Grillitud pardi rinnafilee maasikakastmega

Saabunud on maasika hooaeg. Täna lahendasin just kastitäit maasikaid, mida mu naabrinaine mulle Lõuna-Eestist üllatusena tõi ja koduse menüü alapealkiri oli seetõttu “100 toitu maasikast”. Toidublogijate temaatika on ka sujuvalt rabarberiteemadelt maasikateemadele lülitunud. Ei ole minagi erand ja kuna oli plaanis grillil teha pardi rinnafileed, siis sai seltsiliseks pardile valmis keedetud maasika-apelsini kaste väikese tšillise lisandiga. Pardist ja maasikast said päris head sõbrad. Pardi rinnafilee on üks äraültemata tänuväärne materjal grillimiseks. Ei mingit eelnevat marineerimist ja kogu valmistuskäik on ka lihtsamast lihtsam. Tulemus samas mõnusalt hõrk, mahlane, kergelt suitsune ning tarbitav nii soojalt kui ka jahtunult fileerides ja salatisse-leivale pannes....

Dolma ehk täidisega viinamarjalehed

Alustaks seda postitust selle tõdemusega, et olin veel mõnda aega tagasi arvamusel, et dolma on viinamarjalehte keeratud täidisega toidu nimetus. Peale Türgis käiku olen targem – dolma võib olla igasuguse täidetud köögivilja nimetus (enim levinud variandid on täidetud paprika, pommu ehk baklažaan, suvikõrvits, tomat). Peamiselt täidetakse riisiga või lambalihaga või ka mõlema nende seguga nagu näiteks SIIN täidetud paprikate retseptis. Minu kodus riiulil olev laheda nimega raamatu “Stuffed wine leaves saved my life” autori Nadia Suwalha tädi sõnul ei ole olemas köögivilja, mida ei ole võimalik täita. Ja teeb seda elegantselt kurgiga, porgandiga, pastinaagiga jne. Türgipäraselt on kogu selle loomingu...

Vürtsidega ja koores hautatud šampinjonid

Väga-väga maitsev moodus seeni valmistada. Minu seeni mitte eriti armstav elukaaslane fännab seda toitu ka täiega. Retsept on pärit taaskord Nami-Nami Pille Gruusiateemalisest kokakoolist, nagu ka pommu-kartulihautis.Vaja läheb:500 gr šampinjonevõidsoolamusta pipart2 dl vahu- või kohvikoort3 tera nelki6 tera musta pipart1 kaneelikoor3 loorberilehtehakitud värsket petersellihakitud värsket tilliKeera kõik vürtsid (kaneelikoor, nelk, pipraterad, loorber) marli sisse.Puhasta seened ja lõika viiludeks (suuremad šampinjonid umbes kolmeks-neljaks), väiksemaid seeni olen mina tervelt hautanud.Pane pannile või ja prae seeni paar minutit. Maitsesta soola-pipraga.Kalla peale koor ning pane koore sisse marlikotike vürtsidega. Lase madalal kuumusel haududa 45 minutit. Kui tahad koore kokku keeta, siis ära kaant peale...

Pommuhautis kartuliga

See pommust (tuntud ka baklažaanina) tehtud roog oli Nami-Nami Pille korraldatud Gruusia koolitusel minu üks lemmikuid. Vürtsikate koores hautatud šampinjonide kõrval. Mõlemat toitu olen nüüdseks mitu korda teinud ja kavatsen ka edaspidi teha.Külalistele pakkudes on positiivne tagasiside ka alati garanteeritud ja seetõttu olen jaganud lubadusi, et panen need retseptid ka blogisse. Ja lubadusi tuleb pidada. Tegemist on väga mõnusa mahedamaitselise hautisega ning pommule omaselt on roa väljanägemine pöördvõrdeline toidu maitsega. Ahjus küpsetatud pommul on hallikirju viljaliha, mida esteetiliselt pildile saada on suhteliselt võimatu.Hautise jaoks läheb vaja:2 keskmise suurusega pommut2 kartulit1 hakitud sibul1 paprika (kasutan punast, et veidi erksat värvi lisada,...

Valges veinis aurutatud karbid

Et kõik ausalt ära rääkida, pean alustama sellest, et käisin täna väga vahval üritusel Solarise keskuses. Teemaks siis alkoholivabad kokteilid ja mul oli õnn osaleda žürii töös, et 30-st kokteilist oma lemmikud välja selekteerida. Maitseid oli põnevaid ja intrigeerivaid, seetõttu oli ka valiku tegemine üsna keeruline. Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida…Kuna kõik kokteilid serveeriti jääga ja ma olin hommikuse söömaga, siis kella kuueks, kui kokteilide degusteerimise maraton lõppes, oli mu sisemus täiesti härmas ja hambad külmast plagisemas. Kiire käik Solarise toidupoodi ja kindel soov õhtusöögiks midagi soojalt söödavat kaasa haarata. Ja mida saaks samas kiirelt valmistada. Värsked sinikarbid...

Siidised taskurätikud pestoga…

… ehk Mandilli de Seae al Pesto ehk Nii Lihtne Ei Saa Üks Toit Olla.See on umbes sama lihtne ja sama võrratu kooslus kui pasta Aglio e Olio. Tervitused siinkohal Liinale, kes oskab häid ja lihtsaid asju hinnata. Tuleb nentida, et maitsetäius ei nõua sugugi päevapikkust pingutust köögis. 15 minutit (maksimum) on täiesti piisav.Selle suurepärase pasta komponendid on:– värske munapasta (eelista värskeid lasagne lehti, sealt ka see siidirätiku motiiv. Sobib ka tagliatelle või pappardelle)– värske pesto– hea parmesan– veidi vettEi olnud ju keeruline 🙂Täiusliku tulemuse jaoks soovitan kindlasti värske pesto ise valmis keerutada. See on lihtne, vajadusel näpunäiteid saad selle...

Isetehtud vanillisuhkur

Igaks juhuks esmalt selgituseks – vanill = vanilje ja on looduslik. Vanilliin on sünteetiline järeleaimatud vaniljemaitseline aine.Ma ei mäleta, kust kunagi selle nipi kõrva taha panin, aga ülimalt nutikas on see lihtne tegevuskäik küll. Igal juhul on mul sellest ajast alates kapis ka purgike isetehtud vanillisuhkruga. Kes saanud kunagi maitsta naturaalse vanilli maitset, see teab, et igasugused sünteetilised ja vähekvaliteetsed vaniljesuhkru asendajad on õige asja hale vari. Poest ostes tuleks vaadata, et vanillisuhkur oleks kindlasti naturaalsest vanillist ning tasub hinnata tumedate täppidega suhkrut. NB! Vanilliini nimeline aine on sünteetiline ja kui on vähegi võimalust, siis soovitan eelistada naturaalset maitsestajat.TEisalt on...

Pistaatsiamartsipani puruga maasikakook

Selle koogi üks ja ainuke inspiratsioon pärineb Stockmannist, kust leidsin mõnusalt neoonrohelise Odense martsipanimassi. Pistaatsiamaitselise (paraku küll koostises liiga palju pistaatsiapähkleid ei ole, aga no mis sel mandlimassil maitselgi viga on). Ette nähtud küll kookide kaunistamiseks (tuubikujulises kiles), kuid minul tekkis kohe vastupandamatu soov seda kusagile koogi sisse panna. Katsetasin maasikakoogiga. Tundus, et punane ja erkroheline tekitavad vähemalt kauni välimuse. Maitstes tuli tunnistada, et ka ka sisu oli täiesti 10 punkti vääriline. Pistaatsiapähkli ja mahlase maasika duo ei jätnud norimiseks ruumi. Väärika panuse andis veel koogi sisse peidetud ja pistaatsiarohelisse massi peidetud rabarber. Tegelikult võib sama kooki teha ka tavalisel...

Hiidkrevetid apelsinimahla ja sortsu tekiilaga

Tuleb tunnistada, et mu blogis on ebaproportsionaalselt vähe mereanni-teemalisi postitusi võttes arvesse minu pikaajalist kirge nimetatud tooraine vastu.Natuke on see tingitud solidaarsusest blogi lugejate vastu – tean liigagi hästi, milline närvesööv ettevõtmine võib olla meie kaubandusest soovitud mereandide leidmine. Tallinnas elavatel inimestel on ilmselge eelis. Siit vahel veel midagi leiab (Stockmann, Kaubamaja, Solaris ja Prisma – seda nimekirja järgides päris tühjade kätega ei jää). Selle roa pildil olevad hiidkreveti sabad pärinevad Stockmannist – külmutatud, kuid koorega, toored ning sabas olev soolikas ja juba ilusti välja urgitsetud. Üks lemmikutest on värskelt pressitud apelsinimahlas, tekiilasärtsuga ja kergelt tšillised hiidkrevetid. Sellised hapukad-tulised ja...

Raberberitšatni

Retsept ilmus Oma Maitse 2010 juunikuu numbrisRabarber oma hapuka maitsega sobib lisaks magusatele toitudele ideaalselt ka lihakõrvaseks. Selles rabarberitšatnis on koos indiapärased maitsed ning india köögile omaselt on see skaala päris lai. Seetõttu sobib tšantit lisada suhteliselt vähe maitsestatud toitudele, näiteks vaid soola ja pipart saanud grill-lihale. Liiga palju konkureerivaid erinevaid maitseid võivad tekitada maitsemeeltes segaduse. Vaja läheb:4 dl hakitud rabarberit1 väiksem punane sibul1 dl (pruuni) suhkrutpöidlasuurune jupp riivitud värsket ingverit2 küüslauguküünt50 ml valge veini äädikat½ tl kaneeli¼ tl jahvatatud tšillipipart½ tl jahvatatud vürtsköömneidSoovi korral kas rosinaid, kuivatatud kirsse või kuivatatud jõhvikaidPane potti suhkur, valge veini äädikas, ingver, kooritud ja...

Kartuli-ürdipirukad

Retsept ilmus Oma Maitse 2010 juuninumbrisca 10 väikest pirukatKuigi elame kartulivabariigis, siis kartuli maitsestamises ei ole me siin paraku liiga suurt loovust üles näidanud. Peamiselt figureerib till ja roheline sibul. Seega oleks aeg see viga parandada. Üks viimase aja suurimaid maitseüllatajaid on olnud värske koriandri ja kartuli sobivus. Leidsin selle idee Afgaani köögist, hiljem avastasin, et ka Vene köögis segatakse kartulile seltsiliseks koriandrit. Tekib veidi ootamatu ja väga nauditav maitseduo. Kartulirahvas, nagu me oleme, peaks kohe kindlasti avardama oma lemmikmugula kasutusvõimalusi ning ka teisi maitseürte proovima. Eriti, kui lõpptulemuseks on sedavõrd hästi sobiv kooslus. Tainas250 ml jahu0,5 tl soola50 ml...

Ürtidega marineeritud kanafilee salat värskete aedviljadega

Retsept ilmus Oma Maitse 2010 juunikuu numbris4-6 portsu Hästi mõnus kerge värske salat, mis oma koostisosadega sobib kergeks eineks iseseisvalt või siis ka tugevama toidukorra eelroana. Ürtidega marineeritud ja grillilt kergelt üle käinud kanafilee täiendab suurepäraselt värskete aedviljade mahlasust. Sellisel moel valmistatud kanafilee maitseb ka lastele väga hästi. Marinaad kanale 2 kanafileed Marinaad: 100 ml oliiviõli 3 spl sidruni- või laimimahla 2 küüslauguküünt purustatud Korralik peaotäis erinevaid ürte 3-4 liiki (nt tüümian, petersell, till, basiilik, koriander, salvei, karulauk, münt) peeneks hakitud Värskelt jahvatatud musta pipart 1 peeneks hakitud punane tšillipipar (soovi korral) Pane kanafilee kahe kile vahele ja rulli-tambi tainarulliga...