Taimne hautis mungoa ja köögiviljadega

Oad, herned ja läätsed on ühed tänuväärsed koostisained erinevates hautistes ja karrilaadsetes roogades. Kui läätsed keevad üsna kiirelt pehmeks, siis suurem osa ubasid vajab päris pikka keetmise aega või siis eelnevalt leotamist, et nad kiiremini pehmeks hauduksid. Erandiks on siin mungoad, mille keetmine võtab aega vähem kui pool tundi ja ei vaja mingit eelnevat leotamist. Seega, täiesti sobiv tooraine ka argiõhtuks, kui ei ole mahti pikalt toidutegemisega tegeleda. Mungubasid leiab poest juba päris hästi. Minu omad olid pärit Prismast ja pakend nägi välja SELLINE. Oad ise on aga tillukesed rohelised terad, mida saab väga edukalt ka idandada. Siin hautises saavad kokku...

Hautatud võioad küüslaugu ja vürtsidega

Võioad (i.k. butter beans) on olnud minu viimase aja üks lemmikuimaid oaliike. Hästi tore, et lõpuks on võimlaik võiube juba üsna lihtsalt leida tavapoodides ja sageli nii konserveeritud kui ka kuivatatud kujul. Viimasel juhul tuleb muidugi valmis olla päris pikaks leotamise ja keetmise protsessiks, küll on aga ettevõtmine tulemust vääristav. Samas, kui on soov kiirelt neid mahlaseid ja mahedaid ube nautida, siis tasub poeriiulitelt otsida konserveeritud võiube. Võioad on pehme kestaga ja jahuse tummise sisuga maheda maitsega oad, mida võib kasutada erinevates salatites, suppides, hautistes, pajaroogades või valmistada neid oapasteeti või hummuselaadset leivakatet. Tänu pehmematele kestadele annavad võioad tulemueks kreemja...

Soojad ahjuleivad kodujuustuga. Argiõhtu päästjad

Aasta 2019 on nüüd igati pikalt ja pidulikult sisse juhatatud ning kõik pidustused pidutsetud. Asine argipäev on taas tagasi. Sellega koos ka igapäevane paine teemal mida ma täna süüa teen. Ideaalis võiksime me ju kõik nädalavahetusel supid ja kastmed valmis keeta, päevade järgi portsjonitesse jagada ja siis iga päev paraja koguse kapist võtta, aga, tunnistan ausalt, minu jaoks on jäänud selline filigraanne planeerimine ja ettemõtlemisvõime tabamatuks suuruseks. Ju olen liialt impulsiivne oma toiduotsustes ning lasen end liialt hetkeinspiratsioonidest kanda. Kui aga jälle on see hetk käes, et pere korisevate kõhtudega õhtul kokku kogunenud ning ühtegi eelnevalt valmistehtud toiduga karbikest külmkapist...

Vürtsikad hirsipätsikesed kikerhernestega

Peale jõulude ja aastavahetuse loendamatuid pidusööke ja külaskäike/külaliste võõrustamisi on nüüd aeg pidude lainelt taas maanduda ja argirütmis hingama hakata. Ausalt öeldes on juba mõnda aega meeles mõlkunud kergemad, lihavabad taimsed toidud, mis pikka pidusöömingute aega aitaks nüüd pisut vaheldust tuua. Nii on vist paljudes kodudes hetkel aukohal kergemad road suppide, salatite ja taimsete toitude valdkonnast. Sinnasamasse paigutuvad ka hirsi- ja kikerhernepätsikesed, mis on mõnus vaheldus lihatoitudele, olles samas parajalt toitev, mõnusalt vürtsikas ja taimsetest valkudest pungil. Hirss on üldse ehk teenimatult varjusurma vajunud teravili. Paljudele meenub hirsiga vaid sinakashall vesine ja mõrkjas puder lasteaiast või koolisööklast ning ühtegi helget...

Sidrunimaitselised kodujuustupontšikud pohlakastmega

Pontšikutel on minu jaoks lapsepõlve lõhn ja maitse. Vahel ikka juhtus nii, et ema või vanaema tõstis kastruli tulele, kuumutas seal paraja koguse õli, segas vahepeal kiirelt taina valmis ning valmistas siis pontšikuid. Tuba oli hetkega magusat lõhna täis ja lapsed seisid kõik pliidi juures järjekorras. Tavaliselt said pontšikud enne otsa, kui oleks olnud võimalus midagi lauale tõsta. Koguse suurendamine ei andnud palju paremaid tulemusi ja ikka oli hiljemalt tunni aja pärast värskete küpsetiste taldrik jälle tühi. Kõige klassikalisemad olid muidugi kohupiimapontšikud. Lihtsa retseptiga käepärastest koostisainetest – muna, kohupiim, jahu, sooda. Maitsesid aga vaatamata lihtsusele imehästi ja sinna peale riputatava...

Jõuludeks sobivad liharoad koos punase veini kastmega. Rostbiif, lambaliha ja punase veini kastmes hautatud veis.

Jõulude aeg on see, kus kõik hõrgumad road tuuakse lauale ja kokku ei hoita millegagi. Iga perenaine ja toiduvalmistaja teab, millega oma lähedasi hellitada ning kellele millise hõrgutisega hinge pugeda. On minulgi mitmed pidulauale sobivad hoidised just jõululauda ootamas. Kindlasti ei puudu laualt ka hõrgud liharoad ning vahelduseks tavalisele seapraele võib pidulauale sättida veiselihast rostbiifi, noore lamba lihast valmistatud mahlast lambapraadi või ka tummises vürtsises kastmes pehmeks hautatud veiseliha. Kõik igati maitsvad ja mõnusad road, mille valmistamine ei ole liialt keeruline ja mille puhul üheks eelduseks on parimad koostisosad. Liha järele tuleb minna kas turule või parimatesse poodidesse, aga muus...

Jõulumaitseline õuna-jõhvika krõbedik glöggiga

Krõbedik on tõeline mugavusküpsetis, mis peaks olema jõukohane kõigile neile, kes suudavad ahju sisse lülitada ja sahtlist kausi välja võtta. Sega lihtsalt ained omavahel segamini, tükelda õunad, lao kõik õiges järjekorras vormi ja küpseta valmis. Tulemuseks on aga imemõnus krõbeda kattega ja mahlase sisuga magustoit, mis lausa sunnib lisaportsu järele haarama. Pisut eriliseks ja ilmselgelt jõulumaitseliseks teeb selle vormi õuntele lisatud glögi, mis aitab kogu maitsebuketi tuntavalt jõuluseks muuta. Krõbe kaerahelbekate on aga klassika, mis ei tohiks kedagi külmaks jätta. Eriti kui juurde pakkuda vanillijäätist või -kastet.  Jõulumaitseline õuna-jõhvika krõbedik glögiga Kogus: 6-8-le 700 g õunu, tükeldatuna 200 g jõhvikaid...

Jõuluvürtsidega kihiline tarretis

Panna cotta on itaallaste maitsev kingitus magusamaailmale ja see koorene tarretis kuulub kindlalt klassikaliste magustoitude raudvarasse. Vanillimaitseline koorene tarretis lausa küsib enda kõrvale hapukat lisandit ja nii võib jõulude ajal kooresele kihile sättida seltsiks jõuluvürtsise pohlakihi, mille saab lihtsa vaevaga Biotta metspohla mahlast valmistada. Koorene panna cotta koos magushapu ja parajalt vürtsika tarretisekihiga on tõeliselt maitsev kooslus ning seda sobib pakkuda ka pidulikul jõuluõhtul magusroana.  Jõuluvürtsidega kihiline tarretis Kogus: 4-6-le Koorene panna cotta kiht: 3 dl 35%-list koort 1 dl 10%-list koort 2-3 sl suhkrut 1 vanillikaunast kraabitud seemned 3 lehte želatiini Pohlakiht: 2,5 dl Biotta metspohla mahla 2 lehte...

Küpsetamata jõulumaitseline kodujuustu ja valge šokolaadi kook pohlakattega

See jõulumaitsetest küllastunud kook on nagu lõiguke Lumivalgekese muinasjutust – valge kui lumi, punane kui veri ja must nagu eebenipuu. Tegelikult on see ilusate kontrastsete jõuluvärvidega ja väga maitsev kook, mis sobib hästi jõulude ajal pidulauale sättida või ka muul ajal maiustamiseks. Siin koogis on koogipõhjaks purustatud piparkoogid ja katteks pohlad, mis aitavad kergelt kodujuustult soolakust ja valgest šokolaadist magusust saanud vahekihile maitsva ja jõulumaitselise raamistuse luua. Suvisel ajal võid valmistada sarnast kooki šokolaadiküpsistega ja peale sättida kas maasika-, vaarika- või suvemarjadest tehtud katte. Koogi valmistamine on hästi lihtne ja mugav ning ei nõua isegi ahju sisselülitamist. Vaja on vaid...

Tatrajahust gluteenivabad piparkoogid ehk Kai piparkoogid

Jõulud on ukse ees. Veel viimane nädalavahetus enne pühi suunab kõik mõtted eelseisvatele pühadele. Kes veel piparkooke ei ole jõudnud küpsetada, siis nüüd oleks küll viimane aeg tuppa piparkoogilõhn tekitada. Retsepte liigub ringi igasugu erinevaid ja lisaks klassikalistele piparkookidele võib katsetada toortatrajahust piparkooke valmistada. Jäävad igati maitsvad ja mõnusad, lisaks veel märkimisväärselt tervislikumad, kui klassikalised piparkoogid. See retsept jõudis minuni eelmiste jõulude ajal, kui ühes jõuludeks saadetud kingipakis oli lisaks piparkookidele ka retsept. Iseenesest väga suurepärane mõte – saad kohe ära proovida, kas piparkoogid meeldivad ja kui meeldivad, siis võib kaasapandud retsepti kohe oma lemmikretseptide kausta köita. Täpselt nii tegin...

Värviline ja kiirelt valmiv salat kinoa, peedi, porgandi ja seemnetega. Sobilik salatipõhjaks erinevatele lisanditele

Ei ole vist kellelgi olemata need päevad, kui õhtu saabudes kõht näljast nurisemas ning alles siis saabub esimene hetk mõtlemaks, mida süüa teha. Vaatamata sellele, et tänu kõhus tekkinud vaakumile hakkab tekkima külmkapi tühjaks söömise tunne, tiksub kusagil mõistuses jätkuvalt korralekutsuv mõte, et lisaks pelgale kõhutäitele võiks see toidukord olla ka täisväärtuslik ja toitaineterikas. Teate ju küll seda süütundest läbi imbunud emotsiooni, kui kõht on täis kiiruga näljaga esimesi ettejuhtuvaid palu kahmates. Üheks päeva (või õhtu) päästjaks võiks olla värvikirev maitsev salat, kus saavad kokku köögiviljad, kinoa ja erinevad seemned. Kõik täisväärtusliku toidu kategooriad on ilusti täidetud. Lisaks sellele võib...

Pehme piparkook õunakastmega ja kreemise toorjuustu-kondenspiimakattega

Mõnusalt lihtsa valmistuskäiguga pehme piparkook, mis hoolitseb selle eest, et tuba ikka korralikult jõululõhna täis saaks. Mahlasust lisab sellele piparkoogile õunakaste, mis aitab küpsetist ka järgmisel päeval mahlasena hoida (eeldusel, et seda muidugi järgmiseks päevaks ikka jätkub). Omapärase vürtsika maitsebuketi eest hoolitsavad aga tavapärased jõuluvürtsid ning üllatusesinejaks on Bambu kohvijook, mis aitab pisut sigurimõrkjat mõnusat maitset lisada. Viimistlemiseks määri koogile kondenspiima ja toorjuustukreemi, mis oma kreemise maitsega aitab kroonida jõuluvürtsidest pungil küpsetist. Serveerida sobib seda pehmet piparkooki aga imelistelt Liisu Arro imelistelt taldrikutelt. Jõuluaega sobib imehästi SEE korrallpunane taldrik lindudega sarjast. Üks minu kindlaid lemmikuid! Ja no loomulikult sobivad kõik...