See kana oli korralik maitseüllataja. Seni ei olnud ma taibanud ravimtaimena kasutatavat kummelit toidus kasutada. Nüüd tuleb välja, et samavõrd kui ravimtaim, on kummel ka maitsetaim. Ahjus küpsetatud mahlasele kanale annab kummelilisand üllatava ja väga mõnusa lisanüansi. Tõenäoliselt ei kao sel moel kasutades ka kummeli raviomadused ja lõppkokkuvõttes saabki kaks kärbest ühe hoobiga – selline kummeliga röstitud kana on ühtaegu nii maitsev kui ka kasulik. Tasub kindlasti katsetamist. Maitseüllatus on garanteeritud. Kui värsket kummelit ei ole käepärast, kasuta kummeliteena müüdavat kuivatatud kummelit. 1 terve kana 2 sl head oliiviõli 2 tl soola Värkselt jahvatatud musta pipart 3 küüslauguküünt, hakituna Ühe...
Sibulapirukas kartuli-rukki muretainapõhjal
See pirukas sündis ühe õnnestunud katsetuste käigus. Olen ka enne teinud kartuli-muretainast ja siis imestanud, et kuivõrd mõnus see tainas on võrreldes tavapärase muretainaga. Seekord tegin lisaks veel ühe muudatuse tervislikuma (ja tuleb välja ka maitsvama) valiku suunal. Nimelt asendasin tavalise nisujahu rukkijahuga. Mõnusalt rustikaalne ja tõsiselt mõnus pirukas oligi valmis. Kadus laualt turbokiirusel ja olen juba paar korda ka sama pirukat uuesti teinud. Hetkel tasub kasutada juba uue hooaja sibulaid. Värsked suvised sibulad on ühtaegu nii magusad ja mahlased, samas võrratult maitseküllased. Põhi: 150 g keedetud kartuleid, koorituna 150 g rukkijahu 100 g võid 0,5 tl soola veidi vett...
Peaaegu sõnadeta
Inspiratsiooniallikana toimis see imeline hooaeg, kui kõikidel toitudel on jälle õige maitse ja Donna Hay võrratu käekiri. Pall pühvlimozzarellat, küps tomat kodusest kasvuhoonest, peotäis basiilikut oma terrassilt, head kalamata oliivid, hea oliiviõli koos balsamicoga, värskelt jahvatatud sool ja pipar. Muud polegi vaja!
Arbuusijää laimi ja ingveriga
Kuum suvi dikteerib toitumisharjumusi. Pliidi lähedalegi ei tahaks minna ja neelud käivad millegi kerge, jahutava ja mahlase järgi. Arbuus, smuutid, külmsupid, jäised kokteilid, kerged salatid. Suvetoit on mõnus kombinatsioon värskest suveküpsest toorainest ja kergest joonest. Just midagi sellist, nagu on arbuusijää. Arbuusijää valmistamise esmane põhjus oli proosaline – kodus oli hiiglama pirakas arbuus, mis oli viimase piiri peal küps ning kõik olid end arbuusist kõrini täis söönud. Sooja ilmaga arbuusi ööseks välja jättes oleks ta hommikuks tõenäoliselt juba käärima läinud, külmkappi see jurakas aga ei mahtunud. Natuke nuputamist ja sügavkülma sai tehtud ruumi arbuusijää jaoks. Tulemus kusjuures oli selline, et...
Jäätis oliiviõliga
Jäätis on hetkel meile saabunud kuumalaine puhul vist kohustuslikuks toiduks muutunud. Külma jahutavat jäätist ei ole kunagi liiga palju. Jäätis ja oliiviõli võib esmapilgul tunduda veider kooslus. Üks paigutub pigem soolaste, teine magusate toitude kategooriasse. Samas – kes ei proovi, see ei saagi teada, kuivõrd suurepärase koosluse suudavad moodustada korralik koorene vanillijäätis koos vürtsika ja kvaliteetse oliiviõliga. Paar soolahelvest veel viimistlemiseks ja põnev intriig maitsemeeltele ongi loodud. Sel korral kasutasin jäätisele särtsu andmiseks SEDA Cladium Hojiblanco oliiviõli. See on oliiviõli, mis oma maitselt vürtsikam ja rohelisem. Just selline oliiviõli, mille puhul piisab ka väiksest tilgast, et maitsemeeled lahti lüüa ja...
Jahutav vaarikaparfee
Õhuline ja jäine vaarikaparfee keset kuuma ja veidi loidu suvepäeva. Ei ole vist tarvis kaks korda mainida kui hästi see suvega sobib. Tegemist on tõeliselt hõrgutava ja mõnusalt jahutava kerge jäätisega, mille plussiks on see, et ta valmib ilma jäätisemasinata ning kergema vaevaga, kui klassikaline jäätis. Vaarikad valmivad selle kuumaga ka turbokiirusel, nii et kui vaarikaisu juba ära söödud, siis tasub teha jahutavat vaarikaparfeed. 450 g vaarikaid 85 g tuhksuhkrut 75 g suhkrut 125 ml vett 2 munavalget 3 dl 35%-list koort Püreesta vaarikad purustajaga. Kui soovid ilma seemneteta tulemust, võid massi suruda läbi sõela. Sega vaarikamassi sisse tuhksuhkur ja...
Meie pere lemmikburks. Parim lambalihaga ja grillil valmistatuna
Milline laps ei armastaks korralikku burksi. Ma ei räägi siinkohal neist verevaestest steriilsetest burksidest, mida suurtest ja üleilmsetest kettidest osta saab. Õige burks on ikkagi värskelt tehtud, kvaliteetsest lihast valmistatud ja parimatest komponentidest kokku sätitud. Mis seal salata, ka ise satun vahel jälle ühe mahlase burksi kütkesse. Grillihooaeg on täies hoos ja grillil valmistatud lambaliha burger on meie pere suvistesse rutiinidesse end vääramatu jõuga kinnitanud. Selle lambalihast burgeri retsept jõudis minuni ühe armsa sõbra vahendusel, kes ise üle suure lombi elab ja kes soovitas sel moel valmistatud lambaliha proovida. See oli meie peres läbimurde hetk ja muidu lambaliha osas üsna...
Minu Pärnu suvi 2014. Uusi põnevaid toidukohti ja natuke ka vanematest olijatest.
Sel suvel oli mul õnn viibida kaks nädalat oma puhkusest oma armsas kodulinnas Pärnus. Pärnu on jäänud minu jaoks väga eriliseks väikelinnaks. Olen üles kasvanud ja koolis käinud Pärnus, täpselt kesklinnas, kus näiteks igapäevane poeskäimine tähendas mööda Rüütli – tollal küll Kalevi – tänavat pidi leivapoodi minekut. Kõik väikesed hoovid ja kangialused kesklinnas olid minu mängumaa, seepärast on minu jaoks ka veidi teistsuguse tähendusega näiteks ökogurmaadele suunatud kohvik Mahedik, mille ruumides elasid minu mängukaaslased, või Lime Lounge, kus oli Hommiku tänava gastronoom ehk meie kodupood kehva valiku ja metallist räpaste korvidega. Pärnu on läbi elanud viimase paarikümne aasta jooksul muljetavaldava...
Piimasupp värskete köögiviljadega
Koorene või piimane värsketest suvistest köögiviljadest supp on midagi sellist, mis sümboliseerib lapsepõlve muretuid suvevaheajapäevi vanaema juures. Ei olnud kellelgi aega mingit keerukat toitu meisterdada, tuli lihtsalt teha tiir köögiviljaaias, haarata korviga kaasa mõned porgandid ja noored kartulid, üks krudisev pisike kapsapea, peotäis hernekaunu ning ohtralt tilli ning eeldused imeliseks toidukorraks olidki loodud. Paraku seostub paljudele piima-köögiviljasupiga ka lapsepõlve õudusunenägu koos supi pinnale tekkinud piimanahaga. Äkki on just õige aeg lapsepõlve traumad terveks ravida ja kui piimanahk hirmu tekitab, võib sama supi teha näiteks sulatatud juustuga. Kel oma aeda ei ole, saab teha ühe hommikuse tiiru turul või poes ja...
Suvine salat maasikate ja ramen nuudlitega
Maasikahooaeg tüürib hoogsalt lõpu poole ning saabunud soojad ilmad muudavad selle niigi lühikese aja veel tormilisemaks. Kasutagem siis võimalust ja söögem kodumaiseid maasikaid veel kümnel erineval moel. Seniks kuni jagub. Lisaks maasikamagustoitudele ja -kookidele võib maasikaid edukalt ka soolastes toitudes kasutada. Näiteks on maasikas on väga väärt salatimari. Oma magusa ja kergelt hapuka maitse ning mahlase ihuga sobib ta hästi nii erinevatesse salatitesse. Olgu see siis grillitud lõhe, kanafilee, kitsejuust või muu lemmik salatikomponent, maasikas on igas sellises salatis kui kirss tordil. Ehk siis maasikaajal on kirss tordil hoopis maasikas salatis 🙂 Kui maasikaaeg otsa saab. võib samas salatis kasutada...
Pidusöök taevas. Šampanja saatel
Küllap ei jäänud paljudel märkamata mõni aeg tagasi Tallinnas kesklinnas Rotermanni kvartalis ka sel aastal kohale saabunud Dinner in the Sky, mille käigus lauatäis elevuses ja kiljuvaid inimesi pilvedesse tõmmati. Dinner in the Sky on omapärane ja mõnusalt emotsioone tekitav gurmaanide tivoli, kus on ühendatud esmalt maitsenaudingute pakkumine samal ajal närvekõditava kõrgusekartusega. Kui sul on mitmekäigulist gurmeetoitu koos suurepäraste veinidega nautides jalge all kümnete meetrite kaupa õhku ja silmapiir avardanud kuni linnaservani, siis on see kokku päris omapärane tunnete segapundar. Reeglina on kõik taas maapeale saabunud seltskonnad elevuses sädistamas ning muljeid jagamas. Söömise vahepeal haaratakse jälle nutitelefonid, et erinevaid vaateid...
Lihtne maasikamagustoit Escoffieri moel
See legendaarne retromagustoit, mille autor on kuulus kokk Escoffier, oli aastaid Londoni Carltoni Hotelli menüüs. Tegemist on lihtsa ja samas hästi toimiva kooslusega, mis pidanud ajaproovile vastu juba aastakümneid. Tasub kindlasti katsetamist, kusjuures seda desserti saab varieerida ka erinevaid likööre kasutades. Kasvõi meie oma Vana Tallinn sobib sellisel moel kasutamiseks väga hästi. Vahukoorega segatud vanillijäätis annab marineeritud maasikatega magusroale eriti hõrgu viimistluse 1 l küpseid maasikaid, puhastatuna 1 dl pruuni suhkrut 1 dl apelsinilikööri (nt Grand Marnier, Cointreau või meie head Vana Tallinna likööri) 500 ml vanillijäätist 2 dl 35%-list koort Tükelda maasikad ning sega suhkru ja apelsinilikööriga. Aseta külma...