Pasha valge šokolaadiga

Veel mõned päevad ja ongi käes järjekordsed lihavõttepühad. Pasha kui traditsiooniline ülestõusmispühade toit tähistas omal ajal paastuaja lõppu. Vanasti tehti pasha hästi rammus. Samamoodi tegi lapsepõlves üsna rammusat pashat ka minu ema ja mäletan hästi, et umbes poole tüki peal kiskus süda juba veidi läikima 🙂 Nüüd, mil eelnev paastumine väga levinud ei ole, võib pasha veidi vähem rasvase teha, kuid kindlasti ei ole see praegugi mingi dieettoit. Pühadevääriliselt maitsev on kohupiimane magusroog ikkagi. Suhkrut võib ka julgelt veidi vähem panna, siintoodud retsept on pigem selline klassikalise magususega. Kes vähem magusat armastab, võib piirduda ainult valgest šokolaadist ja puuviljadest tuleneva...

Kevadiselt kerge Pho supp riisinuudlitega

Sümpaatselt tervislik ja väga maitsev supp, mis sobiks oma koostisainetelt imehästi kevadtalvise puhastuskuuri jaoks. Originaalis serveeritakse Vietnami köögist pärit kuulsat Pho suppi koos toorete veisefilee lõikudega, mis küpsevad kuuma puljongi toel kergelt läbi, kuid taimse toidu austajad võivad seda suppi valmistada ka täiesti ilma liha lisamata. Maitsev jääb see mõlemal juhul ja tervislikest komponentidest on supp lausa pungil. Umbes pöidlasuurune jupp värsket ingverit, koorituna ja peenelt tükeldatuna 5 küüslauguküünt, purustatuna 2-3 tähtaniisi 1 kaneelipulk 6 tera nelki 1,5 l köögivilja- või veisepuljongit (parim on isekeedetud variant, kui aga aega puljongit keeta ei ole, sobib kasutada ka näiteks Vietnamese Choice sarjast...

Pavlova granadillikastme ja kiiviga

Märtsikuises Oma Maitse ajakirjas oli lähema vaatluse all eksootiline passionivili. Kes proovinud, see teab, et tegemist mõnusa hapuka viljaga,mis kui loodud magustoitudele särtsu lisama. Klassikaline Pavlova kook saab hapuka kiivi ja granadilli toel hoopis uue elu. Magusa ja kreemise koogiga tekitab magushapu ja rikkalik lisand imelise koosluse ning kes seni on maasikatega Pavlovat oma lemmikuks pidanud, maitsku kindlasti ka seda kooslust. Imeline! 6-8-le 5 suurema muna valget 2,5 dl suhkrut 1 spl tärklist 1 tl valge veini äädikat 1 tl vanillisuhkrut 3 dl vahukoort 200 g toorjuustu, toasoojana 2 sl suhkrut 3 kiivit, koorituna ja tükeldatuna 2 granadilli, sisu eemaldatud...

Uus raamat “Kiired hommikusöögid”. Lihtsad kohupiimasaiad ja troopiline pähkli-seemnemüsli uuest raamatust

Hommikusöök on oluline! Tõenäoliselt mäletame seda mantrana kõlanud tõdemust juba lapsepõlvest nii ema kui vanaema suust kuulduna. Õnneks ei ole aeg kõiki tõdesid kummutanud ning ka hetkel võime samamoodi korrata, et hommikusöök on päeva kõige olulisem toidukord. Mul on hea meel teada anda, et värskelt on trükikojast saabunud minu uus raamat, kus teemaks just hommikusöögid. Raamatu nimigi ei vaja lahtiseletamist ehk “Kiired hommikusöögid” viitavad just täpselt sellele, mis raamatusse talletatud on. Eks meil kõigil on aastate jooksul välja kujunenud rutiinsed hommikused toimingud ning samamoodi ka hommikused toiduvalikud. Argipäeva hommikuks midagi, mida kiirelt ja mugavalt valmistada saab. Pühapäeva hommikuks veidi põhjalikum...

Keedetud munad tonnato kastmes a la Liina

Mõned toidud kõnetavad kohe ka väga valjul häälel. Üheks selliseks konksuks, mille pikemalt mõtlemata alla neelasin, oli Liina (just seesama peastpehme LIINA) poolt eelmisel kevadel välja visatud pardimuna tonnato kastmes. Kodused ja külalised võivad tunnistada, et seda rooga satub meie lauale ikka päris sagedasti. Eriti kui parasjagu on Kopra Karjamõisast värske kogus ilusaid värvilisi kanamune, pardi- või hanemune saabunud. Võluv on see kooslus oma toimivuse ja samas valmistemise lihtsuse tõttu. Nii et tänud idee eest! Tonnato kaste: 2 dl paksemat head majoneesi 200 g tuunikala õlis (koos õliga) paar anšoovisefileed (kord oli anšoovis otsas ja asendasin kilufileega – toimis väga...

Tiigerkrevetid suvikõrvitsaspagettidega

See roog on tõeliselt vahva avastus. Kiire ja kerge. Klassikalise krevetiroa – krevetid spagettidega – spageti rolli on astunud kevadiselt kerge suvikõrvits, kes krevettidele igati väärika seltskonna pakub. Ei hakka siinkohal üldse väitma, et suvikõrvitsapasta maitseb samamoodi kui tavaline pasta. Loomulikult on suvikõrvits hoopis teisest ooperist kui tummised spagetid. Samas maitseb see sellegipoolest hõrgutavalt hästi. Eriti neile, kes niikuinii köögiviljausku. Valmistamise puhul teeb rõõmu see, et roog valmib tõepoolest loetud minutite jooksul. Krevetid kiirelt pannile ja ära, sinna asemele mõneks minutiks suvikõrvitsaspagetid, mõni minut ja toit ongi serveerimisvalmis. Voila! 400 tiigerkreveti sabasid, tooreid ja koorituna 3-4 küüslauguküünt 2 keskmise suurusega...

Mundris kartulid kreveti-kodujuustukastmega

Ahjukartulid on meie pere mugavusroog. Selline lihtne variant, kui pistad kiirelt kartulid ahju, vahepeal toimetad rahulikult muid asju ning siis veidi enne kartulite valmimist, nii umbes 45 minuti pärast, segad valmis ahjukartulite jaoks sobiva kaste. See on just sedasorti roog, mille puhul toiduvalmistamisse panustamine on üsna pöördvõrdeline sööjate rahuloluga ehk siis reeglina tekitab kodujuustutäidisega mundris ahjukartul alati sööjates rõõmsa elevuse. Esmalt tuleks ahju pista kartulid. Ahjukartulite valmistamine on lihtne. Ühesuurused kartulid tuleks esmalt korralikult pesta, siis kahvliga kooresse mõned augud torkida, koor õliga kokku määrida, veidi soolahelbeid peale puistata ja siis ahju pista. Küpsemise aeg sõltub kartulite suurusest, keskmiselt tuleks...

Midagi tõeliselt head köögiviljasõpradele. Ahjupaprika ja -baklažaan, määrdena ja salatina

Mingi kindla ettemääratusega liiguvad isud kevade lähenedes tummistelt lihastelt pajaroogadelt järjest enam kergemate ja köögiviljasemate toitude suunas. Revideerisin eile oma köögiviljavarusid ja pidin nentima, et olen päris agaralt ja mingi kummalise sisemise tungi toel endale korraliku kuhja erinevaid köögivilju kokku tassinud. Tegelikult ei ole mul selle vastu küll vähimatki. Üheks ajaproovile vastupidanud köögiviljaroaks on aga kujunenud ahjus rösitutd baklažaani, paprika, sibula ja küüslauguga salat või määre. Üheks lemmikuks juba mitmendat aastat on mul olnud ahjus röstitud paprika, baklažaan, sibul ja küüslauk. Imeliselt lihtne valmistada ja samas sõltuvusttekitavalt hästi omavahel toimiv kooslus. 1 keskmise suurusega baklažaan 2 punast paprikat, seemned ja...

Suvikõrvitsaga pizzapõhi

Tean vähe lapsi, kes ei armastaks pizzat. Minu kolm last ei ole siinkohal erandiks ja neil päevil, kui pizzat koju tuua või ise valmistada, on rahulolev mõmin laua ümber garanteeritud. Üks lastest suudab tegelikult vajadusel pizza ka otsast lõpuni ise valmis teha ja pean tunnistama, et sugugi mitte kehvemini, kui ma ise. Tavaliselt on meil pizzapäevadel laual kaks sööki – üks siis laste rõõmuks ja meeleheaks, ise aga eelistan pizzale ikkagi midagi muud. Ei ole ma liiga suur saialiste sõber. Seetõttu pälvis suvikõrvitsapõhjal pizza kohe mu tähelepanu. Seda sööks isegi. Ja seda söövad ka lapsed. Seega universaalne toit – ühtaegu...

Ahjuräimed kahel moel. Tomatikastmes ja salvei-juustuga küpsetatuna

Kohe-kohe on käes Eesti Vabariigi aastapäev ja nii nagu igal aastal, tuleb ka AD 2015 katta 24.veebruraril laud, et pidulikku päeva väärikalt tähistada. Räim on meie rahvuskalana üsna kindel valik, kui midagi ürgselt eestipärast lauale otsida. Maitsev ja mõnus on räim niikuinii ja  miks siis mitte leida räimele kindel koht ka pidupäevamenüüs.  Siin on kaks erinevat räimerooga – üks räim tomatikastme all küpsetatud ja teises roas flirdib meie rahvuskala veidi võõramate lisandite ehk siis salvei ja sinihallitusjuustuga. Mõlemad räimeroad valmivad kiirelt ja maitsevad samas hõrgult. Kes vähegi kalasõber, see oskab hinnata. Räim tomatikastmes Räim tomatis on selline mõnus nostalgiaroog, millele...

Jäine kook kama ja jõhvikatega

Vabariigi sünnipäev on juba mõne päeva pärast saabumas ja see on aeg, kus menüü muutub kord aastas erakordselt kiluseks ja kamaseks. Ei ole erandiks ka see aasta ning juba järgmisel nädalal saame tähistada taas meie väikese ja armsa riigi aasta võrra vanemaks saamist. Veebruarikuise Pere ja Kodu vahel ilmuva Pereköögi retseptide valik usaldati seekord mulle ja idee oli pakkuda välja kooslusi, mis on meile ühtpidi tuttavlikest toorainetest, kuid samas väikese vimkaga. Sinnasamasse paigutus ka jäine kook kama ja jõhvikatega. Selle koogi puhul on võluv vamistamise lihtsus ja kiirus. Vabalt võib koogi juba mõni päev varem valmis teha ning siis õige...

Kalmaarid kahel kiirel ja lihtsal moel. Rõngaste ja rullidena.

Kalmaarid on siinmail teenimatult vähe tähelepanu pälvinud mereannid. Meie meri küll kalmaariparvesid randa ei kanna, aga see ei tohiks probleemiks olla. Sinimerekarpide, krevettide, austrite ja muude mereandide puhul peame ju sama puudujäägi ees olema. Kalmaarid on, kusjuures, teiste mereandidega võrreldes ka ühed rahakotisõbralikumad ja minu isikliku arvamuse järgi väga-väga maitsvad. Boonuseks on see, et valmistada on neid ülilihtne ja road valmivad väga kiirelt. Mõni aeg tagasi sai blogisse kirja ka väga maitsva tomatikastmes ja kalmaarirõngastega linguni retsept, mille leiab SIIT. Seekord sai aga valmistatud kalmaarirõngaid kikerhernejahu paneeringus ning pipraseid rullis kalmaare. Mõnusad ja maitsvad mõlemad! Kalmaari on meie kaubandusest juba...