Šokolaadimousse tahhiiniga

Esmalt tuleb alustada sellest, et juba mõnda aega käin imetlemas SEDA imearmast blogi. Võluv oma piltidega ja meeleoludega. Toidupiltide esteetika on midagi, millest naljalt ei väsi.Kuna juba mõnda aega olen takerdunud tahhiini ehk eesti keeles seesamiseemne pasta võrku (kes vähegi võimalik, proovige ära, väga intensiivselt sügava pähklise-õlise maitsega mõnus võie vahemeremaade köögist), siis äratas seal blogis tähelepanu üks tumeda šokolaadi ja tahhiiniga tehtud magustoit. Tundus ahvatlev isegi minusugusele kehvale magusasõbrale (minu maiustamine on tavaliselt 1 tk tumedat šokolaadi päeva jooksul ja sellest täitsa piisab). Ei pidanud pettuma, maitses nii suurtele kui väikestele. Mulle ka. Tahhiini annab tumedale šokolaadile veel lisaks...

Paneme kala põlema ehk ajalehes küpsetatud kala

Kala põletamine ajalehes on vaese mehe suitsuahi.Mina olen ka paraku selles klubis, kel koduõuel suitsuahju ei ole ning seetõttu paneme vahel mõned kalad põlema. Idee on kokku liidetud ühes eestikeelsest kokaraamatust (arvatavasti 100 Rooga, paraku ei suutnud õiget raamatut enam leida) ning Jamie retseptivaramust. Minu mäletamist mööda Jamie märga küpsetuspaberit ei kasutanud, kuid arvan, et see viimatinimetatu peaks olema just heaks filtriks, et põlemisel tekkivaid mittesoovitavaid aineid kalast eemal hoida. Küpsetuspaberi märjaks tegemine aitab samas hoida liiga kiiret küpsemist, tekitades niiske suitsuse auru, mis kalast läbi imbub.Meie olime igal juhul peale esmakordset katsetamist ahvivaimustuses ja oli aeg, kus kurnasime kõiki...

Marineeritud tuulehaug

Täna jõudsin siis ka Linnahalli kõrvale kalaturule ja tuleb tunnistada, et see on üks äraütlemata tore turg. Laupäevahommikused käigud on nüüd edaspidi teada 🙂 Tõime ära muude kalade hulgas ka tuulehaugi. Kusjuures poja nr 2 kohe teadis, et seda kala liigub meil ainult soojal ajal, siis kui vee temperatuur on 10-14 kraadi. Igal juhul oli kala väga värske ning teda oli lihtne puhastada. Seni olin saanud vaid suitsutatud tuulehaugi. Sel korral otsustasin proovida teha praetud ja marineeritud tuulehaugi. Esmalt lõikasin kalast ca 5 cm jupid. Veeretasin kala soola ja pipraga segatud jahus ning praadisin õli ja või segus. Siis ladusin...

Minu Caesari salat

Nonii, on aeg ka oma blogisse see salat lisada, kuna kasvuhoones on rooma salat parajalt suureks kasvanud. Seni meenutasin härdusega Itaalia reisi ja seda, kuidas rooma salat oli maailma kõige kättesaadavam salat ja kilohind oli täpselt 1 EUR. Postituse nimetuses figureeriv lisand “minu” peaks viitama sellele, et see on olnud moodus, kuidas mina seda paljude lemmikut ja väärikat klassikut, mis pärit aastast 1903 või 1924 valmistan (kõik ju teavad seda lugu, kuidas restoranis said kõik toidud otsa ja siis kombineeriti alles jäänud toiduainetest salat, mis maitsest täpselt nii hästi, nagu maitseb Caesar). Kel huvi salati sünniloo vastu, siis infot leiab...

600 toidunautlejat, 300 jänkut ja kaunis suveõhtu

Saigi teoks pealtnäha hullumeelne idee tekitada keset Tallinna linna sadadele inimestele välirestoran. 3. juuniks ilmajaama poolt lubatud tuumatalve naasemine sai peatatud ja selle asemel oli võimalik nautida emotsionaalset ja enneolematut välirestorani keset Tallinna kesklinna. Ma olen lummatud. Ja õnnelik. Ja tänulik, et sellest kõigest õnnestus osa saada. Õnnelik, et leidub inimesi, kes suudavad ja tahavad napilt pool aastat peale oma restorani käimalükkamist ette võtta midagi sellist, mida terve mõistusega inimene ei teeks. Mugavusauku mittelubav ellusuhtumine on nakatav. Lummatud sellest nooruslikust ja nakatavast entusiasmist, mis lubab hullustest unistada ja neid teoks teha. Õnnelik, et meil on nii palju toredaid inimesi toitlustus-...

Salat grillitud suvikõrvitsa, parmesani ja basiilikuga

Selle väga maitsva ja samas lihtsa salati inspiratsioon pärineb taaskord Ottolenghi “Plenty” raamatust. Algne retsepti koosnes värvilistest basiilikulehtedest, grillitud suvikõrvitsast, sarapuupähklitest ja parmesanist. Väikesed mugandused ja lisandid minu poolt ja usun, et lõpptulemus ei jäänud originaalile alla. Vaja on: – värvilisi väikeseid salatilehti – rohelist ja lillat basiilikut – suvikõrvitsat – parmesani – röstitud kõrvitsaseemneid – oliiviõli – soola, pipart – balsamicot ja/või mett Kogused võivad varieeruda ja kombineeri vastavalt oma eelistustele. Esmalt lõika suvikõrvitsast ca 0,5 cm paksused viilud (kui on suurem suvikõrvits, lõika ristipidi seibid, kui aga väike, siis võid pikkupidi “keeled” lõigata. Sega suvikõrvitsaviilud sortsu oliiviõliga ja...

Mündimaitseline maasika-rabarberitort

Selle vanilla custard-tüüpi täidisega koogi jaoks pärineb inspiratsioon Delicious ajakirjast, kus sarnane tort oli tehtud vaarikate ja tüümianiga. Tuleb vaarika aeg, saab ka see kooslus järgi proovitud. Mina ei mallanud oodata ja kombineerisin koogi ümber maasikale-rabarberile ning maitseürdina kasutasin münti. Tuli välja mõnusa siidise olemisega kook, mitte liialt magus. Kogu testgrupp kinnitas, et kõike oli täpselt parasjagu (eelkõige siis magusus) ja kook on väga maitsev 🙂Põhjana kasutasin tavalist poest ostetud valmis muretainast, mida 28 cm läbimõõduga vormi peale kulus 500 gr. Sellega vooderdasin küpsetusvormi põhja ja küljed (küljed soovitan üsna kõrgelt tainaga katta, kuna täidis on alguses vedel ja muidu...

Frappè

Kes kunagi Kreekas käinud, see teab, et ei ole midagi mõnusamat, kui tsikaatide kisakoori saatel kõrvetava päikese käes luristada üht järjekordset frappè’d. Kreeklased teevad seda tõesti hästi. Et asjast veidi aimu saada, pinnisime Kreekas üht kohvikupidajat seni, kuni ta meile näitliku õppetunni tegi. Seda metoodikat oleme nüüs suviti ikka kasutanud ning palaval päeval jahutav kohvijook on tõesti mõnus. Frappè jaoks on vaja lahustuvat kohvi, jahutaud espressost ega ka muust kohvist ei ole meil õnnestunud selle joogi jaoks vajalikku paksu tihedat vahtu kätte saada.Tegevuskäik järgmine:pane kõrge klaasi sisse 1 tl lahustuvat kohvi ja kalla sinna peale 1-2 cm (vaid niipalju, et...

Spargli mimosa

See toit on (vähemalt minu jaoks) üks uskumatult lihtsatest geniaalsetest kooslustest. Retsept pärineb minu hetke lemmikraamatust, milleks on Yotam Ottolenghi “Plenty“. 100% vegetaarsetest retseptidest koosnev raamat on niivõrd esteetline, kaunis, inspireeriv, põnevaid kooslusi pakkuv… loetelu võiks veel pikalt jätkata. Igal juhul kaanest-kaaneni minu raamat. Selle postitusega teengi otsingusse eraldi märksõna Ottolenghi, kuna kavatsen päris mitmed retseptid sealt raamatust läbi teha. Algus sai tehtud SELLE võrratu karamelliseeritud küüslaukudega pirukaga. Järge ootab veel päris hea hulk süljenäärmeid tööle lülitavaid retsepte. Seega, jääge lainele 🙂 Nii, kõnealune spargli mimosa (või oleks õigem mimoosa?) võlub oma lihtsusega. Koostisaineid on laias laastus neli: – värske...

Rabarberi-martsipani kook valge šokolaadi glasuuriga

Veel üks katsetus rabarber-martsipan teemal. Seekord proovisin teha keeksilaadset kooki, kus martsipan taina sisse lisatud. Tulemus: mõnusalt magusmahlane keeks, valge šokolaadi ja toorjuustuga kate sobib ka väga hästi. Martsipani maitset on tunda, aga vähem, kui ma eeldasin. Keeksi tehes tuleb olla ettevaatlik, et kook seest tooreks ei jääks, kuna tundub, et martsipan muudab taina raskemaks. Pigem võta laiem ning madalam koogivorm ja küpseta kauem kui väike kõrge vorm ja kiirelt küpsetada. Esimese proovikaku tegin keeksivormis ja siis jäi põhi nätskeks. Retsepti ise sisaldab järgmiseid aineid: 100 gr võid 100 gr martsipani 120 ml suhkrut riivitud sidrunikoort ja sidrunimahla 1 tl...

Mõista-mõsta, mis see on?

Nonii, kes pakub välja, mis on pildil minu käes? Esimesele õigesti vastanule läheb selle hooaja Sammalhabeme (naisterahva puhul siis vast Sammalsääre) auväärne nimetus.Soovi korral minu poolt kingiks veel 1/2 tundi sõimu naabri aadressil ja teemal: “Niida, krt, ometi oma võililleaas ära, muidu minu ilus dekoratiivmuru saab kõik rikutud” (võin ka salvestatult saata. Uskuge, väga eluline teema väikekodanlikes asundustes Tlna lähiümbruses).