/prindi retsept/ Võluv oma lihtsuses kuid haarav oma maitsetega. Läätse ja riisi kooslus, kus särtsu andmas veidi tšillit ja magusat hautatud sibulat, peaks leidma endale koheselt head toitu armastavaid sõpru. Selle supi puhul ei ole köögiäpardus see, kui riis ja läätsed veidi üle keevad. Pigem annavad supile mõnusat maitset juurde mõnusalt ülipehmeks haudunud koostisosad. Lihtsuse tõttu võiks selline supp sobida hästi argiõhtul valmistamiseks – supi keemise ajal saab muud toimetused ära tehtud ja värskelt keedetud maitsev toit on valmis suurema vaevata. 2 spl oliiviõli 3 sibulat hakituna (võid kasutada ka šalottsibulaid, neid kulub ca 5 tk) 0,5 tl tšillihelbeid 1...
Riisi ja lambalihatäidisega viinamarjalehed ehk dolmad
/prindi retsept/ Ma pean tunnistama, et dolmad on minu jaoks see toit, mis kipub sõltuvust tekitama. Hapukas ümbrises kaneeline-mündine riisi täidis sobitab kõik maitsed ideaalselt kokku. Dolmasid süüakse väga paljudes riikides: üldistatuna seal, kus Ottomani impeerium kunagi ajaloo jooksul laiunud on. Dolma juurde sobib ideaalselt jogurtikaste (tzatziki tüüpi) ning kuigi kombestik näeb ette, et lihaga dolmasid süüakse soojalt ja lihata dolmasid nii soojalt kui külmalt, siis maitsesid need lambahakkliha-riisi täidisega suutäied väga suurepäraselt ka otse külmkapist võetuna. Dolmade valmiskeerutamise kohta leiad detailsemat infot SIIT 1 purk konserveeritud viinamarjalehti 200 gr basmati riisi 200 gr (lamba)hakkliha 3 spl värsket hakitud või...
Maroko vürtsidega riisiroog
/prindi retsept/ Mahedalt vürtsikas riisiroog, kus tooni andmas Maroko köögi tüüpi vürtsid. Valmistuskäik on üsna lihtne ja põhiline maitse kogu toidule tuleb kana ja krevettide marineerimiseks kasutatud maitseainetest. Olen täheldanud, et seda tüüpi toit on sageli laste lemmikuks – parajalt magus ja mahe. Vaja läheb: 3 kana rinnafileed (lõika filee esmalt pikkupidi kolmeks ja siis ristipidi väiksemateks kuubikuteks) 1 tl jahvatatud punast tšillipipart 1 spl kuivatatud koriandrilehti 1 spl magusa paprika pulbrit. Võimalusel kasuta suitsutatud paprikat 1 spl jahvatatud vürtsköömneid 3 küüslauguküünt 1 suure sidruni mahl 200 gr pikateralist või basmati riisi 300 gr kooritud tooreid hiidkrevetisabasid Oliiviõli 0,5 l...
Päikesekollane ahjurisoto väikese tšillisädemega
/prindi retsept/ Külmal ja päikesevaesel ajal saab kuldkollast sära tuppa lisada ahjurisotoga, mida maitsestatud safraniga. Valmistuskäik erineb veidi tavapärasest risoto valmistamisest, kuna lõplik riisi haudumine toimub ahjus. Veidi tšillipiprast teravust ka lisaks ning lihtne ja väga mõnus risoto ongi valmis. Sobib pakkkuda nii lihakõrvaseks või süüa ka iseseisva toiduna. Vaja läheb: 1 suur sibul Paar küüslauguküünt 2 spl oliiviõli 75 gr võid 1 punane tšillipipar (seemned eemaldatud) ½ tl safranit 300 gr risottoriisi (Arborio, Carnaoli) 750 ml köögiviljapuljongit 150 ml valget veini 70 gr parmesani juustu riivituna Tüümiani Soola, pipart Soojenda ahi 180 kraadini. Haki sibul ja hauta keskmisel kuumusel...
Pähklite ja ürtidega pilaff bešamellkastme teki all
/prindi retsept/ Veidike teistmoodi pilaff, kus riisile seltsiliseks pähklid ja ürdid ning viimase lihvi annab toidule rikkalikku ja juustuse bešamellkastme all küpsemine. Sobib hästi nii iseseisvaks roaks kui ka pidulauale liharoogadele seltsiliseks. Kastme iseloomu arvestades söö toitu ahjusoojana. Pilaff: 2 šalottsibulat hakituna 2 purustatud küüslauguküünt Võid ja õli 250 gr (lühikese teraga) riisi 400 ml kanapuljongit 50 gr soolata pistaatsiapähkleid, hakituna 50 gr mandleid, kooritud ja hakitud Värsket punet hakituna Värsket petersrelli hakituna Soola ja pipart Soovi korral peotäis rosinaid Bešamellkaste 2 spl võid 1,5 spl jahu 250 ml piima Veidi jahvatatud muskaati 100 gr juustu (Gouda vm hästi sulav juust) Haki...
Kananagitsad maisipaneeringus. Lapsed seda ostaksid
Kui pärisin laste käest, mida nemad jõululauale tahaksin ehk siis mida süda kõige enam ihaldab, kostus vastuseks: kananagitsaid. Mnjah, kui küsida, siis tuleb ka vastuseks valmis olla. Maisipaneeringus nagitsad on meil selline iseenesestmõistetav toit nagu näiteks võileib või pannkook. Vorpinud olen neid valmis parasjagu – laste sünnipäevade hiigelkogustest kuni argiõhtu kiire toidukorrani välja. Seepärast ei ole taibanud sellest isegi blogida mitte. Kuidagi veider tunduks ju kirjutada postitust sellest, kuidas juustusaia teha. Samas, kui hästi järele mõelda, siis natuke siin vist isegi retsepti ja teemat on. Ja arvestades seda, millises katkematus vaimustuses mu lapsed sellest toidust on, siis juba missioonitundest ajendatuna jagan...
Hapukapsasupp. Lihtsuse võlu.
/prindi retsept/ Mõnusat ja maitseküllast uut 2011. aastat! Peale pühade söömaaegu ihkab hing midagi lihtsat ja head. Sellesse ihalusse sobis ideaalselt meie vana hea hapukapsasupp. Hea hapukapsasupp on midagi sellist, mis soojendab alati hinge Supini jõudsin üsna spontaanselt – kodus leidus pühade ajal Ülemiste Keskuse turult ostetud Jõgeva memmede valmistatud imemaitsev hapukapsas, paar suitsutatud seasaba (täitsa kogemata avastasin selle vahva toote, Rakvere kaubamärgi all müüakse), kruupe, sibulat ja porgandit leidus kappides niikuinii: kõik see kokku annab päris hea alguse hapukapsasupi õnnestumiseks. Meile meeldib kõige rohkem ilma kartulita hapukapsasupp: tundub kuidagi ehedam. Kes aga soovib kartulit lisada, siis veidi enne supi lõplikku...
Hasselbacki kartulid
/prindi retsept/ Lihtne, efektne ja maitsev moodus ahjukartuleid valmistada. Pidulaual näevad välja tõeliste lauakaunistajatena. Mina teen hasselbacki kartuleid sageli praest ülejäänud rasvaga. Sel korral kasutasin pardipraest järelejäänud tüümiani-küüslaugumaitselist pardirasva, millele ei olnud enam vaja ühtegi maitseainet lisada. Väga hästi sobib ka searasv, mis on seapraest üle jäänud ning millel palju häid maitseid juba eelnevalt juures. Vaja läheb: sobilik kogus kartuleid, soovitavalt ühesuuruseid praerasva, võid või õli – vastavalt sellele, mida on käepärast ja millist maitset keegi eelistab soola-pipart soovi korral parmesani juustu pealepuistamiseks soovi korral maitsestamiseks muskaatpähklit, jahvatatud paprikapulbrit, ürte vm meelepärast maitseainet Koori kartulid ning lõika terava noaga puulusikale asetatud kartulisse...
Kanamaksa terriin. Pühadeks ja argipäevaks
Terriin on prantsuse päritolu roog, mis sarnaneb kõige enam meil levinud pasteedile. Samas erineb terriin pasteedist nii valmistuviisi (vesivannil kuumutamine) kui ka konsistentsi (tükiline) poolest. Terriini valmib üsna lihtsa vaevaga ja maitseb väga mõnusalt. Mina kasutan nii võileiva peale, niisama viiludena, salatile lihaseks lisandiks jne. Terriini iseloomustab sageli mõnus maalähedane ürditega õilistatud maitse ning mõnusalt mure tekstuur, kus peenekshakitud massile assisteerivad suuremad tükid. Terriini valmistamiseks kasutatakse spetsiaalseid kaanega piklikke kandilisi vorme (nagu pildil taustal näha), kuid ilma igasuguse probleemita võib terriini valmis teha nii keeksivormis või mingis muus sobivas küpsetusnõus. Kaane puudumist asendab foolium, millega kaetult tuleb tuleb terriin täpselt sama maitsev...
Kaunist maitseküllast jõuluaega!
Life is like a box of chocolate…
Jõuluaeg, maiustused, kommid on lahutamatud. Laste jõulupakkide komme leiab veel jaanipäeva paikugi diivani vahelt. Aastast-aastasse ja perest-peresse korduma kippuvate jõulukaupade ostmise-kinkimise asemel võib ise midagi meisterdada, kuhu saab enda käesooja ja tegemise kirge sisse põimida ning hiljem karpi veel jõulusoove juurde sosistada. Kommide puhul on hea asi see, et puudub võimalus ka mittekerkimiseks, ärakõrbemiseks vms. Ja maitsevad isetehtud maiustused hullupööra hästi. Alustuseks väike viide šokolaadi sulatamise kohta. Täpsem ja detailsem info on kirjas SIIN. Soovitan väga üldjoontes läbi lugeda, muidu võib tulemuseks olla ülekuumenenud šokolaadikängar, millega ei tee mingeid trühvleid. Eriti kardab ülekuumutamist valge šokolaad. Mina kasutan šokolaadi puhul kas vesivanni või siis...
Jõuluvürtsidega punane ahjukapsas
/prindi retsept/ See kapsas sai kohe meie lemmikuks kui esimene kord ära proovitud sai. Ei oskagi muud öelda, kui et kapsas on väga maitsev ja valmistada on lihtne. Arvestada tuleks vaid pika ehk 3-tunnise haudumisajaga. Sobib eriliselt hästi pardilihaga – magus, vürtsidest küllastunud ja pehmeks haudunud kapsas täiendab hästi nii pardifileed kui ka pehmeks haudunud ja krõbeda nahakoorikuga pardikonfiid. Retsept on algselt pärit Rick Steini “French Odyssey” raamatust. Tänu jõuluvürtsidele sobib ideaalselt ka jõululauda kaunistama. Vaja läheb: 500 gr punast peakapsas, peenteks ribadeks lõigatuna 2 tugevama ihuga hapukat õuna, kooritud ja tükeldatud 2-3 sibulat, peeneks hakitud 1/2 tl jahvatatud nelki 1/2 tl kaneeli...