Müslipõhjal ja pohlakattega toorjuustu-kondenspiimakook

Advendiaeg on käes ja vaikselt hakkavad kõik mõtted üha enam jõulude poole nihkuma. Ikka ja jälle tuleb teemaks see, mida jõuluvanalt oodata. Toad täituvad piparkoogilõhnaga ja poelettidel laiutavad järjest rohkem ruumi võttes erinevad verivorstid. Jõulud lähenevad vääramatu jõuga, on siis maa valge või must. Samamoodi kipuvad ka minu köögis kõik toidud suuremal või vähemal määral jõulutoitude pitserit kandma. Ajakirjadesse sai küll juba kuu aega tagasi jõuluroad pildile jäädvustatud, aga ega see tähenda, et kodus jõululõhna detsembris seetõttu vähemaks jääks. Pohlad ja jõulud on minu jaoks omavahel kindla seose moodustanud. Meie metsade rubiinpunane pärl pohl on mari, mis säilib hästi ka...

Jõuluheeringas apelsiniga

Ongi taas käes advendiaeg ja jõuluootus täies hoos. Olla juba nähtud päkapikke ja jõulukuused on linnasüdametes ka ilutsemas ning pimedat aega valgemaks aitamas muuta. Vaikselt hakkab ka köökidesse ja laudadele jõulumaitseid tekkima. Paras aeg esimene verivorst ja jõulukapsas sel aastal ära süüa, et see õige tunne ikka peale tuleks. Kui aga nende ajatute klassikute maitse on jälle meelde tuletatud, võib vahele valmistada ühe pisut pidulikuma ja jõulusema mekiga jõuluheeringa. Jõulude ajal on kõikidel toitudel pidulikum mekk juures ja vürtsidega ei tasu ka koonerdada. Nii on ka selle apelsinimahlas peesitanud heeringaga. Esmalt ehk isegi ootamatu kooslus – apelsin, jõuluvürtsid ja heeringas...

Pannil küpsenud Krakovi vorst ja peekonis porgandid, mida kaitseväes süüakse

See siin on nüüd üks pisut teistlaadi postitus. Asi lihtsalt selles, et juba mõnda aega teen kaastööd “Kaitse Kodu” ajakirjale. Väljaandele, mida loevad kõik need, kes otseselt või kaudselt meie kodumaad teenivad. Muuhulgas võin muidugi rinna kummi ajada, kuna meie pere keskmine poeg on hetkel samade kohustustega hõivatud ning pere vanim poeg kohustusliku teenistuse juba üle-eelmisel aastal läbi teinud. Olgu olukord ükskõik kui ärev ja õppused ükskõik kui pikad, süüa tahavad kodumaad teenistuses olevad mehed ja naised ikkagi, seega ei puudu ajakirjast ka retseptinurk. Ja sinna väljaandesse just väga peenete pipstükkide valmistamisest ei ole mõtet kirjutada. Nii on ka minu...

Taimsed peedi ja punase oa kotletid

Punaseid köögivilju võib oma toidulaule võimalikult sageli sättida, kuna purpursed viljad on kõik tõelised tervisetoetajad. Peet on tõenäoliselt kõige tuntum ja kõige enam eestlaste toidulauale jõudev punase perekonna liige. Peet on sarnaselt teistele punastele viljadele võimas antioksüdant, mis aitab meie kehal noore ja nooruslikuna säilida. Peedile punast värvi andev taimne pigment beetatsüaniin aitab meie keharakke kaitsta vähki tekitavate ainete eest. Peet aitab vähendada südamehaiguste riski, laiendades veresooni ja alandades vererõhku. Peedil on põletikuvastane toime, ta aitab organismi puhastada ja immuunsust tõsta. Peet aitab tõsta ka vastupidavust, mistõttu soovitatakse maratonijooksjatel ja teistel kestvussporti harrastavatel inimestel peedimahla tarvitada. Mahlas leiduvad nitraadid aitavad...

Külluslikud jõulud Viking Line´i laevadel

Jõulutuledes suurlinnad on hästi vahva kogemus, millega saab üsna kiirelt tekitada tõelise jõulutunde. See aeg on just käes, kus pealetükkiva pimeda ajaga võitlemiseks on linnasüdamed jõulutuledesse mähkunud. Kui aga Tallinnas Raekoja platsil käidud ja teisedki Eesti väikelinnad üle vaadatud, võib plaani võtta ühe laevakruiisi Helsingisse või ka Stockholmi, mis on mõlemad kindlasti jõulude ajal avastamist väärt. Viking Line´i laevadega saad lihtsa vaevaga erinevaid kruiise planeerida. Kas siis kiire ühepäevane tiir üle lahe Helsingisse või siis pisut pikem kulgemine ja Helsingist edasi Stockholmi poole. Viking Line´i punased laevad on teada-tuntud oma ülimalt rikkalike buffet-laudade poolest. Mäletan neid esimesi kordi, kui sattusin selle...

Kohvimaitseline banaanikook šokolaadi-pähklikattega

Pimedate pikkade õhtute aeg on paratamatult käes. Ja nagu igal aastal saab ikka ja jälle imestatud, et kui hall ja pime see aeg ikka on. Täpselt samamoodi imestame poole aasta pärast, et kui kui valged ikka ööd on ja kuidas õhtul pimedaks ei lähe. Mis seal ikka, eks peale väikest imestamist tekib jälle harjumus minna tööle/kooli pimedas ja tulla töölt/koolist pimedas. Põletame aga küünlaid, teeme kaminasse tuld, varsti riputame õue jõulutuled, toas aga hellitame end sooja teega ja miks mitte sinna juurde küpsetada üks külluslik kohvimaitseline banaanikook šokolaadi-pähklikattega. Seda kook tasub küpsetada siis, kui puuviljavaagnalt hakkavad sulle taas etteheitvalt otsa...

Kreemine püreesupp röstitud lillkapsast

Püreesupid on meie peres üsna aukohal. Esiteks, kõik pereliikmed lihtsalt armastavad seda ja teiseks teen neid üsna sageli ja põhjuseks on see, et muidu mitte kõige köögiviljasõbralikumad pereliikmed söövad reeglina püreesuppe üsna heal meelel. Peale püreesupi söömist saab pereema jälle köögiviljade söömise lahtrisse ilusa rammusa linnukese joonistada. No ja tegelikult ei ole kõige vähem tähtsam ka see, et reeglina valmivad püreesupid kiirelt, kättesaadavatest ning rahakotisõbralikest toorainetest ja hästi lihtsa vaevaga. Mis sa ühelt toidult veel tahta oskad. Lillkapsas on minu üheks lemmikuks niikuinii. Eelkõige meeldib mulle ahjus röstitud lillkapsas, mis annab sellele viljale mõnusa kergelt röstise pähklise lisamaitse. Pisut oliiviõli,...

Kikerherne-kõrvitsa tagine soojendavate vürtsidega

Päikeseline ja värvikirev oktoober on asendunud tavapäraselt halli ja niiske novembriga. Pimedus poeb uksest ja aknast sisse ning küünalde põletamine on kohustuslikuks kaamose üleelamise teraapiaks muutunud. Samamoodi ka soojad vürtsikad pikalt kokkuhaudunud toidud, mille järgi hakkavad justkui iseenesest neelud käima, kui nukker hall aeg taas uksele koputamas. Keha tundub olevat tark ja annab meile ilusti mõistlikke viiteid, kui vaid oskame teda kuulata ja oleme valmis sisetunde vaiksele, kuid nõudlikule häälele järele andma. Olen mitmel sügisel tajunud väga selgelt seda, kuidas äkki hakkan märkama just soojade vürtsidega toite ning kontrollimatult neelatama, kui kusagil mõne vürtsika hautise pilt ette jääb. Värvikirevad krõmpsuvad...

Erinäolised ja sarnased nagu ühe pere erinevad lapsed. Restoranid Moon, Mantel ja Korsten ning Kolm Sibulat

Meeldiv ja elamuslik restoranikülastus on sündmus, mida me kõik vahel vajame. Aeg iseendale ja neile, kellega koos restorani tuldud. Võimalus endale pisut pai teha või tähtsat päeva meeldejäävalt tähistada. Olla hoolitud ja lasta enda eest hoolitseda, hellitada maitsemeeli ja kogeda uusi maitsed. Anda end aistingute ja naudingute meelevalda. Kes meist seda ei vajaks? Pärast oled jälle pisut parem inimene. Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et meeldejäävaks restoranikogemuseks on vaja päris mitme erineva pusletüki kokkusobitamist. Hea toit, kuid asjatundmatu teenindus või suurepärane teenindus, kuid arusaamatult maitsev toit ei anna mingi valemiga liites kokku plusspoolele jäävat kogemust. Seega tasub alati restorani minnes...

Topelt energiaga kohvi-datli trühvlid

Kahel moel energiat andvad maitsvad magusmõrkjad trühvlipallid on vahepala, mida tasuks ikka käepärast hoida. Hea siis suhu pista, kui kõht kipub veidi tühjaks minema ja hetkel ei ole mahti korralikku toidukorda võtta või ka siis, kui energiatase vajub veidi turgutamist. Kohvitahvlite lisamine energiapallidele annab võimaluse neid põske pista ka kohvijoomise asemel. Nii on tagatud täisväärtuslik suutäis ja samas mõtteerksam olek. Siin energiapallides on kasutatud hästi põnevat uut toodet, mis on kohvitahvel. Just-just! Tegemist on tahkele kujule viidud kohviga ehk kohvitahvliga, mis esmapilgul näeb välja nagu üks tavaline šokolaaditahvel. Üks ports espressot või piimaga kohvi on pressitud väikeseks tahvliks. See tahvel...

Indiapärane tomatikastmes lõhekarri

Küllusliku maitsekombinatsiooniga lõhekarri sobib hästi argiõhtu roaks, kuna valmib vaid poole tunniga ja tegelikult ka üsna lihtsa vaevaga. Vürtsikas tomatises kastmes kiirelt läbi küpsenud lõhe on erksamaitseline ja külluslik roog. Võimalusel valmista tomatikaste värsketest hästi küpsetest tomatitest, kui neid aga käepärast pole, kasuta purustatud tomati konservi. Verevaesed hooajavälised tomatid ei anna roale vajalikku maitsesügavust ja sellisel juhul on konserveeritud tomat parem valik. Juurde paku aurutatud basmati riisi ja köögivilju. Põneva maitsenüansi annavad siin karriroas mustad sinepiseemned. Neid leiab näiteks Umami vürtspoe valikust SIIT. Ei juhtu muidugi midagi hullu, kui need tavaliste sinepiseemnetega asendada. Lihtsalt need mustad täpid annavad toidule omamoodi...

Sinepine lõhe tartar

Imelihtne ja kõigile jõukohane lõhe tartar toob välja värskelõhe parimad omadused. Kuna kala läheb siia roa sisse toorena, siis peaks seeolema eeskujulikult värske ja parima kvaliteediga.   Kui tahad kala värskuses veendunud olla, eelista kindlasti Peetri Lõheäri lõhet, mis on saadaolevatest valikutest parima kvaliteedi ja puhtaima maitsega. Siis võid kindel olla, et tartar saab just selline, mis sööjate seas ovatsioone tekitab. Selline roog sobib hästi ka pidulauale sättida. Eeliseks on see, et roa valmistamine on tõeliselt lihtne ja ei nõua ka märkimisväärselt aega. Seega sobib hästi just siis, kui soovid kiirelt külalistele midagi pakkuda või ei ole mahti pidulaua ettevalmistamisega pikalt jännata. Sinepine lõhe...