Retsept ilmus 2010 juunikuises Oma Maitse ajakirjas 8-10 portsu Nõges maitseb toidus ootamatult hästi. Nii mõnigi siiras üllatus on olnud tingitud just sellest, et toidu sööja ei ole suutnud uskuda, et see maitsev roheline asi toidu sees on meie vana tuttav kuri nõges. Juunis on võimalik leida veel nõgeseid, mis ei ole liialt puitunud. Eelista alati väikeseid ja noori nõgeseid. Korjamisel kasuta kinnast või tõmba kilekott käe ümber. Lisaks mõnusale rohelisele maitsele saab nõgesepirukat süües ka oma vereloomele suure teene teha – on ju nõges kehvveresuse ja rauapuuduse puhul asendamatu ravimtaim. Tainas: 3.5 dl nisujahu 1 tl küpsetuspulbrit 100 g...
Mündine toorjuustukook tumeda šokolaadiga
Kuna piparmünt on sel hooajal otsustanud minu ürdipeenra ja kasvuhoone vallutada, sageneb minu postitustes lähikuudel märkimisväärselt münti sisaldavate toitude osakaal. Mündiga maasika-rabarberikook ja koriandri-mündi tšatni on juba otsa lahti teinud. Piparmündi värskusega kooke plaanin teha veel edaspidigi. Täna tegin algust küpsetatud toorjuustukoogiga. Tulemus oli mõnusa värske maitsega “After Eight” maitsekombinatsiooniga kook. Mündimaitset oleks isegi rohkem eeldanud, seega võib mündi kogust julgelt suurendada. Šokolaadi lisasin nii toorjuustutäidisele tükkidena kui ka koogi katteks. Münt läks koogi sisse purustajas peenestatuna. Retsepti ise sai selline: Põhja jaoks tuleb peenestada köögikombainis kümmekond Digestive küpsist ca 50 grammi või ja 0,5 dl demerara suhkruga. Suru saadud...
Kuidas me Riia linnas magamas käisime
Ei jätnud ma nädalakeseks oma blogi maha. Ei ole paraku ka Hispaania muljed need, millest pajatama hakkan. Ei ole ka esimeseks toidupostituseks gazpacho ega paella ega muu hispaaniapärane roog.Meie kauaoodatud reisikene Barcelonasse jäi seekord tegemata. Lastega reisimisel on alati ettearvamatuse koefitsent suurem, kui muidu. Meie noorimal võsukesel tekkis lihtsalt lennuki väljumise eelõhtul täiesti korralik palavik, mis ei näidanud raugemise märke ka järgmisel hommikul, kui oleksime pidanud lennukile istuma.Ja kuna elus ei ole võimalik paar lehekülge edasi lapata, et lugeda, mis siis täpsemalt ikkagi juhtuma hakkab, pidas perekonsiilium veidi nõu ning otsustas hetkeolukorda arvestades riskile mitte minna. Puhkus haige lapsega ei...
Hasta luego, mis amigos! *
Umbes nädalakeseks jätan oma blogi maha, et koguda muljeid suvisest Hispaaniast, imetleda Barcelona arhitektuuri, kõndida ringi cava kodukandis ja hankida ideid toiduvalmistamiseks, et neid siis teiega siin jälle jagada.Kaunist suve jätku kõigile! * kohtumiseni, mu sõbrad! (hisp. k. ja oma nappidest hispaania keele teadmistest ilma Google Translatori abita)
Šokolaadimousse tahhiiniga
Esmalt tuleb alustada sellest, et juba mõnda aega käin imetlemas SEDA imearmast blogi. Võluv oma piltidega ja meeleoludega. Toidupiltide esteetika on midagi, millest naljalt ei väsi.Kuna juba mõnda aega olen takerdunud tahhiini ehk eesti keeles seesamiseemne pasta võrku (kes vähegi võimalik, proovige ära, väga intensiivselt sügava pähklise-õlise maitsega mõnus võie vahemeremaade köögist), siis äratas seal blogis tähelepanu üks tumeda šokolaadi ja tahhiiniga tehtud magustoit. Tundus ahvatlev isegi minusugusele kehvale magusasõbrale (minu maiustamine on tavaliselt 1 tk tumedat šokolaadi päeva jooksul ja sellest täitsa piisab). Ei pidanud pettuma, maitses nii suurtele kui väikestele. Mulle ka. Tahhiini annab tumedale šokolaadile veel lisaks...
Nõgesepirukas, rabarberitšatni, kartuli-ürdipirukad…
… ja mitmed muud hiliskevadised road Oma Maitse juunikuises numbris rubriigis Hooaeg. Püüan pakkuda toiduajakirja vahendusel põnevaid ja hooajalisi toite ka järgmistes numbrites.
Paneme kala põlema ehk ajalehes küpsetatud kala
Kala põletamine ajalehes on vaese mehe suitsuahi.Mina olen ka paraku selles klubis, kel koduõuel suitsuahju ei ole ning seetõttu paneme vahel mõned kalad põlema. Idee on kokku liidetud ühes eestikeelsest kokaraamatust (arvatavasti 100 Rooga, paraku ei suutnud õiget raamatut enam leida) ning Jamie retseptivaramust. Minu mäletamist mööda Jamie märga küpsetuspaberit ei kasutanud, kuid arvan, et see viimatinimetatu peaks olema just heaks filtriks, et põlemisel tekkivaid mittesoovitavaid aineid kalast eemal hoida. Küpsetuspaberi märjaks tegemine aitab samas hoida liiga kiiret küpsemist, tekitades niiske suitsuse auru, mis kalast läbi imbub.Meie olime igal juhul peale esmakordset katsetamist ahvivaimustuses ja oli aeg, kus kurnasime kõiki...
Marineeritud tuulehaug
Täna jõudsin siis ka Linnahalli kõrvale kalaturule ja tuleb tunnistada, et see on üks äraütlemata tore turg. Laupäevahommikused käigud on nüüd edaspidi teada 🙂 Tõime ära muude kalade hulgas ka tuulehaugi. Kusjuures poja nr 2 kohe teadis, et seda kala liigub meil ainult soojal ajal, siis kui vee temperatuur on 10-14 kraadi. Igal juhul oli kala väga värske ning teda oli lihtne puhastada. Seni olin saanud vaid suitsutatud tuulehaugi. Sel korral otsustasin proovida teha praetud ja marineeritud tuulehaugi. Esmalt lõikasin kalast ca 5 cm jupid. Veeretasin kala soola ja pipraga segatud jahus ning praadisin õli ja või segus. Siis ladusin...
Minu Caesari salat
Nonii, on aeg ka oma blogisse see salat lisada, kuna kasvuhoones on rooma salat parajalt suureks kasvanud. Seni meenutasin härdusega Itaalia reisi ja seda, kuidas rooma salat oli maailma kõige kättesaadavam salat ja kilohind oli täpselt 1 EUR. Postituse nimetuses figureeriv lisand “minu” peaks viitama sellele, et see on olnud moodus, kuidas mina seda paljude lemmikut ja väärikat klassikut, mis pärit aastast 1903 või 1924 valmistan (kõik ju teavad seda lugu, kuidas restoranis said kõik toidud otsa ja siis kombineeriti alles jäänud toiduainetest salat, mis maitsest täpselt nii hästi, nagu maitseb Caesar). Kel huvi salati sünniloo vastu, siis infot leiab...
600 toidunautlejat, 300 jänkut ja kaunis suveõhtu
Saigi teoks pealtnäha hullumeelne idee tekitada keset Tallinna linna sadadele inimestele välirestoran. 3. juuniks ilmajaama poolt lubatud tuumatalve naasemine sai peatatud ja selle asemel oli võimalik nautida emotsionaalset ja enneolematut välirestorani keset Tallinna kesklinna. Ma olen lummatud. Ja õnnelik. Ja tänulik, et sellest kõigest õnnestus osa saada. Õnnelik, et leidub inimesi, kes suudavad ja tahavad napilt pool aastat peale oma restorani käimalükkamist ette võtta midagi sellist, mida terve mõistusega inimene ei teeks. Mugavusauku mittelubav ellusuhtumine on nakatav. Lummatud sellest nooruslikust ja nakatavast entusiasmist, mis lubab hullustest unistada ja neid teoks teha. Õnnelik, et meil on nii palju toredaid inimesi toitlustus-...
Salat grillitud suvikõrvitsa, parmesani ja basiilikuga
Selle väga maitsva ja samas lihtsa salati inspiratsioon pärineb taaskord Ottolenghi “Plenty” raamatust. Algne retsepti koosnes värvilistest basiilikulehtedest, grillitud suvikõrvitsast, sarapuupähklitest ja parmesanist. Väikesed mugandused ja lisandid minu poolt ja usun, et lõpptulemus ei jäänud originaalile alla. Vaja on: – värvilisi väikeseid salatilehti – rohelist ja lillat basiilikut – suvikõrvitsat – parmesani – röstitud kõrvitsaseemneid – oliiviõli – soola, pipart – balsamicot ja/või mett Kogused võivad varieeruda ja kombineeri vastavalt oma eelistustele. Esmalt lõika suvikõrvitsast ca 0,5 cm paksused viilud (kui on suurem suvikõrvits, lõika ristipidi seibid, kui aga väike, siis võid pikkupidi “keeled” lõigata. Sega suvikõrvitsaviilud sortsu oliiviõliga ja...
Mündimaitseline maasika-rabarberitort
Selle vanilla custard-tüüpi täidisega koogi jaoks pärineb inspiratsioon Delicious ajakirjast, kus sarnane tort oli tehtud vaarikate ja tüümianiga. Tuleb vaarika aeg, saab ka see kooslus järgi proovitud. Mina ei mallanud oodata ja kombineerisin koogi ümber maasikale-rabarberile ning maitseürdina kasutasin münti. Tuli välja mõnusa siidise olemisega kook, mitte liialt magus. Kogu testgrupp kinnitas, et kõike oli täpselt parasjagu (eelkõige siis magusus) ja kook on väga maitsev 🙂Põhjana kasutasin tavalist poest ostetud valmis muretainast, mida 28 cm läbimõõduga vormi peale kulus 500 gr. Sellega vooderdasin küpsetusvormi põhja ja küljed (küljed soovitan üsna kõrgelt tainaga katta, kuna täidis on alguses vedel ja muidu...