Pekingi part on Hiina pealinnast pärit nüüdseks üleilma kuulus hõrk roog, kus pearollis on krõbeda nahaga magusvürtsises marinaadis küpsenud part, mida serveeritakse koos õhukeste pannkookide ja köögiviljade ning maitseküllase kastmega. Vürtsidest kasutatakse pardi maitsestamiseks viie vürtsi pulbrit, aga enne seda pannakse part rippuma ja pintseldatakse teda eelnevalt kas siis mee või siirupiga. Pekingi pardi maitsestamine ja ettevalmistamine on mitmepäevane ettevõtmine ja seetõttu koduköögis selle valmistamine nõuab raudset tahet ja hulka aega ehk siis tõenäoliselt on lihtsam seda spetsiaalsesse restorani sööma minna kui ise valmistama hakata. Tegelikult on aga lihtne lahendus olemas ja Pekingi parti võib leida Kariamarketi sügavkülmaletist. Part on...
Focaccia
Focaccia on mõnusalt õhuline ja pitsiline Itaalia lame leib. Vahel kutsutakse samalaadset saia ka valgeks pitsaks, aga rohkem on see küpsetis tuntud ikkagi focaccia nime all. Ega siin tegemises midagi ülemäära keerulist ei olegi. Paari asja võiks silmas pidada. Esmalt, nagu pärmitainas ikka armastab ta kerkida soojas. Focaccia tainas on võrdlemisi vedel ja seepärast ei pea teda sõtkuma, vaid tainast tuleks neljast nurgast venitada ja siis veidikene tõsta ning vastu kausi põhja kukutada. Oliiviõli lisades ei tasuks koonerdada. Seda võib nii vormi alla, taina peale ja sisse mõnuga lisada. Ainult paremaks see maitse muudab. Focaccia armastab oliiviõli! Focacciat küpsetada tasub...
Lambalihaga hinkaalid Satsebali kastmega
Satsebali kaste on Gruusia köögist pärit sealkandis väga levinud kaste, mis sobib hästi lihaga, aga ka kartuliga ja loomulikult ka lambalihatäidisega hinkaalidega. Kaukasuse maitsed oma kõige ehedamal moel! Keeda satsebalit kohe suurem kogus, sest oht sõltuvusse sattuda on täiesti olemas. Säti seda potikleepsude moel valmistatud hinkaalide juurde, millele on puistatud peale veidi hakitud Kreeka pähkleid ja koriandrit, mis kuuluvad ka kindlasti Gruusia köögi juurde. NIPP! Kui sul pole mahti satsebali kastet ise valmistada, haara koos hinkaalidega poes juba valmiskujul müüdav satsebali kaste. Nii saad loetud minutitega maitsva kõhutäie valmistada. Postitus sündis koostöös VIČI-ga.
Heeringamääre ehk Forshmack
Forshmack või ka vorshmak või vorschmack (heal lapsel mitu nime, eksole) on Juudi, Ida-Euroopa, Saksamaa ja ka Soomega seostatav soolatud kalast või lihast tehtud võileivamääre. Väga sageli just heeringast tehtud. Juba erinev päritolugi viitab sellele, et ringlemas on lugematul hulgal erinevaid variante ja nagu heade toitude puhul ikka leiab paljude retseptide juurest veenva jutustuse sellest, kuidas see konkreetne variant on just see kõige õigem, sest minu vanaema tegi just nii. Vaidlused hõlmavad õuna, muna, valge leiva, kartuli ja paljude teiste lisandite üle vaidlemist. Samamoodi vaieldakse selle üle, kas koostisained püreestada, hakkida või hoopis kahvliga läbi sõela ajades peenemaks töötada. Suure...
Kreemine bataadi püreesupp krõbedate kalapulkadega
Mõnusalt kreemine ja magusa alatooniga bataadi püreesupp on maitsev ja toitev supp ning tavapäraste krutoonide asemel võib siia supile sättida hoopis krõbedaid kalapulki. Nii saad ühe hoobiga kaks kärbest ehk olemas on nii köögiviljaports kui ka kalalisand. Tervislik, lihtne ja maitsev! Mina kasutan sellist kooslust vahel ka emalikuks väikseks vimkaks, sest pere noorim on millegipärast suhteliselt tõrges kala osas, aga Esva kalapulki sööb hea meelega. Nii saan emana vähemalt plusspunktid selle eest, et ühe toidukorraga olen saanud lauale panna köögivilju ja kala ning samas on ka laps rahul ja toidu üle sel päeval ei virise. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Shaksouka lambalihast hinkaalidega
Põhja-Aafrika või Iisraeli (nagu heade asjadega ikka kipuvad kõik seda enda omaks pidama) päritolu shakshouka on just mida sellist, mis maitsemeeled nurruma timmib. Tegelikult küpsetatakse mõnusalt magusvürtsises tomatikastmes valmis munad, aga siin koosluses on munade asemel kastmesse torgatud hoopis lambalihaga hinkaalid. Lambaliha ja vürtsikas tomatikaste sobivad lambalihaga suurepäraselt ja serveeri kindlasti juurde ka saia, sest on olemas oht, et pärast taldrikutäis kastmest saiaga läikima poleeritakse. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Hinkaalid kooreses porru-spinatikastmes
Mõnusalt rammusas kooreses kastmes hinkaalid võtavad veidi šnitti Itaalia köögi pasta- või ravioolikastmetest. Siin kastmes annavad ilusat rohelist värvi veel võis hautatud porrulauk ja spinat, mis aitavad roale vajaliku köögiviljaportsu lisada ja teevad sellest mõnusa kevadiselt rohelise taldrikutäie. Riivi kastme sisse veel parmesani juustu ja puista pisut muskaatpähklit ning tulemuseks on kaste, mis viib lihtsalt keele alla koos hinkaalidega. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Krõbedad kalapulgad muna ja Röstsaiaga
See on lihtne ja mõnus moodus, kuidas kalapulkasid ka hommikusöögilauale sättida. Mõnusalt krõbedad kalapulgad vedelasse munakollasesse dipituna koos röstitud saiaga on igati nauditav kooslus hommikuseks kohvikõrvaseks. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Kaheksajalg omas mahlas ja kolm ideed, mida sellest valmistada
Kaheksajala valmistamist sageli peljatakse ja ei julgeta selle valmistamise riski ette võtta. Tegelikult on õigeid töövõtteid kasutades kaheksajala valmistamine üsna lihtne ja jõukohane kõigile. Ilusaid kaheksajalgu erinevas suuruses ja kaalus leiab Karimarketi sügavkülmaletist. Kaheksajalg tuleks vähemalt päev enne valmistamist tõsta sügavkülmast tavakülmikusse, et ta rahulikult üles sulaks. Kreekapäraselt omas mahlas valmistatud kaheksajala puhul tuleb kaheksajalg esmalt omas mahlas koos köögiviljade ja vürtsidega läbi hautada ja siis marinaadi pista või siis salatisse lisada. Marinaad on üsna klassikaline sidrunimahla, õli, küüslaugu ja ürtidega vahemereline maitsekooslus. Salatis võid kaheksajalale seltsi sättida minikartuleid ja sellerit või siis värskema koosluse puhul kurki, sibulat ja tomatit....
Fish and Chips ehk argiõhtu päästja kala ja friikad
Vana hea klassik, mis ei kuulu küll kõige taljesõbralikemate toitude hulka, kuid mille järele ikka vahel isutab. Krõbedad friikad, paneeritud krõbeda kattega mahlane kalafilee ja tartar kaste – see on kooslus, mida võib nautida koos pere või sõpradega. Loomulikult võib kala ise teha, aga kui argiõhtul selle roa järele isutab, siis tekib kohe küsimus värske kala hankimises ning kala tainas valmistamine on ka pisut põhjalikum ettevõtmine. Esva kalafileepalad on õrna puhta maitsega ja sobivad hästi siia kooslusesse. Kui tahad kergema vaevaga läbi saada, võid kasutada ka sügavkülmutatud friikartuleid, aga väga maitsvad jäävad isetehtud ja kaks korda frititud friikartulid, mille retsept...
Kauss röstitud juurikate, avokaado ja odratanguga
Kuidagi ootamatult on ilmad jahedamaks läinud ja keha annab sellest ka kohe märku ehk siis on isutama hakanud tugevamate ja tummisemate soojade toitude järele. Eks keha ole vahel targem kui meie mõistus ja teadmised ja seetõttu olen õppinud oma isusid usaldama. Sügisvärvides kausitäis on ju igati mõistlik ja maitsev valik. Siin kausis saavad kokku röstitud bataat ja peet, küps ja kreemine avokaado, odratang ja salatiroheline. Kõik selle seob kokku mõnusalt tummise maitsega pähklikreemi ja datlisiirupiga salatikaste, mis siia kooslusesse ideaalselt sobitub. Kastmes kasutasin Nutvila krõmpsuvat India pähkli kreemi, mis on mõnus niisamagi maiustamiseks, aga sobib suurepäraselt ka salatikastmetesse. Magusat maitset...
Hinkaalid pruuni või kastmega
Maitseainetega koos pruunistatud või on väga maitsev kaste Viči lihaga hinkaalidele. Pruun või tekib võis oleva kuivaine karamellistumisel ja seetõttu on pruunil või mõnus karamelline ja pähkline maitse. Siin kastmes on võid pruunistatud koos küüslaugu, tšilli ja rosmariiniga, mis kastmele veel maitselisa annavad. Lõpuks võid lisada veel sidrunimahla, et kastme võist rammusat maitset happega tasakaalustada. Serveeri kastet kuumana ja dipi hinkaale sinna sisse või kalla kuumadele hinkaalidele ja sega kõik läbi. Postitus sündis koostöös Vičiga.