Pashakook ehk kohupiima-puuviljakook beseekatte all

Jagan siin üht mõnusat pashast inspireeritud retsepti, mis sattus minu kätte tänu ajakirja Oma Maitse lugejakirjale ning retsepti autor on Jana Jaaksalu. Nimelt ilmub igas Oma Maitse numbris mõni vahva lugejate poolt saadetud retsept, mille teostus tuleb siis ajakirja poolt. Selle koogi küpsetasin ja pildistasin Jana saadetud retsepti järgi läbi mina ning julgen küll väga soovitada. Jana ise kirjutab, et ta pole suurem pashasõber, kuid sellist kooki sööb küll meeleldi. Meie oleme küll pashasõbrad – ka siin blogis on olemas näiteks SEE martspanine pasha – aga seda kooki sõime ikkagi suurima heameelega. Jagan siis ka siin seda toredat ideed 50 g...

Brittide lihavõttepühasaiad Hot Cross Buns

Kelmikad kuklikesed, millel ristimärk on tegelikult vana Inglismaalt pärit traditsioon ja neid saiakesi küpsetati eelkõige lihavõttepühadeks. Tegelikult on tegemist imemaitsva ja üsna klassikalise rosinakukliga, mis ka meil hästi tuntud. Veidi eripärasemaks teeb Hot Cross Buns´id aga viimistlus aprikoosimoosiga, mis muudab saiakesed kaunilt läikivaks. Kindel lemmik pere noorimate seas, samas leidub väheseid suurigi, keda jätavad külmaks värsked rosinasaiad. 300 ml piima 50 g võid 500 g jahu + ca 75 g risti tegemise jaoks 1 tl soola 75 g suhkrut veidi õli 30 g presspärmi või 11 g kuivpärmi 1 muna + 1 munakollane, lahtiklopituna 100 g rosinaid 1 apelsini riivitud...

Itaalia lihavõttepühade pirukas Torta Pasqualina

See mõnus pirukas on Itaalia traditsiooniline lihavõttetoit. Arvestades, et juba selle nädala lõpus on käes kevadpühad ehk lihavõtted, siis tasub ühe võimaliku toiduna pidulauale just sellist tervislikkusest pakatavat pirukat kaaluda. Kelmikalt kevadvärviline pirukas on igati tervislik ning sobilik talvest väsinud keha rauavarusid täiendama. Ricotta ja spinati kooslus on ajatu klassika, mis toimib ka selle piruka sees veatult. Erksad munakollased muudavad selle piruka eriti kelmikaks. Pirukas valmis taustal olevas punases kausis. Emile Henry savist nõud on kuumakindlad ja sobivad seetõttu ka ahjus kasutamiseks.  500 g pärmi-lehttainast 500 g spinatit (kas värsket või külmutatud), peeneks hakituna 3-4 küüslauguküünt, hakituna 500 g ricottat...

Taaskord sõltuvuse küüsis. Maroko või Iisraeli sabatitoit. Tomatiga hautatud valge kala.

No vahel tabab mind küll süütunne, kui mind kusagile külla taaskord kutsutakse ja siis ma pererahva suurepärased retseptid jälle oma kööki kandin, aga… Ka seekord läks sedamoodi. Lahke pererahvas kutsus jälle külla ja kuna ühe täiesti s-u-u-r-e-p-ä-r-a-s-e kalaretsepti saladustesse mind pühendati, siis siin ma otsapidi olen. Ise olen täiesti sõltuvusnähtudega – täna suutsin sedasama kala kolmel söögikorral päevas tarvitada – ja kardan, et homme võib samas rütmis kulgeda. Kui ühes roas kohtuvad koriander, tomat, küüslauk ja valge kala, siis on muidugi üsna keeruline libastuda. See retsept ei ole erand. Niii lihtne, nii maitsev ja toimiv! Peresõpradel külas käies sain juba...

Mõned kooslused, millest ei väsi. Salat suitsulõhe, kartuli ja munaga

Klassikaline kooslus, mis toimib aastanumbrist ja kuuseisust sõltumata. Mahlane kuumsuitsulõhe koos keedetud muna ja krõbeda koorikuga praekartuliga – see on kooslus, mille puhul võid selle mõneks ajaks küll unustada ja siis uuest avastades imestada, et küll kõlab ikka hästi kokku. Tegemist sooja salatiga, mille valmistamiseks ei ole vaja liiga pikaks ajaks kööki sulguda. Salat valmib mõne kiire minuti jooksul. 400 keedetud ja kooritud kartuleid 4 muna, poolpehmeks keedetuna 300 g kuumsuitsulõhet Salatirohelist Punast sibulat Rohelist sibulat Soola ja pipart Sinepikaste: 1 sl sinepit 1 sl vedelat mett 3 sl sidrunimahla 10 sl oliiviõli Kastme tegemiseks sega omavahel mesi, sinep ja...

Klassikust nostalgiline õhuline hapukoorekook jõhvikakattega

Hapukoorekook on minu jaoks täielik nostalgiakook. Miks see nii on, võib lugeda SIIT. Arvata võib, et selle imelihtsa ja samas ülihästi toimiva koosluse algne lugu räägib nii kasinast valikust. nõuka-aja piiratud võimalustest ja perenaiste erakordsest nutikusest. Tulemus on imetlemist väärt. Üldjoontes koosneb koogi õhuline vahekiht, mis ei jää sugugi alla uuema aja hõrkudele toorjuustu- ja mascarponekookidele, vaid hapukoorest ja munavahust. Tõeline köögimaagia! Ikka jälle kipub juhtuma nii, et meisterdan erinevaid mitmekihilisi ja üle keskmise keerulisi kooke ja ükspäev tuleb see hetk, kus ideed on otsas ja kodused külmkapivarud ka kasinad. Arvake siis, millise koogi poole sel hetkel taas pöördun. Võid,...

Pähklileib ja seemneleib. Täiesti jahuvabad ja väga maitsvad

Taaskord alustan sellest, et olen tööga seotult paleotoitumise teemasse veidi lähemalt sisse vaatamas. Nagu paljude asjadega: mida lähemalt näed, seda elavam huvi tekib. Nii läks ka paleotoitumisega. Mitte küll puhtalt, aga võimalusel katsetan ka enda peal. Tulemused on üsna üllatavad ja seda ikka positiivse poole pealt. Kel huvi paleotoitumise teemaga tutvuda, võib piiluda SIIA. Kõige suurem mure on seotud ehk sellega, et kogu leiva-saia-küpsetiste nimekiri tuleb kriitiliselt üle vaadata. Kuna kogu teravili, muuhulgas ka igasugused hernejahud, tatrajahud jms, on toidusedelist välja arvatud, siis esmapilgul tundus, et leivast loobumine saab küll ületamatuks takistuseks. Olen nimelt viimased aastad katkematult ise leiba küpsetanud...

Eriti tervislik maius. Datli-kookose-sidrunipallid

Selle maiuse idee ulatub tegelikult aega, mil olin teles ühe kokasaate juht ning kokasaate külaliseks oli Aet blogist http://maitseelamused.blogspot.com/. Saates tegime muuhulgas ka üht imelihtsat maiust, mis koosnes vaid kahest komponendist – datlitest ja kookosest. Olles nüüd veidi oma tööga paleotoitumise teemaga seotud, kerkib sealt kaks suuremat küsimust üles. Esmalt – kuna kogu teravili on toidusedelist välja arvatud, siis tuleb leida uus lähenemine kõikvõimalikele küpsetisele alates leivast kuni kookide-keeksideni välja. Teine teema on maiused. Suhkrule tuleb samuti asendus leida ning eelistatud on võimalikult naturaalsed magustajad. Mesi, puuviljad ja muud looduslikult magusad toidud on vägagi hinnatud. Datlid kui eriti magusad viljad, on...

Pastat igale maitsele – klassikaline spaghetti carbonara, kerge brokkoli-tšilli fusilli ja väikese vimkaga vodka penne

Pasta on ilmselgelt mugavustoit. Just selline argipäevaõhtuse lauakatmise mure leevendaja, kui taaskord, murekorts kulmude vahel,  läbi supermarketi toidumaailma lendad ja kõik kiired valikud peas läbi lased. Neli mehepoega, kellest kaks teismelised (loe: üsna täitmatud) vajavad igal õhtul toitu. Kokatädi identiteet kipub vägisi peale end suruma. Sellistel hetkedel on mure leevendajaks sageli just pasta. Aastate jooksul on mõned lemmikud välja kujunenud, mida saab kiirelt ja väikese vaevaga valmistada ja mille puhul puudub oht, et keegi jälle nina kirtsu tõmbab ja söömise asemel toidu sonkimisele keskendub. Aegumatu klassik spaghetti carbonara ja täiesti ilma kooreta Midagi meestele. Penned kergelt vürtsikas ja veidi viinases...

Kuidas lastele legaalselt lillkapsast sisse sööta ehk pizzapõhi lillkapsast

Tõenäoliselt on suurem osa emadest katkunud ühel hetkel juukseid laste toitumise teemal. Õnnelikud, kel sellelaadseid probleeme. Lohutust pakub vaid see, et teiste emadega rääkides tulevad sageli välja samalaadsed mured. Teades üht-teist tasakaalustatud toitumisest ja vaadates seda, mida lapsed sööma on nõus ja millest nad kategooriliselt keelduvad, vajub vahel ikka must murepilv pea kohale. Elu on õpetanud veidi kavaldama – igasugused püreesupid, kotletilaadsed, pannkoogid jms võimaldavad päris edukalt sinna muidu mittesöödavaks tunnistatud toiduaineid peita. Lambaliha sõid lapsed väga isukalt, kui sellest tehtud grillpihvid hamburgeriks vormisin jne jne. Köögitrikid on arvatavasti iga tegevema arsenalis ja keegi võiks kunagi nendest raamatu kirjutada. Päris...

Rootsi kaerahelbepallid havrebollar. Imelihtne ja väga maitsev avastus

Eelmise nädala vahva avastus oli minu jaoks Rootsi köögist pärit havrebollar ehk kaerahelbepallid. Lugu ise selline, et korraks kiirelt Rootsis käies ja lastele poest midagi kaasa haarates jäid näppu ümmargused pallid, mille sisust mul liiga palju aimu ei olnud. Tõstsin korvi paar erinevat varianti. Ostu põhjuseks eelkõige see, et oleks kodus lastele väike kingitus lauale panna. Neid havrebollareid maitsma hakates tabas meid meeldiv üllatus. Mõnus ja tuttavlik kaerahelbemaitse oli seal pallikeses väga mõnusas koosluses kommilaadseks suutäieks saanud. Laualt kadus külakostiks toodud maiused väga kiirelt. Õnneks on meil olemas kõikvõimas Google ning veidi otsides ja oma tolmunud Rootsi keele oskuseid meelde...

Märtsikuu esikaanestaar. Soe kikerhernesalat peekoni ja ohtra küüslauguga

See salat on täpselt seesama, mis ilutseb märtsikuise ajakirja Oma Maitse esikaanel. Meie jaoks mõnus avastus, mis maitseb hästi mõnusalt ning mille valmistamise võib jätta vabalt ka tööpäevaõhtusse, sest valmimiseks on vaja tõesti mõned loetud minutid. Katsetada võib ka erinevaid kooslusi – peekoni asemel kas vürtsikat chorizot, salaamit või hoopis suitsukala/-kana kasutada. Võib muidugi valmistada ka üldse ilma lihata. Parmesani asemel võib kasutada kitse- või fetajuustu jne. Kombineerimisvõimalusi jagub ohtralt ja näpuga koostisainetes või kogustes järge ajada ei ole küll vaja. Salatis on peaosas kikerherned. Kui tahad veidi kergemat varianti, võid kogu koosluse tõsta otse pannilt salatipadjale. 150 g peekonit...