Bubert

Järjekordne nostalgiaga maitsestatud magustoit. Minu ema tegi seda toitu sageli, köögis oli suur kausitäis mõnusalt vahust bubertit ja seal kõrval kirgaspunane kannutäis vitamiinidest pungil jõhvika- või punasesõstra kiselli. Üsna korraliku koguse valmistamise jaoks on vaja 1 l piima, 6 muna, 6 spl mannat, vaniljesuhkrut ja ca kolmveerand klaasitäit suhkrut.Pane piim potti pliidile ja kuumuta kuni keemiseni. Lisa manna ja lase veidi paisuda keskmisel kuumusel. Piima soojenemise ajal eralda munakollased -valgetest ning vahusta munakollased koos suhkru, vaniljesuhkru helekollaseks. Kui piim on tasakesi keema tõusnud, võta esmalt mõned lusikatäied kuuma piima-manna segu ja sega munakollasemassi sisse ning seejärel kalla see mass piima...

Lumepallisupp

Tõeliselt nostalgiline klassika. Vanaema juures maitses see magustoit nii-nii hästi.Kahjuks olid pildil oleva lumepallisupi puhul kasutatud munad talviselt kahvatu munakollasega (kuigi olid talumunad), vanaema tehtud lumepallisupp oli veel erksalt kollase sametise vedelikuga, kus valgete pilvetompsudena sees munavalgevahu pallid. Otseühendus lapsepõlvega 🙂 Vaja läheb liiter piima, 4 muna, 125 grammi suhkrut, üks teelusikatäis vaniljesuhkrut ja sama kogus maisi- või kartulitärklist.Pane munavalged ja -kollased eraldi kaussidesse. Munavalgetele lisa paar supilusikatäit suhkrut ja vahusta korralikult tugevaks vahuks. Aja potis keema piim ja vaiksel tulel olles pane sinna lusikaga munavalgest pallikesi. Lase keeda ühel ja teiselt poolt ning võta siis välja (vahukulbiga on kõige...

Guljash

Kahjuks ei ole ise Ungarisse sattunud, et autentne roog ära maitsta. Samas ütleb koostisaineid vaadates sisetunne, et selles toidus on midagi sellist, mis kindlasti meeldiks. Veidi asja uurides selgus, et guljashiga on nagu paljude teiste roogadega, umbes miljon “autentset” retsepti ringlemas. Igaüks väidab, et tema oma on see õige Ungari variant. Tõenäoliselt on asi selles, et iga Ungari pere tegi seda rooga veidi omamoodi ja nii see variantide paljusus tekkinud ongi. Kolasin veidi veebi avarustes ringi ning leidsin sellise lehe ja retsepti, mis asjaosalite sõnul maitses samamoodi, nagu guljashi kodumail mekitu. Otsustasin proovida ja jäime väga rahule. Praeguseks oleme juba...

Isetehtud pasta

Ei ole midagi lihtsamat ja mõnusamat, kui isetehtud värske munapasta. Kes korra proovinud, see saab aru, mis vahe on hallil jahusel makaronil ja värskelt valmistatud munapastal. Suvisel ajal, kui ürdid peenral kasvamas, polegi mõtet pastakastmega üle pingutada. Piisab kvaliteetsest oliiviõlist, ürtidest (näiteks salveist), küüslaugust ja kvaliteetsest parmesanist. Pasta retsept on väga lihtne (kolmele inimesele):3 muna300 grammi jahu (saadaval on ka spetsiaalne pastajahu, peaks olema “00 tüüpi jahu)Kui neljale inimesele, siis 4 muna ja 400 grammi jahu ja sama loogikaga edasi.Jahust tuleb moodustada pesa ja sinna sisse munad lahti lüüa. Seejärel sõtkuda jahu munaga segamini seni, kuni moodustub ilus ühtlane tainakera....

Pisut patused ploomid

Üks mõnus ploomihooaja magustoit. Parajalt magus ja mõnusalt hapukas. Tasub kindlasti proovida. Inspiratsioon pärineb Ploomi- ja kirsitoidud raamatust. Vaja läheb: igale sööjale 3-4 head küpset ploomi, (fariini)suhkrut igale sööjale 1-2 korralikku supilusikatäit vastavalt sellele, kui hapud on ploomid ja kui magus peaks olema lõpptulemus, ploomimehu, sidrunimahla, Vana Tallinna likööri, võid, vaniljejäätist, mandlilaaste. Tee nii: sulata keskmisel kuumusel pannil hea törts võid (no näiteks veerand või kolmandik pakki), lisa suhkur ja sega kuni suhkru sulamiseni. Fariinisuhkur annab mõnusa karamellise lisamaitse, aga sobib hästi ka tavaline suhkur. Pane või-suhkru segusse ploomid, lisa ploomimahl ja mõnus sorts likööri ka. Kuumuta ploome mõlemalt poolt...

Kukeseenepirukas

Selle retsepti leidsin 100 Rooga sarja Seeneraamatust. Kukeseenepirukat olen ka enne teinud, kuid selle retsepti koostisaineid vaadates tundus, et väärib katsetamist ja sisetunne ei petnud. Väga mõnus pirukas on. Suvikõrvits teeb täidise mõnusalt mahlaseks ning kitsejuust lisab samas parajalt krehvtisust. Kodujuustu pigem jätaksin ära, erinevaid tekstuure ja maitseid läheb natuke liiga paljuks. Selle asemel kasutasin kas ricottat (sulandub nii täidisesse, et pole arugi saada) või siis jätaksin kohupiimalise üldse ära. Tainas: 3 dl jahu, 150 grammi võid, 1 muna, 1 tl soola, 1 tl küpsetuspulbrit. Sega esmalt kuivained, siis lisa või ja muna ning sega ühtlaseks taignapalliks ning suru lahtikäiva...

Tiramisu. See kõige parem :)

Tiramisu retsepte on lõputult palju, variatsioonid algavad keelekese küpsisest ja lõpevad kõikvõmialike marjade ja muu kraami lisamisega. Tiramisu’liste võimalusterohkusest annab tunnistust kasvõi seegi, et hiljuti ilmus Angeelika Kangilt terve raamat, millel nimeks Tiramisu. Kindlasti on mõnus katsetada ka komponeerida. Värsked vaarikad tiramisu lisandina on imehead. Teisalt ei saa üle ega ümber originaalretspti täiusest. Kui kõik maitsed ikka nii hästi paigas ja magusroa enda olemus nii kurgulage paitavalt siidine…mmmm… need meie väikesed igapäevased naudingud.Väga palju retsepte on ka vahukoorega, kuid minu katsetused on ikka jälle tagasi toonud selle kõige autentsema tiramisu juurde, kus mascarpone kreemisus saab õhulisuse vaid munavalgest ja minu...

Tomatiga saiad ehk bruchettad.

See mu üks lemmikuid ka, aga bruchettasid on mõtet AINULT heade tomatitega teha. Ehk teisisõnu siis praegu on just saabunud bruschetta-hooaeg ja tomatid on magusad 😀Paraku sellist maitset, nagu Itaalias kesksuvel tomatitel ehk siis ka nende tomatitega tehtud bruchettadel on, et ole võimalik kusagil mujal 100%-liselt saavutada. Aga no natuke sinnapoole on ka Eestimaistest küpsetest tomatitest tehtud variant. Tee nii: võta kas ciabattat vms itaalia leiva tüüpi küpsetist ja lõika ca 1 cm paksuses viilud. Piserda peale oliiviõli ja pista ahju. Veel parema tulemuse saad, kui röstid saiad grillil. Küpseta kuni krõbedad. Võta ahjust välja ja hõõru küüslauguküünega saiad kokku....

Üks lihtsalt mõnus salat (Nizza salati tüüpi)

Vahel tuleb jälle see kooslus meelde ja siis teeme mõnusa kerge õhtusöögi. Salatisse läheb vaja: erinevaid rohelisi salateid, rebi taldrikupõhjale. sobivad pea kõik salatid, aga eriti mõnus on rooma salat. Sinna peale lõika mõned tomatisektorid. Siis prae võiga värskeid pisikesi kartuleid ja pane salatipadjale. Sinna peale kergelt läbikeedetud rohelised kaunoad. Siis laota salatile tuunikala (suured tükid õlis on kõige parem) ja sektoriteks lõigatud keedetud muna. Hästi sobivad sinna ka oliivid ja põhimõtteliselt võib erinevaid aedvilju lisada vastavalt sellele, mis parasjagu kodust leida on. Salatikaste valmistan nii, et segan oliiviõli (2/3) ja palsamiäädika (1/3). Kastesse lisan veel soola ja mett. Kallan...

Metssearaguu itaaliapäraselt

Idee sellisel moel metssea liha valmistada sain Itaaliast. Toskaana maakonnas on metssiga pea igapäevaselt menüüs, kuna metsanotsusid jookseb seal ka muljetavaldavalt palju ringi (meil õnnestus nendega kohtuda nii meie elamise juures olevas puuviljaaias kui ka autoteede ümbruses). Koostisaineid küll üsna palju, aga tegelikult ei ole väga keeruline valmistada. Julgelt võib mõne komponendi ka asendada või üldse ära jätta/juurde lisada (arvatasti on see ühe Itaalia nonna retsept, kõrvalmajas tehti kõike seda juba veidi teistmoodi). Olen sama retsepti kasutanud nii pastakastmena kui ka ahjupotis koos juurikatega teinud. Hea oli mõlemal korral 😉 Vaja läheb:1 suur sibuloliiviõlica 1 kg metssea liha (kui on...

Grillitud maks ja üht-teist sinna juurde

Grillitud maksa jaoks läheb vaja:Veisemaksa ca 500 grammi, sibularõngaid (mida rohkem, seda uhkem), palsamiäädika kreemi (väga hea on sidruniga variant), veidi mett, rosmariini (kas värsket või kuivatatud), soola ja pipart.Lõika maksalt kelmed ja viiluta hästi õhukesed maksatükid. Hõõru värske rosmariin uhmris peeneks või haki väikesteks tükkideks. Sega rosmariin ja palsamiäädika kreem vedela meega ning pane õhukeseks viilutatud maks ja sibularõngad sinna sisse marineerima (miinumum 1 tund).Grilli maksa koos sibulaga ja ära üle küpseta. Tulemus peaks jääma mitte liiga kuiv, vaid mahlane. Grillimise ajal võib maksa ka marinaadiga kasta. Kui ühelt poolt grillitud, saputa peale soola ja pipart. Hiljem teisele küljele...

Kohupiimakook tikritega

Üks hästi lihtne koogiretsept, mis püsinud läbi aastate menüüs ja mida võib teha nii tikritega, sõstardega, rabarberiga või millega iganes. Kõige paremini sobivad hapud viljad. Minu poiste-meeste üks lemmikuid ühtlasi ka. Taigen: 120 gr võid 250 ml jahu 125 ml suhkrut 1/2 tl soola 1 tk küpsetuspulbrit Kohupiimatäidis: 400 grammine pakk vaniljekohupiimapastat (Alma toru on väga sobiv) 3 muna 125 ml suhkrut Võib lisada ka ca 100-150 grammi hapukoort sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort Tee nii: sega esmalt taigna jaoks vajalikud kuivained ning lisa siis toasoe või. Haki kõik koostisained segamini. Taigen võiks jääda selline purune, ei ole vaja palliks pigistada....