Alustama pean sellest, et Olde Hansa restorani teavad vist küll kõik tallinlased, kuid sinna satutakse üsna harva. Samas jääb alati Raekoja platsilt läbi minnes ka Olde Hansa silma ja sageli ka kõrva. Ma ise käisin viimati seal ikka mitmeid aastaid tagasi ja kui nüüd küsida, et miks ma sinna vahepeal läinud ei ole, siis võtab see korraks kukalt kratsima. Ju on põhjuseks see, mingil kummalisel moel tundub see olevat suunatud Tallinna külalistele ehk siis mitte kohalikele. Kui nüüd järele mõtlema hakata, siis päris nii see ei ole ehk siis elamust, põnevat toitu ja nauditavat etendust koos killukese ajalooga saab sealt...
Luksuslik magustoit. Vaarikasorbett proseccoga
See on hästi lihtne ja samas suurepäraselt toimiv elegantne dessert, mille puhul on vaid kaks koostisosa. Õrn marjane hapukasmagus sorbett ja roosa prosecco. Sorbett kujutab endast puuvilja- või marjapüreest ja suhkrusiirupist tehtud külmutatud magustoitu, mida külmutamise ajal ühtlaseks vahustatakse. Sorbetile lisatakse vahel ka alkoholi, mis aitab vähendada jääkristallide teket ja anda maiusele siidisema konsistentsi. Siin magustoidus kasutatud sorbetiks SEE LaMuu vaarika-prosecco sorbett, mis sobib hästi ka veganitele ehk siis jäätis on täistaimne. Et aga küll küllale liiga ei tee, siis võib pokaali või klaasi sätitud sorbetile peale kallata veidi SEDA Casa Canevel roosat proseccot. Casa Canevel elegantne ja delikaatse erksa...
Kihiline magustoit musta leiva puru, jõhvika toormoosi ja kohupiimavahuga
Lihtne ja samas alati toimiv kooslus, kus kohev kohupiimakreem saab endale seltsiks hapuka jõhvika toormoosi ja röstitud kaneelise musta leiva puru. Toormoosina võid kasutada ka mõnest teisest soovitavalt hapuka alatooniga marjast tehtud (toor)moosi, seega piilu oma sügavkülmasahtlisse ja ka näiteks vaarika toormoos võib selles koosluses väga maitsva etteaste teha. Eesti Vabariigi sünnipäev läheneb ja nüüd võid osaleda oma mustast leivast tehtud pidutoidu fotoga Eesti Pagari fotokonkursil. Eesti Pagar korraldab veebruaris piduliku fotokonkursi ilusamate Mustast leivast tehtud toitude leidmiseks! Konkurss toimub 6.-24. veebruar, mil kõik on oodatud saatma pilte enda lemmikust retseptist, mis sisaldab Eesti Pagari Musta leiba. 3 parimat saavad auhinnaks...
Kilupirukas rukki-kartuli muretainast põhjal
Eesti Vabariigi aastapäev on lähenemas ja see on tähtpäev, mil saavad taas Eesti köögi alustaladeks olevad kilu, kartul, must leib ja kama taas au sisse tõstetud. Üks pidulauale hästi sobiv pirukas on kilupirukas, kus saavad kokku rustikaalsele kartuli-rukkijahust muretainapõhjale sätitud võis hautatud porru ja soolakas kilu, mis pirukale mõnusa vürtsise maitsenüansi annab. Selle seob kõik kokku koore-munasegu ja serveerides võib pirukale sättida ka keedetud muna. Meie hea tuttav muretainapõhi saab rahvusmugulat kartulit ja meile igiomast rukkijahu kasutades hoopis teise mõõtme. Kes proovinud on, need väidavad, et maitset on sellises muretainas oluliselt rohkem kui tavapärases variandis. Tervislikkuse argument tuleb ka lisaks,...
Võileivatort musta leiva, suitsukanakreemi ja munavõiga
Võileivatordid on alati hea mõte, kui on vaja pidulauda katta. Maitsevad hästi ja pakuvad ka silmailu. Selles tordis on kombineeritud erinevates kihtides munavõi ja suitsukana-toorjuustukreem. Vahekihtideks on must leib, mis on lausa kohustuslik, kui katta Eesti Vabariigi pidulauda. Valmista võileivatort mõni tund varem, kui plaanid seda lauale panna. Nii saavad maitsed omavahel sõbraks saada ja tort parajalt tõmmata. Eesti Vabariigi sünnipäev läheneb ja nüüd võid osaleda oma musta leiva toidufotoga Eesti Pagari fotokonkursil. Eesti Pagar korraldab veebruaris piduliku fotokonkursi ilusamate Mustast leivast tehtud toitude leidmiseks! Konkurss toimub 6.-24. veebruar, mil kõik on oodatud saatma pilte enda lemmikust retseptist, mis sisaldab...
Suupisteleib heeringa ja munasalatiga
Mõnus kerge suupisteleib, kus röstitud leivale ja heeringale annab krõmpsuva vahekihi munasalat kurgi ja redisega. Selliseid võileibu võid pakkuda argipäeval suurema einevõileivana või siis pidulikematel puhkudel väiksematel leibadel ja suupistetena. Krõmpsuvad ning mahedamaitselised redis ja värske kurk koos tummise keedumunaga sobituvad soolaka heeringaga imehästi. Postitus sündis koostöös Viciga.
Värvilised suupisteleivad Herne- ja peedikreemi ning musta leivaga
Eesti Vabariigi aastapäev on lähenemas ja vaikselt võib hakata mõtteid sättima ja kätt harjutama meie Eesti sünnipäevalaua katmiseks, et seda sündmust väärikalt tähistada. Pidulauale sättimiseks sobivad hästi värvikirevad ja maitseküllased suupisteleivad, kus mustale leivale sätitud rohelise herne- ja peedikreemi ning erinevaid lisandeid. Üsna neutraalse maitsega köögiviljakreemidele sobivad mitmed erinevad lisandid, nii et igaüks võib enda lemmikkombo ise välja töötada. Siin retseptis on lisatud külmsuitsuforelli, kilu ja heeringat, aga kui sa kalasõber ei ole, võid sarnaseid suupisteleibu teha ka suitsukana, singi, seente või ka juustuga. Maitsev, pidulik ja pilkupüüdev jääb see vaagnatäis igal juhul. Eesti Pagar korraldab veebruaris piduliku fotokonkursi ilusamate...
Kreemine spinati püreesupp kartuli ja munaga
Püreesupid on meie peres alati aukohal olnud ja aastate jooksul on välja kujunenud erinevad lemmikud. Üks kindel lemmik on porru-kartuli püreesupp, aga samas olen järjest sagedamini selle asemel teinud spinati püreesuppi kartuliga, kuhu on mõnus keedumuna veel seltsi sättida. Kõik pereliikmed söövad suurima heameelega ja küsivad tavaliselt ka lisa. No ja lisaks mõjub see mõnus roheline värv täiesti teraapiliselt. Eriti veel praegu, kui kevadeni veel aega on, aga silm ihkab juba kevadroheluse ja värskuse järele. Koostisosade kombineerimisega võid täitsa rahulikult ise veidi loominguline olla. Supipõhjaks sobib nii sibul, küüslauk, porru ja roheline sibul ehk siis vabalt võib see olla ka...
Lambakarree röstitud paprika salati ja chimichurri kastmega
Olen juba maininud, et aeg-ajalt astun ikka läbi KariaMarketist. Täpsemalt kirjutasin sellest SIIN postituses. Ehk siis jätkuvalt astun ikka KariaMarketist läbi, et oma varusid täiendada. Alati oleks hea enne selle poe külastamist oma sügavkülmikusse ruumi teha, sest väga palju tavapoe valikust erinevat kraami müüakse just sügavkülmutatuna. Täiendades oma sügavkülmavarusid on niimoodi lihtne ja mugav igapäevast toiduvalmistamist planeerida. Kui nüüd sellest rääkida, et mis mind ikka ja jälle sinna poodi tagasi on viinud, siis kindlasti on see tavapoodidest erinev ja oluliselt laiem valik ja väga hea hinna ka kvaliteedi suhtega tooted. Suurepärane valik on nii liha- kui kalatooteid ning mereande. Kohati...
Suitsukanasalat selleri ja maisiga
Kuigi tänane ilm on jälle parajalt tuisune ja tuuline, on peale pidusööminguid järjest sagedamini lauale hakanud sattuma pisut kergemad toidud. Ju liigub kõik ikka vaikselt kevade poole ja täna on näiteks see päev, kui üle pika aja tõuseb päike taas enne kella üheksat hommikul ning loojub peale kella nelja õhtul. Justkui väike asi, aga üle tunni aja valget aega juba juures. Ja millegipärast on hakanud keha küsima kergemate einete järgi. Näiteks suitsukana, selleri, õuna ja maisiga salati järgi. Kerge krõmpsuva olekuga suitsukana ja õunaga salat, mis sobib hästi kergeks vahepalaks või ka röstsaia katteks. Siia salatisse sobib hästi ka tükeldatud...
Vürtsikas kastmes Korea krõbekana
Aasta on nüüd ilusti taas käima joostud, aasta depressiivseimgi päev üle elatud ja taas tuleb nentida, et “mida ma täna süüa teen” teemad on aktuaalsed ka aastal 2023. Üheks heaks mõtteks võiks olla Korea krõbekana vürtsikas kastmes. Korea köögis armastatakse vürtsikaid toite ja üheks Korea köögi alustalaks on Gochujang pasta, mis tehtud fermenteeritud sojaubadest ja tšillipastast ja mis annab ka sellele toidule iseloomuliku magusvürtsise maitse. Seda vürtsikat maitsepastat leiab suuremate poodide eksootiliste toitude letilt juba päris hästi, seega tasub see tõeliselt maitsev kanaroog kindlasti plaani võtta. Mina olen Gochujang pastat näiteks Selveri eksootiliste toitude letil näinud ja loomulikult tasub seda...
Heeringavõileib peedi-toorjuustukreemi ja munaga
See on üks hästi mõnusa maitsekooslusega ja ka silmailu pakkuv võileib, kus lisaks heeringale ja leivale maitset andmas veel peedi-toorjuustukreem ja keedetud muna. Kogu seda kooslust aitavad veel hapukassoolaste maitsepungadena ilmestada kapparimarjad. Selle võileiva idee on näpatud taanlaste toidulaualt, kus sarnase kooslusega võileiba nimetatakse Smørrebrød ja seda pakutakse sageli ka tänavatoiduna. Igal juhul on see järeleproovimist väärt kombo, sest tegemist on väga ilusa maitsekooskõlaga võileivaga. Selline kooslus sobib hästi ka pidulauale sättimiseks. Siis tee seda väikeste suupisteleibadena. Värviline ja silmailu pakkuv on see võileib igal juhul. Postitus sündis koostöös Viciga.