Siidised taskurätikud pestoga…

… ehk Mandilli de Seae al Pesto ehk Nii Lihtne Ei Saa Üks Toit Olla.See on umbes sama lihtne ja sama võrratu kooslus kui pasta Aglio e Olio. Tervitused siinkohal Liinale, kes oskab häid ja lihtsaid asju hinnata. Tuleb nentida, et maitsetäius ei nõua sugugi päevapikkust pingutust köögis. 15 minutit (maksimum) on täiesti piisav.Selle suurepärase pasta komponendid on:– värske munapasta (eelista värskeid lasagne lehti, sealt ka see siidirätiku motiiv. Sobib ka tagliatelle või pappardelle)– värske pesto– hea parmesan– veidi vettEi olnud ju keeruline 🙂Täiusliku tulemuse jaoks soovitan kindlasti värske pesto ise valmis keerutada. See on lihtne, vajadusel näpunäiteid saad selle...

Isetehtud vanillisuhkur

Igaks juhuks esmalt selgituseks – vanill = vanilje ja on looduslik. Vanilliin on sünteetiline järeleaimatud vaniljemaitseline aine.Ma ei mäleta, kust kunagi selle nipi kõrva taha panin, aga ülimalt nutikas on see lihtne tegevuskäik küll. Igal juhul on mul sellest ajast alates kapis ka purgike isetehtud vanillisuhkruga. Kes saanud kunagi maitsta naturaalse vanilli maitset, see teab, et igasugused sünteetilised ja vähekvaliteetsed vaniljesuhkru asendajad on õige asja hale vari. Poest ostes tuleks vaadata, et vanillisuhkur oleks kindlasti naturaalsest vanillist ning tasub hinnata tumedate täppidega suhkrut. NB! Vanilliini nimeline aine on sünteetiline ja kui on vähegi võimalust, siis soovitan eelistada naturaalset maitsestajat.TEisalt on...

Pistaatsiamartsipani puruga maasikakook

Selle koogi üks ja ainuke inspiratsioon pärineb Stockmannist, kust leidsin mõnusalt neoonrohelise Odense martsipanimassi. Pistaatsiamaitselise (paraku küll koostises liiga palju pistaatsiapähkleid ei ole, aga no mis sel mandlimassil maitselgi viga on). Ette nähtud küll kookide kaunistamiseks (tuubikujulises kiles), kuid minul tekkis kohe vastupandamatu soov seda kusagile koogi sisse panna. Katsetasin maasikakoogiga. Tundus, et punane ja erkroheline tekitavad vähemalt kauni välimuse. Maitstes tuli tunnistada, et ka ka sisu oli täiesti 10 punkti vääriline. Pistaatsiapähkli ja mahlase maasika duo ei jätnud norimiseks ruumi. Väärika panuse andis veel koogi sisse peidetud ja pistaatsiarohelisse massi peidetud rabarber. Tegelikult võib sama kooki teha ka tavalisel...

Hiidkrevetid apelsinimahla ja sortsu tekiilaga

Tuleb tunnistada, et mu blogis on ebaproportsionaalselt vähe mereanni-teemalisi postitusi võttes arvesse minu pikaajalist kirge nimetatud tooraine vastu.Natuke on see tingitud solidaarsusest blogi lugejate vastu – tean liigagi hästi, milline närvesööv ettevõtmine võib olla meie kaubandusest soovitud mereandide leidmine. Tallinnas elavatel inimestel on ilmselge eelis. Siit vahel veel midagi leiab (Stockmann, Kaubamaja, Solaris ja Prisma – seda nimekirja järgides päris tühjade kätega ei jää). Selle roa pildil olevad hiidkreveti sabad pärinevad Stockmannist – külmutatud, kuid koorega, toored ning sabas olev soolikas ja juba ilusti välja urgitsetud. Üks lemmikutest on värskelt pressitud apelsinimahlas, tekiilasärtsuga ja kergelt tšillised hiidkrevetid. Sellised hapukad-tulised ja...

Raberberitšatni

Retsept ilmus Oma Maitse 2010 juunikuu numbrisRabarber oma hapuka maitsega sobib lisaks magusatele toitudele ideaalselt ka lihakõrvaseks. Selles rabarberitšatnis on koos indiapärased maitsed ning india köögile omaselt on see skaala päris lai. Seetõttu sobib tšantit lisada suhteliselt vähe maitsestatud toitudele, näiteks vaid soola ja pipart saanud grill-lihale. Liiga palju konkureerivaid erinevaid maitseid võivad tekitada maitsemeeltes segaduse. Vaja läheb:4 dl hakitud rabarberit1 väiksem punane sibul1 dl (pruuni) suhkrutpöidlasuurune jupp riivitud värsket ingverit2 küüslauguküünt50 ml valge veini äädikat½ tl kaneeli¼ tl jahvatatud tšillipipart½ tl jahvatatud vürtsköömneidSoovi korral kas rosinaid, kuivatatud kirsse või kuivatatud jõhvikaidPane potti suhkur, valge veini äädikas, ingver, kooritud ja...

Kartuli-ürdipirukad

Retsept ilmus Oma Maitse 2010 juuninumbrisca 10 väikest pirukatKuigi elame kartulivabariigis, siis kartuli maitsestamises ei ole me siin paraku liiga suurt loovust üles näidanud. Peamiselt figureerib till ja roheline sibul. Seega oleks aeg see viga parandada. Üks viimase aja suurimaid maitseüllatajaid on olnud värske koriandri ja kartuli sobivus. Leidsin selle idee Afgaani köögist, hiljem avastasin, et ka Vene köögis segatakse kartulile seltsiliseks koriandrit. Tekib veidi ootamatu ja väga nauditav maitseduo. Kartulirahvas, nagu me oleme, peaks kohe kindlasti avardama oma lemmikmugula kasutusvõimalusi ning ka teisi maitseürte proovima. Eriti, kui lõpptulemuseks on sedavõrd hästi sobiv kooslus. Tainas250 ml jahu0,5 tl soola50 ml...

Ürtidega marineeritud kanafilee salat värskete aedviljadega

Retsept ilmus Oma Maitse 2010 juunikuu numbris4-6 portsu Hästi mõnus kerge värske salat, mis oma koostisosadega sobib kergeks eineks iseseisvalt või siis ka tugevama toidukorra eelroana. Ürtidega marineeritud ja grillilt kergelt üle käinud kanafilee täiendab suurepäraselt värskete aedviljade mahlasust. Sellisel moel valmistatud kanafilee maitseb ka lastele väga hästi. Marinaad kanale 2 kanafileed Marinaad: 100 ml oliiviõli 3 spl sidruni- või laimimahla 2 küüslauguküünt purustatud Korralik peaotäis erinevaid ürte 3-4 liiki (nt tüümian, petersell, till, basiilik, koriander, salvei, karulauk, münt) peeneks hakitud Värskelt jahvatatud musta pipart 1 peeneks hakitud punane tšillipipar (soovi korral) Pane kanafilee kahe kile vahele ja rulli-tambi tainarulliga...

Nõgesepirukas

Retsept ilmus 2010 juunikuises Oma Maitse ajakirjas 8-10 portsu Nõges maitseb toidus ootamatult hästi. Nii mõnigi siiras üllatus on olnud tingitud just sellest, et toidu sööja ei ole suutnud uskuda, et see maitsev roheline asi toidu sees on meie vana tuttav kuri nõges. Juunis on võimalik leida veel nõgeseid, mis ei ole liialt puitunud. Eelista alati väikeseid ja noori nõgeseid. Korjamisel kasuta kinnast või tõmba kilekott käe ümber. Lisaks mõnusale rohelisele maitsele saab nõgesepirukat süües ka oma vereloomele suure teene teha – on ju nõges kehvveresuse ja rauapuuduse puhul asendamatu ravimtaim. Tainas: 3.5 dl nisujahu 1 tl küpsetuspulbrit 100 g...

Mündine toorjuustukook tumeda šokolaadiga

Kuna piparmünt on sel hooajal otsustanud minu ürdipeenra ja kasvuhoone vallutada, sageneb minu postitustes lähikuudel märkimisväärselt münti sisaldavate toitude osakaal. Mündiga maasika-rabarberikook ja koriandri-mündi tšatni on juba otsa lahti teinud. Piparmündi värskusega kooke plaanin teha veel edaspidigi. Täna tegin algust küpsetatud toorjuustukoogiga. Tulemus oli mõnusa värske maitsega “After Eight” maitsekombinatsiooniga kook. Mündimaitset oleks isegi rohkem eeldanud, seega võib mündi kogust julgelt suurendada. Šokolaadi lisasin nii toorjuustutäidisele tükkidena kui ka koogi katteks. Münt läks koogi sisse purustajas peenestatuna. Retsepti ise sai selline: Põhja jaoks tuleb peenestada köögikombainis kümmekond Digestive küpsist ca 50 grammi või ja 0,5 dl demerara suhkruga. Suru saadud...

Kuidas me Riia linnas magamas käisime

Ei jätnud ma nädalakeseks oma blogi maha. Ei ole paraku ka Hispaania muljed need, millest pajatama hakkan. Ei ole ka esimeseks toidupostituseks gazpacho ega paella ega muu hispaaniapärane roog.Meie kauaoodatud reisikene Barcelonasse jäi seekord tegemata. Lastega reisimisel on alati ettearvamatuse koefitsent suurem, kui muidu. Meie noorimal võsukesel tekkis lihtsalt lennuki väljumise eelõhtul täiesti korralik palavik, mis ei näidanud raugemise märke ka järgmisel hommikul, kui oleksime pidanud lennukile istuma.Ja kuna elus ei ole võimalik paar lehekülge edasi lapata, et lugeda, mis siis täpsemalt ikkagi juhtuma hakkab, pidas perekonsiilium veidi nõu ning otsustas hetkeolukorda arvestades riskile mitte minna. Puhkus haige lapsega ei...

Hasta luego, mis amigos! *

Umbes nädalakeseks jätan oma blogi maha, et koguda muljeid suvisest Hispaaniast, imetleda Barcelona arhitektuuri, kõndida ringi cava kodukandis ja hankida ideid toiduvalmistamiseks, et neid siis teiega siin jälle jagada.Kaunist suve jätku kõigile! * kohtumiseni, mu sõbrad! (hisp. k. ja oma nappidest hispaania keele teadmistest ilma Google Translatori abita)

Šokolaadimousse tahhiiniga

Esmalt tuleb alustada sellest, et juba mõnda aega käin imetlemas SEDA imearmast blogi. Võluv oma piltidega ja meeleoludega. Toidupiltide esteetika on midagi, millest naljalt ei väsi.Kuna juba mõnda aega olen takerdunud tahhiini ehk eesti keeles seesamiseemne pasta võrku (kes vähegi võimalik, proovige ära, väga intensiivselt sügava pähklise-õlise maitsega mõnus võie vahemeremaade köögist), siis äratas seal blogis tähelepanu üks tumeda šokolaadi ja tahhiiniga tehtud magustoit. Tundus ahvatlev isegi minusugusele kehvale magusasõbrale (minu maiustamine on tavaliselt 1 tk tumedat šokolaadi päeva jooksul ja sellest täitsa piisab). Ei pidanud pettuma, maitses nii suurtele kui väikestele. Mulle ka. Tahhiini annab tumedale šokolaadile veel lisaks...