Maitsev suvine salat, kus noored kartulid saavad endale seltsiks külmsuitsulõhe, keedetud muna, suvemagusad aedoad ja loomulikult veel värsket kurki ja redist, mis on suvel pea kohustulikud salatikomponendid. Suvel on selline salat mõnusaks kiireks vahepalaks või õhtusöögiks ja eriti nauditav on see siis, kui kurgid, oad või ka kartulid juba oma peenralt korjatud on. Meil lisandub veel see pluss, et ka kanamunad tulevad enda kanadelt. Viči külmsuitsulõhe koos munaga annavad salatile toekust ja nii polegi midagi muud enam juurde vaja pakkuda. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Beseekattega punase sõstra kook kondenspiimaga
Sageli teenimatult alahinnatud punane sõstar on selgelt minu üheks suvelemmikuks. See mõnusalt särtsaka happesusega mari annab kookidele, jookidele ja hoidistele nii nauditava iseloomu. Punasesõstratarretis on meil üheks lemmikuks hoidiseks ja angervaksasiirupile olen hakanud ka punast sõstart lisaks panema. Just et hapukat maitsenüanssi lisada. Aga eelkõige on punane sõstar ikkagi väga mõnus koogimari. Olgu selleks siis Juubelitordi pulbrist tehtud SEE imelihtne kohupiimakook või siis pisut rohkem nikerdamist nõudes beseekattega ja kondenspiimaga punase sõstra kook, mis ka üheks suvelemmikuks. Vaatamata sellele, et kook koosneb kolmest kihist, ei ole tema valmistamine ülemäära keeruline. Lihtsale tavalisele muretainale tuleb peale eelküpsetamist sättida kondenspiimast ja munakollastest...
Poké kauss kirevate köögiviljade, kiirmarineeritud lõhe või krevettidega
Poké kauss on alati hea lahendus, kui on soov pilkupüüdva, tervisliku, mitmekülgse ja väga maitsva toidukorra järele. Meil on Poké kausi erinevaid variatsioone sageli menüüs ja lisaks valmistamise lihtsusele saab siin edukalt ära kasutada näiteks eelmisest päevast järele jäänud riisi. Lisades kaussi erinevaid köögivilju koos Ponzu kastmes kiirmarineeritud lõheviilude või kiirelt pannilt koos küüslauguga läbi käinud krevettidega ja viimistledes kausitäit Kikkomani Poké kastmega, on tulemuseks silmailu ja maitsenaudingut pakkuv toidukord. Poké kaste ongi spetsiaalne kaste, millega saab lihtsa vaevaga kausitoidu erinevad komponentide maitse ühte siduda ilma, et peaks ise hakkama kastet kokku segama. Kikkomani Poké kastmes meeldib mulle tema mõnus...
Uputatud munad küüslaugujogurti ja tšilliõliga
Çılbır (hääldus chil-bir) on Türgist pärit küüslaugujogurtiga ja tšilliõliga serveerutud uputatud munad. Süüakse seda koos saiaga, millega saab munakollase, jogurti ja vürtsika tšilliõli segu kokku riisuda. See on mõnus ja tõhus hommikueine vahelduseks omletile või hommikupudrule. Suvisel ajal maal lisandub meil veel see, et kanamunad saab otse pesast tuua ehk siis munad on oma kanadelt ja ülimas värskuses. Lisaks veel ilusa sügavkollase rebuga. Munade pošeerimine on teema, mis ei kipu alati õnnestuma ja seetõttu seda sageli ka peljatakse. Samas on mõned nipid, mida kasutades peaks tulemus üsna lollikindlalt õnnestuma. Üks nipp on see, et nõruta muna enne pošeerimist sõela peal,...
Kanapelmeenid tomatikastmes parmesani juustuga
Mõnus kooslus, kus Viči kanalihaga ja õhukese taignaga pelmeenid kümblevad tomatises kastmes ja toekus on lisamas ajatu klassik parmesani juust. Puista peale veel värsket basiilikut ja nirista veidi oliiviõli ja ongi valmis alati maitsev itaaliapäraste mõjustustega toitev taldrikutäis. Pelmeenid võid sinna kooslusesse kas keeta või valmistata potikleepsu ehk pot stickers meetodil esmalt pannil õli sees praadides ja siis samal pannil väheses vees kaane all hautades. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Ahjukartul lõhe ja kodujuustu täidisega
Taaskord üks lihtne ja alati toimiv kooslus, kus mundris ahjukartulile on täidiseks kodujuust ja külmsoolalõhe. Juurde võid pakkuda veel keedetud muna ja toitev mõnus õhtu- või lõunasöök ongi valmis. Meil on mundris kartulid erinevate täidistega sagedasti menüüs. Mundris kartul piltlikult valmistab end ise ehk siis lükkad kartuli ahju ja mõneks ajaks unustad selle. Täidiseks saab kombineerida erinevaid lemmikuid. Mulle meeldib just soolakas külmsuitsulõhe koos kodujuustu ja munaga. Hästi lihtne ja alati toimiv kooslus. No ja suvel ei saa salata, et värske soolakurk kulub sinna taldrikutäiele ka igati ära. Ja maitselisa annavad kapparimarjad, mis on kala juures ka alati õigustatud lisand....
Polaarleib soolalõhe, mädarõikakreemi ja kiirmarineeritud kurgiga
See võileib on meil sageli laual ja eriti nüüd suvel, kui kurki saab otse kasvuhoonest. Kiirelt sidruni- või laimimahlas marineeritud kurk koos mädarõikakreemi ja õrnsoolatud lõhefileega on hästi mõnus ja maitsev kombo. Tulemuseks on toitev hommikuvõileib, kus polaarleivale määritud särtsakale mädarõika-toorjuusukreemile on sätitud kiirmarineeritud kurki ja Viči õrnsoolalõhet. Viimistluseks veel vutimuna ja toitev, maitsev ning ka silmailu pakkuv võileib ongi valmis. Vutimuna keetes soovitan lähtuda väga täpsest keetmise ajast ehk siis parajalt kreemise sisuga vutimuna saad 2 minutit ja 40 sekundit mune keetes. Mina kasutan selleks telefoni taimerit, nii on kõige lihtsam õiges küpsusastmes muna saada. Ja peale keetmist kiirelt...
Viči skumbriafileed erineval moel
Viči on turule tulnud uute põnevate toodetega. Nimelt on Coopi sügavkülmaletist võimalik leida kolme erineva maitsestusega skumbria- või siis teisisõnu makrellifileed. Skumbria ongi makrelli teine nimetus ja näiteks Vahemeremaades nimetatakse sama kala ikkagi makrelliks. Saadaval on kolm erinevat maitset ehk BBQ tšilli, sibulamaitseline ja paprikamaitseline. Toode on hästi kvaliteente juba fileeritud ja jääb valmistades mahlane ja maitsev. Toode on küpsetamisvalmis ehk siis esmalt tuleks toode rahulikult üles sulatada (soovitavalt eelmisel päeval juba sügavkülmast tavakülmikusse tõsta) ja siis võib seda valmistada kas grillil, pannil, ahjus või kuumaõhufritüüris. Hea on seda näiteks suvisel ajal maakodus või suvilas sügavkülmas hoida. Nii saad lihtsa...
Itaaliapärane köögiviljasalat röstitud paprika, krutoonide ja ürdise salatikastmega
Praegu on see õnnis aeg, kui kõikidele köögiviljadele on tulnud õige maitse ja nii võibki end unustada noori õrnu kurke või suvemagusaid tomateid nautima. Siin itaaliapärases salatis on kokku kombineeritud suvised viljad koos krõbedate krutoonidega. Paprika puhul oleks hea see kas pannil, ahjus või grillil eelnevalt üle röstida, nii jääb paprika maitselt magusam ja nauditavam. Paprikat võid röstida grillil järekuumusel, ahjus või ka pannil. Röstitud paprikalt koori koor ja viiluta ta siis suupärasteks tükkideks. Krutoonide valmistamiseks sobib hästi tahke sai (nt ciabatta). Rebi see lihtsalt väikesteks tükkideks, piserda oliiviõli ja vähese soolaga ning rösti ahjus krõbedaks ja kergelt kuldseks. Kõik...
Prantsuse bistroosalat kana ja noorte kartulitega
Suvisel ajal, kui hakkavad noored kartulid valmima, on neist väga mõnus prantsusepärast salatit teha. Komponente ei ole siin palju, samas on kooslus veatu ja maitse tõeliselt nauditav. Lisaks kartulitele säti salatisse salatirohelist, rohelisi ube, kana, keedetud muna ja krõmpsuvat redist. Kana puhul kasuta kas grillkana või siis ka pannilt kiirelt läbi praetud kanafileed või -kintsuliha. Hästi sobib siin ära kasutada ka eelmisest päevast järele jäänud grillitud- või ahjukana. Samamoodi saad kartulitena kasutada eelmisel päeval keedetud kartuleid, millele lase lihtsalt pannil õli sees kuldsed põsed praadida. Aedubadele piisab, kui neid mõne minuti jooksul soolaga maitsestatud vees keeta ja siis kiirelt külma...
Ponzu kastmes hakkliha paprika ja basiilikuga
See on lihtne ja maitsev kausitäis, kus meie tavapärane hakkliha saab aasiapärase vormistuse ja võib oma mõnusa maitsekombinatsiooniga tõeliselt üllatada. Võtmerollis on siin Ponzu kaste, mis oma hapukassoolase maitsekombinatsiooniga annab hakklihale hoopis uue värvingu. Köögiviljadest lisa paprikat, aromaatset basiilikut, küüslauku, ingverit ning särtsu lisavat tšillit ja üllatav ning maitsemeeli paitav kooslus ongi loetud minutite jooksul pannil kokku kombineeritud. Soolase maitse tasakaal timmi paika sojakastet lisades. Nii Ponzu kastme kui sojakastme leiad ikka Kikkomani valikust. Postitus sündis koostöös Kikkomaniga.
Kraadivabadest Jaanijookidest ja sellest, millist toitu millise õluga sobitada
Jaanipäev on kohe käes ja vaatamata sellele, et erakordselt kuiv juunikuu on jaanilõkke tegemise suure küsimärgi ja tuleohu valgusesse osutanud, et jää jaanipäev ka sel aastal tähistamata. Nii on! Ja sellise kuumusega on teisalt mõnus vaid hetkeks kustuva päeva hääbumist ja siis peatset taasärkamist jälgida. Päikeseloojangud ja -tõusud on praegusel ajal ilusad. Neid olen oma maakodus mitmel ööl jälginud. Tuppa paistev kuma viib lihtsalt une ära. See valgete ööde aeg on praegu võrratu! Nii, nagu paljudes kohtades tuleb sel aastal veidi jaanilõkke idee ümbermõtestada, on samamoodi olnud juba mitmel aastal muutumises ka jaani- või üldisemalt suvejookide teema. Kui muidu tähendas...