See seeneroog sai tegelikult alguse sellest, et koeraga jalutades leidsin paar armsat puravikupoega. Kuna nendest jäi veidi vähest, et perele seenestroganoffi teha, vudisin turule, kust oli keegi paraku kõik müügil olnud puravikud just enne mind kokku ostnud. Mis seal ikka, kukeseeni oli samas turul kuhjaga ja nii saigi seekord metsaseene stroganoff päris tugevalt kukeseente poole kaldu. Muidu on ta väga-väga maitsev just puravikega. Nii et kel puravikke käepärast, siis eelistage ikka neid!Tegemist on mahedamaitselise koorese seeneroaga, mida sobib süüa nii keedetud värskete kartulitega või siis krõbedaks röstitud saiaviilule kuhjates. Mõnusa maitsenüansi annab seentele hautamise ajal lisatud törts sherry´t ja puneme...
Tagurpidi pirni-ingveri kook
Suvi oma küllusliku marjasaagiga on põhjustanud ikalduse minu koogiteemas. Endalegi üllatuseks, tuleb tunnistada. Praegusel hooajal võiks ju lausa iga päev postitada erinevaid mustika-vaarika-sõstra-põldmarja-toorjuustu-kohupiima-mis-iganes koogiretsepte. Selle asemel sööme ise ja pakume külalistele pigem ahjumarju valge šokolaadiga ehk Gino´t (selle hooaja kindel lemmik) ja koogitegu on täitsa tagaplaanil. Mõni päev tagasi murdsime needuse 🙂 Olin koju toonud mõned pirnid ja tekkis idee neist midagi põnevat teha. Silma hakkas mõne aasta tagusest Olive ajakirjast ingveriga pirnikoogiretsept ja tegin selle ära. Kui muidu ei ole ma väga keeksiliste sõber, siis ingveri mõnusalt krapsakas olemus, fariinisuhkru karamelline maitse ja pirni mahlasus tundusid retseptis intrigeerivana ja...
Türgipärane lambahautis sidruni ja rohelise sibulaga
Lihtne, kerge, üllatava ja mõnusa hapuka alatooniga maitsekooslusega lambalihahautis on meil päris mitu korda tegemisele tulnud. Esmalt seepärast, et vaeva nõuab selle valmistamine minimaalselt ja teisalt loomulikult seepärast, et maitseb see ülimalt hästi. Olen proovinud samal moel ka metssealiha valmistada ja tulemus oli ka selles versioonis väga maitsev. Yiahni on selle aeglaselt küpsenud lambalihahautise nimi türgipäraselt ja retsept on pärit Silwena Rowe raamatust “Purple citrus & sweet parfume”. Silma jäi see retsepti oma intrigeeriva koosluse ja kauni välimuse tõttu. Sidrun ja ohtralt rohelist sibulat loovad kerge ja hapuka kastme aeglaselt pehmeks haudunud lihale. Lõpus lisatud kuivatatud kirsid täiendavad magusa maitsega....
Pirukas ahjuköögiviljade, brie-juustu ja tüümianiga
See on üks äraütlemata mõnus ja mahe pirukas. Eriti maitsev on just suvine variant, kui kõik juurikad ja aedvlijad on juba iseenesest magusad ja mahlased ning mahe kreemjas juust ainult võimendab hõrku maitset. Olete proovinud ampsata suvist värsket peeti toorelt? Uskumatult magus suutäis ja tavaliselt läheb umbes pool kooritud peedi kogust kokale pirukavalmistamise kõrvalt põske 🙂 Pirukas ise siis suhteliselt õrna maheda maitsega, et magusate köögiviljade kogu võlu välja tuleks. Köögiviljadeks sobivad nii peet, porgand, bataat, tsukiini, kaalikas, kõrvits jne. Minu pirukas oli seekord peedi ja porgandiga. Esmalt töötle köögivilju ahjus – koori ja viiluta, laota tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile,...
Sangria
Sangrial on suve nägu. Kui muidu võib kuumal suvel – nagu sel aastal meile õnnistuseks saadetud on – punane vein kapis novembrikuud oodata, siis ainukese erandi teeb siin Sangria, mis on küll igati punane vein, kuid sobib jahutuseks imehästi. Sangriaga tuleb mulle alati meelde minu üks esimesi veinikogemusi (kogemustega “veinitundjad” nagu me kõik aastal ca 1993 võisime olla), kui baaris ühe Tallinnast pärit sõbra (ikkagi pealinna inimene ja mina olin siis Pärnu provintsiplika) soovituse peale baarileti taga valikuid tehes tellisin endale Sangria, sest see pidi olema hea vein. Oligi. Magus ja puha. Kallati papist purepakist ja toatemperatuuril. Tõenäoliselt mõtlesin sisimas...
Gözleme kahel moel. Kõrvalrollis mangold.
Postitus on inspireeritud Türgi köögist tuntud imelise feta-spinatipirukast. Väga maitsev toit ja üldse mitte keeruline valmistada ka Eesti oludes. Asi sai alguse sellest, kui ma Pireti spanakopita (ehk siis kreekapärane feta-spinatipirukas filotainaga) postituse peale lubasin ära teha ammu plaanis olnud türgipärase variandi, millel Silwena Rowe “Purple citrus & sweet parfume” kokaraamatus nimeks gözleme. Samas tundus olevat see õige hetk veidi lähemalt klassikalise gözleme olemust tutvustada. Gözleme on siis türgi päritolu pirukas, millel kõige tavapärasem täidis fetajuust koos spinatiga. Täidetakse veel hakklihaga, munaga, erinevate juustudega, seentega, kartuliga jne. Tainas valmistatakse jahust ja veest ning rullitakse suureks pannkoogiks, täidis asetatakse sinna sisse...
Grillitud dolmad ürtidega marineeritud kitsejuustuga
Avastasime enda jaoks dolmade (need viinamarjalehtedesse keeratud ja täidisega rullikesed) grillimise võlu. Viinamarjalehed muutuvad mõnusalt krõbedaks ja grillilt lisanduv suitsune maitse muudab dolma absoluutselt suurepäraseks. Täidisena kergelt grillil sulanud ja ürdimarinaadis maitsetäiuse saavutanud kitsejuust. Väga maitsev! Soovitan proovida kõigil, kes vähegi sellelaadsetest toitudest lugu peavad. Meie külalistest moodustatud toiduhindajate komisjon hindas seda rooga igal juhul kõrgelt. Toit ise valmib kahes etapis: esmalt tuleb marineerida ürtides ja oliiviõlis kitsejuust ja siis tuleb marineeritud kitsejuust keerata viinamarjalehtede sisse. Tõenäoliselt annaks väga hea tulemuse ka fetajuust ning ürte võib ka rahulikult miksida just nendest, mis parasjagu käepärast. Retsept pärineb Silvena Rowe´i ” Purple...
Mündised herned
Mündised herned on meil praegu, hernehooajal, üks lemmikuid. Kergelt läbi kuumutatud herned on imeliselt magusad, mündine maitse on kui kirss tordil. Väga mõnus lihakõrvane või ka iseseisvaks kergeks vahepalaks. Maitseb kõige paremini soojalt. Münt on kindlasti seni meil alakasutatud maitseürt. Eriti arvestades seda, kui lihtne on teda ise kasvatada. Või õigemini kipub ta pigem ise kasvama ja üsna kontrollimatult. Seda nutikam oleks münti toitudes ära kasutada, sobib ta ju suurepäraselt nii salatitesse, salatikastetesse, suppidesse ja liha maitsestamisel on münt lausa asendamatu. Siin retseptis toodud rohelistele hernestele annab värske mündi lisamine nauditava maitseerksuse, mis ideaalselt sobib noorte herneste magusa maitsega. Vaja...
Külmutatud metsmaasika-kondenspiima kook
Kuumadele kesksuvistele päevadele sobib suurepäraselt jahutav kreemine külm kook metsmaasikatega. Metsmaasika mõrkja alatooniga maitse, magus kondenspiim ning laimi-rummi hapukus-mõrkjus annavad kokku üsna täiusliku koosluse. Külm kook maitseb luksuslikult ja jahutab täiuslikult, mida rohkem kook sooja käes on, seda kreemisem täidis külma käest välja sulab. Koogi nimetatakse ka maasika-daquirikoogiks, kuna retsept sisaldab rummi (daiquiri on rumm tsitruselisega) ja retsept pärineb raamatust “500 kooki ja pirukat”. Väikesed mugandused said ka tehtud ja minu kook sai selline, nagu allpool kirjas. Põhja jaoks läheb vaja: 10-12 tk Digestive küpsist 50 gr võid Purusta küpsised köögikombainis ning sega sulatatud võiga. Suru koogivormi põhjale. Küpseta 180...
Metsmaasika ja vaarika toormoos kitsejuustuga
Kitsejuust ja metsmaasikast-vaarikast tehtud toormoos. Muud ei olegi tarvis, et üks väga suurepärane magusroog valmiks. Või siis lisa väike oksake tüümiani või melissi ka peale maitseks ja kaunistuseks. Tegevuskäik selline, et pudista üks korralik viil kitsejuustu (parema tulemuse annab suurest jämedast “halust” lõigatud ca 1,5 cm paksusega seib). Väikesel kitsejuustul on seda mõnusat pudedat keskosa vähem ja koort rohkem. Suure läbimõõduga kitsejuust sobib seetõttu paremini. Pudista kitsejuust näppude vahel magustoidunõusse, pane kitsejuustule peale paar korralikku supilusikatäit metsmaasika-vaarika toormoosi. Kaunista rohelise tüümianioksaga. Või melissiga. Super!Sama desserti võib teha erinevate moosidega – murakamoosiga on kitsejuust väga maitsev. Nii nagu ka kõikide erinevate...
Maasikad balsamico marinaadis
Üks hästi lihtne ja samas suurepärane kooslus otse Modenast ehk siis balsamico kodukandist (ei paindu minu keel nimetamast balsamicot palsamiveiniäädikaks, äädikas eesti keeleruumis ikka palju vängem kraam). Maasikahooaeg hakkab kuumade ilmade mõjul paratamatult ühele poole saama. Paras aeg veel sügavkülma varusid suruda ja viimased värske maasika magusroad maitsemeeltesse talletada. Üks hästi lihtne ja samas täiuslik dessert on maasikad balsamico marinaadis. Vaja läheb ca 300 grammi maasikaid, 2 spl tuhksuhkrut ja 2 spl balsamicot (paks ja veniv balsamico, kas siis kokku keedetud kujul või laagerdatuna, mõlemad suuremates poodides olemas).Sega maasikad suhkru ja balsamicoga, juurde võib hakkida basiilikulehti (või münti, või ka...
Maailma Kõige Parem Magustoit
Minu lapsepõlve suved möödusid kõik maal vanaema juures, kus olid olemas nii lehmad, lambad, sead, kanad, koerad, kassid ning kus suur osa vajaminevast toidust tuli oma aiast ja laudast. Mul on siiani keeruline ennast liigitada – kui suurema osa aastast saan linnaeluga päris hästi hakkama, siis kindlasti ei kehti see suve kohta. Suvi linnas ja korteris on minu jaoks ahastamapanev. Suveti tahan käia paljajalu, korjata marju, uidata metsas ja aasadel… Ma ei oska ja ei tegelikult ei taha ka elada nii, et ma ei tea, kas toomingas on juba õitsenud või mitte või kas metsmaasikad on juba valmis või mitte....











