Sea gras ehk kuidas notsud hanesid ja parte võiksid päästa

/prindi retsept/ Foie gras (e.k. rasvane maks) on teadagi kõikide gurmaanide lemmik ning hõrgu suutäie nimel ei peeta paljuks piinata parte ja hanesid neid nuumates, et saada kätte ebaloomulikult rasvunud maks. Maks, mis maitseb ebamaiselt hästi. Ikka võtab aeg-ajalt mõni loomakaitsja teemaks kogu protsessi jõhkruse – lehtriga  ja mitu korda päevas lindudele kurku topitava maisi manustamine ei ole just vaatepilt nõrganärvilistele. Põhjendades seda regionaalsete kommetega ning ajalooga jätkub pikakaelaliste lindude nuumamine protestijatest hoolimata. Tuleb tunnistada, et ka minu nautlejaloomus saaks muudest põhimõtetest sel hetkel jagu, kui mu ette hõrgutav foie gras mis iganes kujul asetataks. Aga tegelikult on mul hea uudis. Lõputu sealihasöömise maratoni...

Kõige keeksim keeks “Ekstra”

/prindi retsept/ Olen mattunud nostalgialaine alla –  muud diagnoosi ei oska panna. Ka see keeksi postitus on ajendatud lapsepõlvest pärit mälu- ja maitsepiltidest ja keeksist nimega Ekstra. Selline tihe-tihke, korralikult magus. Kui oli Pealinna, siis olid veel rosinad ka sees, aga lemmik oli ikka Ekstra. Nostalgia peamiseks põhjuseks koolis küpsetamise tunnis mainitud maagilised nimetused (ikka need Ekstra ja Pealinna) mis lennutasid mind kohe meeldivate mälestuste rajale. Tõtt öelda olen oma praeguses eluetapis väga kehv keeksisööja, kuid mälestuste mõjul muutus vastupandamatuks tung just ühe keeksise keeksi järele. Keeks Ekstra on oma olemuselt üllatavalt väheste koostisosadega – suhkur, või, jahu ja muna. Omalt poolt lisasin...

Kuidas lastele lambaliha maha müüa ehk burks lambahakklihaga

/prindi retsept/ Esmalt pean tegeva sügava kummarduse Tiinale kaugele lombi taha, kes mulle selle lihtsa ja geniaalse idee maha müüs. Nimelt sain temalt SELLE lingi koos soovitusega järele proovida. Lambahakklihast valmistatud grillburgerite kooslus oli üsna sarnane NEILE meie lemmikutele suvel korduvalt tehtud koftadele, mida reeglina sõid täiskasvanud ja lapsed vältisid seda kui ilmselgelt mittesöödavat ollust (lambaliha, münt, koriander, vürtsköömned, öäkkk!). Ei taibanud kogu seda värki hamburgerisaia vahele peita (pitaleibade vahele torgatud kraami on nad juba õppinud kahtlustama). Seekord alustasin sellest, et tegin lastele kavalalt silma ja ütlesin, et täna sööme burksi. Laste ilme oli kategooriast “ei-suuda-õnne-uskuda”. Algaineid hoidsin kiivalt enda teada...

Mamma võirullid

/prindi retsept/ Minu vanaema ehk mamma oli sõjaeelse kodumajanduskooli kasvatusega armas ja hea inimene, kelle juurde maale oli ikka hea reedeõhtuti pooleneljase bussiga linnamüra seest eemale sõita. Mammal ei olnud telefoni, seega ei teadnud ta kunagi, kas mõni lapselaps on tulemas või mitte. Vaatamata sellele võisid olla kindel, et kui Toominga peatuses bussist maha tulid ja umbes kilomeeter maad metsateed mööda Kingu talu poole astusid, istus mamma akna all ja ootas sind. Laual oli alati suur vaagnatäis värskeid võirulle. Selle avastuseni, et need võirullid olid meie jaoks valmis ka nendel kordadel, kui me pooleneljase bussiga ei tulnud, jõudsin alles siis,...

Kelmikalt värvilised porgandi- ja peedikuklid

/prindi retsept/ Et köögilauale värvi tuua, on heaks nipiks kasutada talviseid juurikaid ka saiatainas. Sel moel tehtud saiad säilivad ka kauem värskena. 2 dl riivitud ja võis hautatud porgandit või peeti 25 g võid värsket või kuivatatud tüümiani 0,5 pk kuivpärmi 1 dl grahamjahu 4 dl nisujahu nisukliisid 2 dl käesooja vett 0,5 sl siirupit või mett 0,5 tl soola määrimiseks lahtiklopitud muna või piima Hauta riivitud juurvilja või sees, kuni see on peaaegu pehme. Maitsesta ning jahuta enne tainasse panemist toasoojaks. Võid kasutada ka keedetud peeti, hauta see samamoodi võis ja tüümianiga läbi, siis muutub maitse intensiivsemaks. Sega kuivpärm...

Köögiviljatäidisega plaadisai

Köögiviljatäidisega plaadisai asub kusagil saia ja pirukate vahepeal. Valmistada on seda lihtsam kui pirukaid ükshaaval vormida. Minu kuklisai sai lisaks köögiviljadele täiendust soolaseenepurgist. 5 dl toasooja piima 1 sl mett 10 dl sepikujahu 1 pk kuivpärmi 1 tl soola 2 dl nisukliisid 0,75 dl õli TÄIDIS: 0,5 liitrit võis hautatud riivitud köögivilju: porgandit, pastinaaki, porrut, sibulat vms; ka hakitud seeni võid lisada soola ja pipart 1 tl kuivatud basiilikut 200 g maheda maitsega riivjuustu määrimiseks muna kliisid või seesamiseemneid Sega piim ja mesi. Lisa jahu sisse kuivpärm, sool ja kliid. Ühenda piim jahuseguga. Sega tainas ühtlaseks ning sõtkumise lõppjärgus lisa...

Ürdikuklid

Värskelt ahjust võetud ürtide hõrku aroomi levitavad pätsikesed koos korraliku taluvõiga ja rikkaliku kuldkollase juustuga, mis sulab soojal saial pisut pehmeks. 5 dl sepiku- või nisujahu 0,5 pk kuivpärmi või 25 g värsket pärmi 0,5 tl soola 2 tl värskeid või kuivatatud ürte (basiilik, till, tüümian, pune jne) 1 dl neljaviljahelbeid 2,5 dl käesooja piima siirupit või mett 50 g võid Sega jahu kuivpärmiga ning lisa sool, ürdid ja neljaviljahelbed. Lisa käesoojale piimale siirup või mesi. Kalla jahusegu vedeliku sisse ning sega kõik ühtlaseks. Sõtkumise lõppjärgus lisa sulatatud ja seejärel jahutatud või. Valmis tainas peab olema ühtlane ning lööma kausi...

Lihtne karask ehk laisa inimese leib

Karask on tõeline mugavusküpsetis, mis maitseb nagu hõrk leib, kuid mille valmistusprotsess on palju lollikindlam, kiirem ja lihtsam kui koduleival. Ei mingit kääritamist, kergitamist ega juuretisega möllamist. Kohevat karaskit võid valmistada pannil või ka leivavormis. Soe karask võiga – mis võiks olla parem 2 muna 3 dl keefirit või petti soola 2 sl (pruuni) suhkrut soovi korral köömneid paar supilusikatäit õli peotäis nisujahu (4 sl) 3 klaasitäit odrajahu 2 tl söögisoodat määrimiseks sulavõid Klopi munad lahti, lisa keefir, sool, suhkur, köömned ja õli. Sega ühtlaseks. Lisa jahudele sooda ja sega keefirisegusse. Kalla küpsetusvormi või pannile. Küpseta 180-kraadises ahjus, kuni pealiskiht hakkab...

Kõrvitsasai juustuga, kuldkollane ja mahlane

Kuldkollane kõrvitsasai kiirgab sooja värvi ja küpsetajale boonuseks on saia kaasa pandud veel ka magusalt mahlast maitset. Meie kodus kulub esimene pool saia sageli niisama soojalt süües ära, ei taheta sinna peale ei võid ega mingit muud katet. Saia maitset võid varieerida juustudega – parmesani, tavalise juustu, mozzarella, suitsujuustuga – kõik need annavad veidi erineva lõpptulemuse. 200 ml käesooja kõrvitsapüreed* 1 sl siirupit või mett 0,5 dl kõrvitsaseemneõli (kui pelgad kõrvitsaseemneõli intensiivset maitset, asenda mõne teise õliga või kasuta 50:50 valemit) 400–450 g jahu 0,5 tl soola 1 pk ehk 11 g kuivpärmi 100 g (suitsu)juustu määrimiseks muna röstitud kõrvitsaseemneid...

Vana hea vaarak. Või ka sotšnik

/prindi retsept/ Kui juba nostalgiaradadele sai lonkima mindud… Kes ei teaks ja vaarakuid alias sotšnikuid.Vana hea klassika, nagu ka moskva sai, võiroos, rosinakukkel jne.Teeninduskoolis küpsetamise tunnis õnnestus meil neid ise valmistada. Ja vaatamata sellele, et nii koolis valmistatud kui ka kodus tehtud vaarakute välimus ei ole kõige kaubanduslikum, maitsevad nad ootamatult hästi. Eriti värskena. Ja kohupiimaga mina ei koonerdanud, vaid lisasin algretseptile täidist lisaks, et ikka valguks mõnusalt tainakihi vahelt välja. Maitses hästi igas vanuserühmas pereliikmetele. Plaaditäis kadus kosmilise kiirusega. Retsept (vabandust, tehnoloogiline kaart) on pärit siis Tallinna Teeninduskoolist. Tegin ka väikesed muudatused, et mitte kirja panna 0,035 kg muna...

Kooreklops ja böfstrooganov – veidi unustusehõlmas kuid endiselt head

Ei tea, kas hilissügisene veidi nukker aeg soodustab tagasivaatelisi nostalgilisi hetki või oleme lihtsalt oma uue vaimustuses piisavalt pikalt ühes suunas liikunud, et aeg on saanud küpseks üle õla vaadata, mida head meist maha on jäänud. Või on kõiges süüdi ENSV seriaal. Igal juhul olen täheldanud, et lapsepõlve maitsed ja mälestused on muutunud päevakajalisemaks kui varem. Sellised tuttavad-turvalised toidud sealhulgas. Nii mitmedki toidublogijad on samal lainel. Esimestena meenuvad Liina, Mari-Liis ja Nami-namigi FB toidupostitused on olnud hiljuti nostalgiatoitude lainel. Algas kõik sellest, et läbisime Teeninduskoolis (jah, otsustasin toiduvalmistamises veidi süsteemsema teadmise omandada) liha teemat. Ja kõik need biifseegid, koore- ja sibulaklopsid, böfstrooganovid ja strooganovid,...

Juustubanitsa ehk häbematult hea juustune pirukas

See juustune banitsa on tõeline hõrgutis. Päritolumaa Bulgaaria, kohustuslikud komponendid muna, juust ja filotainas. Täidist võib kombineerida veel spinati, kõrvitsa jm meelepärasega. Kujutle ette filotaina paberõhukest krõbedust koos fetajuustu rikkaliku kreemja olemusega ning kollase Gouda-juustu täidlase maitsega, mis kõik krõbedaks küpsenud ja kokku sulanenud… Tõenäoliselt jääb ettekujutus päris banitsa haledaks varjuks ja tõelise naudingu saamiseks tuleks üks juustuse piruka tegu ette võtta.  Juustubanitsa tegu ei ole keeruline ega ka aeganõudev. Vaja läheb: 10-15 lehte filotainast* 500 gr fetajuustu 100 gr hapukoort 200 gr Gouda vm kollast tugevamaitselist juustu 7 muna veidi piima 100 gr võid õli veel mõni nädal tagasi oli võimalik Solarise keskusest soetada filotainast hinnaga...