa duo moodustavad. Muus osas on aga tegemist hästi lihtsa valmistuskäiguga neljast komponendist koosneva jäätisega ja soovi korral võib Vana Tallinna ka välja jätta (kui on näiteks plaanis lastele seda jäätist pakkuda). Jäätisemasinat see ka ei vaja. Ainukesteks töövahenditeks on mikser, vahustamiskauss ja külmutamiseks vajalik karp. Karamelli-kohvi jäätis 8 dl 35%-list koort 2×300 g...
Suvikõrvitsa-kartuli pätsikesed
Kõik, kes oma peenrale suve alguses suvikõrvitsad kasvama pandid, on nüüd tõenäoliselt lülitunud suvikõrvitsalainele. Ei ole ka mina erandiks ja pea kõik blogisse jõudnud soolased toidud sisaldavad suuremal või vähemal määral suvikõrvitsat. Kusjuures soolane ei ole sugugi mitte reegel ja ka siitsamast blogist võib leida NENDE mahlaste ja maitsvate suvikõrvitsaga šokolaadibrownie´de retsepti. Sel korral jäin aga siiski soolase suvikõrvitsaroa juurde ja kombineerisin suvikõrvitsat eelmisest toidukorrast järele jäänud keedetud värskete kartulitega. Sõid nii suured kui väikesed, noored kui vanad, nii et meie peres oli see kindla peale minek. Mina korjan oma suvikõrvitsad ära hiljemalt siis, kui nende pikkus on paarkümmend sentimeetrit....
Ice Box Cake ehk jäine vormikook kohupiimakreemiga
Ice Box Cake ehk vormi sisse sätitud külm kihiline maius on oma olemuselt imelihtne vormikook, mis järgib meie nostalgilise staari ehk küpsisetordi loogikat. Erinev on see, et kook pistetakse lõpuks sügavkülma. Seega sobib see kook hästi just suveaega ja soovitavalt võiks temperatuur olla +20 või veidi rohkem 😊 Koogi puhul võiks kasutada kaerajahust küpsiseid ja soovitavalt kandilisi küpsiseid, sest nendega on lihtsalt kergem vormi täita. Kui neid käepärast ei ole, võib küpsised eelnevalt ise valmis teha. Kodutehtud Digestive-tüüpi küpsiste retsept on ka postituse lõppu lisatud ja neid kodutehtud küpsiseid tuleb vahel lausa kehaga kaitsta, et neid enne koogitegu niisama ära...